قرار بود خودروسازان تا پایان آبانماه خودروهای دپو شده در پارکینگهای خود را به بازار عرضه کنند که طبق گفته بازرس کل امور صمت سازمان بازرسی این امر محقق نشد.
۲ ماهی میشود که از بحث احتکار خودروسازان در انبارهایشان میگذرد؛ احتکاری که دلیل اصلی آن نبود قطعات الکترونیکی مطرح شده است. قطعهسازان صنعت خودرو به غیر از ۲ بحث غول کرونا و تحریمهای خارجی، با مشکلات عدیده داخلی دستوپنجه نرم میکنند؛ به عبارت دیگر، تحریمهای داخلی بیشتر به صنعت خودرو و قطعهسازی ضربه وارد میکند.
حجت الاسلام و المسلمین محمد جواد حسینیکیا، نایبرئیس کمیسیون صنایع و معادن، درباره علت عقبماندگی خودروسازان داخلی گفت: «در شرایط فعلی که انحصار دو خودروساز را داریم، این شرایط قیمتها اصلاً قابلقبول نیست. اگر واردات خودرو آزاد شود، شرایط فعلی بهبود پیدا میکند.»
حسینی کیا اشتباه دولت را در این میداند که بهجای سیاست گذاری، بنگاهداری میکند؛ در واقع به نظر این نماینده مجلس دولت با تعرفه واردات خودرو باید سیاستگذاری کند.
پس از عدم توجه به هشدار سازمان بازرسی مبنی بر پایش روند تجاریسازی و تکمیل خودروهای ناقص به وزارت صمت و خودروسازان، سازمان مذکور دو شرکت ایران خودرو و سایپا را برای ارائه توضیحاتی در خصوص عدم اعتنا به افزایش خودروهای ناقص و عدم تکمیل آنها فراخوانده است، درحالیکه آمار تولید و فروش ۹ ماهه خودروسازان نشان میدهد بالغ بر ۴۳ هزار دستگاه خودرو تولیدی ایران خودرو و سایپا در این مدت تجاری نشده و ناقص کف پارکینگ خودروسازان باقی مانده است.
بر اساس گفته حسینیکیا، تعرفه واردات بهترین عامل برای موفقیت دولت در عرصه سیاستگذاری خودرو است و در حال حاضر دولت با تعرفه واردات پائین در حق مردم اجحاف میکند.
وی میگوید: «هر جا که خودروساز به مردم اجحاف میکند، دولت با تعرفه واردات پایین واردات خودرو را آزاد میکند، هر جا خودرو کیفی و ارزانقیمت و قابلرقابت با دنیا ارائه میشود، برای حمایت از خودروساز خودش تعرفه واردات را بالا میبرد که در تمام دنیا در حال اجرا است، ولی در شرایطی که ما داریم همهچیز برعکس است. »
همچنین نایبرئیس کمیسیون صنایع و معادن اعلام کرد: «نگاه مجلس برای واردات خودرو زمینزدن خودروساز داخلی نیست، بلکه بهدلیل برابر نبودن عرضه و تقاضا درصدد اصلاح اوضاع هستیم. برای تنظیم بازار وقتی واردات اتفاق بیفتد، خودروساز خودش را ملزم میداند که قیمت را پایین و کیفیت را بالا ببرد.»
وی در ادامه گفت: «خودرو خارجی در کشور ما ۸ برابر قیمت واقعی آن در بازار ما به فروش میرسد. ولی اگر واردات به میزان محدودی شروع شود، این قیمت هم پایین میآید. بین ۸۰ تا ۱۰۰ هزار خودروی داخلی در انبارها دپو شده و مشکل امروز ما این است که قطعهساز خودروساز شده است.»
***
شما میتوانید اخبار روز خودرو را در بلاگ دیوار بخوانید.