خلافی خودرو دقیقاً چیست؟ از خود این عبارت میتوان حدس زد که خلافی خودرو به معنی تمام جرائمی است که یک راننده میتواند با خودروی خودش مرتکب شود. مطمئناً هر خودرویی پروندهای دارد که این جرائم در آن ثبت و رسیدگی میشود.
خلافی خودرو یکی از مواردی است که همیشه ذهن رانندگان را به خود مشغول میکند. به جز اینکه به هر حال رانندگان دوست ندارند میزان خلافی آنها از حدی بگذرد، هنگام فروش خودرو و تعویض پلاک هم باید این مبلغ را پرداخت کنند. بنابراین، خلافی خودرو از آن مواردی است که هیچ راه فراری ندارد و دیر یا زود باید آن را پرداخت کرد.
ریتم تند دنیای امروز باعث شده که گاهی رانندگان پرداخت خلافی خودرو را به تعویق میاندازند. نتیجه این اهمال چندان به نفع راننده نیست. در این مطلب میخواهیم هر آنچه که در مورد اسعلام خلافی خودرو باید بدانید را برایتان توضیح دهیم.
خلافی خودرو چیست؟
در حقیقت، خلافی خودرو شامل تمامی جرائم خودرو است. این جرایم به نقض قوانین رانندگی و هر نوع جرمی که با وسیله نقلیه انجام شود مربوط است. هر گونه تخلفی که راننده انجام دهد، توسط پلیس راهنمایی و رانندگی ثبت میشود و روشهای مختلفی برای استعلام و پرداختشان وجود دارد.
نکتهای که باید به یاد داشته باشید این است که بهتر اس هرچه زودتر جریمههای خودتان را پرداخت کنید. در غیر اینصورت، زمانی که قصد فروش خودروی خود ردا داشته باشید، باید مبلغی زیادی بابت خلافها و جرایم رانندگی پرداخت کنید.
خریداران خودرو هم باید دقت داشته باشند که در هنگام خرید یک اتومبیل، باید میزان خلافی آن را استعلام کنند تا از پرداخت شدن مبلغ جریمهها توسط صاحب قبلی ماشین مطمئن شوند.
انواع جریمه خودرو
جریمههای خودرو دستهبندیها و اشکال مختلفی دارند تا بتوانند قانونمند بودن را به رانندگان یادآوری کنند. به طور کلی، انواع جریمه خودرو به موارد زیر دستهبندی میشود:
- جریمه نمره منفی
- جریمه مادی
- جریمه توقیف خودرو
۱ – جریمه نمره منفی چیست؟
شما برای برخی از خلافهایی که در حین رانندگی مرتکب میشوید، نمره منفی میگیرید. این موضوع به این معنی است که افسران راهنمایی و رانندگی نمرهای منفی را بابت خلافی که انجام دادهاید در قبض جریمه لحاظ میکنند.
طبیعتاً هرچه نمرات منفی شما در جریمههای رانندگی بیشتر شود، عواقب و مجازات بیشتری برایتان در نظر گرفته میشود. به شکل کلی، اگر شما ۳۰ نمره منفی کسب کنید، گواهینامه شما به مدت ۳ ماه توقیف میشود و شما در این مدت اجازه نشستن پشت فرمان را نخواهید داشت. اگر برای بار دوم، تعداد نمرات منفی شما به عدد ۲۵ برسد، گواهینامه شما به مدت ۶ ماه توقیف میشود و مجدداً اجازه رانندگی نخواهید داشت. بار سوم کمی جریمه سنگینتر میشود. اگر برای بار سوم، نمرات منفی شما به عدد ۲۰ برسد، گواهینامه شما ابطال میشود.
این روش جریمه راهنمایی و رانندگی سبب شده بسیاری از افراد در حین رانندگی جوانب احتیاط را بیشتر از قبل رعایت کنند که اتفاق بسیار خوبی است. همچنین، لازم به ذکر است که اگر رانندهای ۶ ماه پیاپی مرتکب خلافی نشود، تمامی نمرات منفی گذشتهاش بخشیده خواهد شد.
۲ – جریمه مادی چیست؟
جریمه مادی خودرو همان روش قدیمی است که همه ما با آن آشنایی داریم؛ یعنی همان حالتی که بسته به نوع خلافی که مرتکب میشوید، مبلغی تحت عنوان جریمه در قبض جریمه برایتان در نظر گرفته میشود.
۳ – جریمه توقیف خودرو چیست؟
این نوع جریمه کمی با دو مورد قبل تفاوت دارد. برخی اوقات، نوع خلافی که شما مرتکب میشوید به شکلی است که پلیس مجبور میشود خودرویتان را توقیف کند و اجازه رانندگی با آن را به شما ندهد. در چنین حالتی، شما مشمول جریمه توقیف خودرو شدهاید.
بیشتر بخوانید: بیمه خودرو و هر آنچه که باید درباره آن بدانید
روش جریمه کردن پلیس به چه شکل است؟
پلیس راهنمایی و رانندگی به روشهای مختلفی متخلفین را جریمه میکند. از جمله روشهای جریمه کردن پلیس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱ – جریمه الصاقی
زمانی که راننده خودرو را در جایی قرار داده که مغایر با قوانین راهنمایی و رانندگی است و خود او هم در محل حضور ندارد، جریمه الصاقی صادر میشود.
در این نوع جریمه، مشخصات راننده به دلیل عدم حضور وی، در برگه جریمه ثبت نمیشود. به این نوع جریمه میتوان اعتراض کرد، هرچند این اعتراض معمولاً وارد نیست. اگر راننده این جریمه را در مدت زمان ثبت شده در برگه پرداخت نکند، میزان جریمه دو برابر خواهد شد.
۲ – جریمه دوربینی
این نوع جریمه توسط دوربینهای راهنمایی و رانندگی که در معابر نصب شدهاند، ثبت میشود. این جریمه تنها در یک صورت قابل حذف است. اگر پلاک خودرو در دوربین کاملاً واضح نباشد، راننده میتواند به این جریمه اعتراض کند. در غیر این صورت، امکان اعتراض وجود ندارد.
۳ – جریمه دوبرگی
اگر افسر راهنمایی و رانندگی به راننده دستور ایست بدهد اما راننده توقف نکند، جریمه او به صورت دوبرگی صادر میشود. در این شرایط، راننده هم باید جریمه پرداخت کند و هم بابت عدم توجه به اخطار، تخلف او در سوابق رانندگی وی درج خواهد شد.
۴ – جریمه تسلیمی
در این نوع جریمه، افسر راهنمایی و رانندگی بعد از مشاهده گواهینامه و مدارک راننده، تخلف او را ثبت میکند. امکان اعتراض به این جریمه به دلیل حضور راننده و افسر اصلاً وجود ندارد. این نوع جریمه در صورت پرداخت نشدن بعد از دوماه، ۲ برابر خواهد شد.
۵ – جریمه خودداری
این نوع جریمه زمانی است که افسر راهنمایی و رانندگی برگه جریمه را به راننده ارائه میکند، اما راننده آن را قبول نمینکند. اگر راننده بدون دریافت قبض جریمه محل تخلف خود را ترک کند، باز هم افسر میتواند این قبض جریمه را صادر کند.
استعلام خلافی خودرو چیست؟
نکتهای که باید به خاطر داشته باشید این است که استعلام خلافی خودرو یکی از اوجب واجبات است چرا که زمانی که راننده به هر دلیلی نیاز به داشتن میزان خلافی خودرو خود باشد، استعلام خلافی ماشین مبلغی که باید پرداخت کند را به او نشان میدهد. در واقع، استعلام خلافی خودرو یعنی دریافت ریز تخلفات رانندگی راننده که توسط پلیس راهنمایی و رانندگی به او ارائه میشود.
به عنوان یک راننده اگر به طور مرتب و در موعد مقرر خلافی خودرویتان را صاف نکنید، ممکن است خودرویتان توقیف شده و به پارکینگ راهنمایی و رانندگی فرستاده شود.
بیشتر بخوانید: آموزش نحوه نوشتن قولنامه ماشین
چرا باید به دنبال استعلام خلافی خودرو باشیم؟
رانندگان عموما به دو دلیل به سراغ استعلام خلافی خودرو میروند:
- اولین دلیل معمولاً جلوگیری از انباشه شدن جریمههاست. پرداخت به موقع خلافی، مانع از دو برابر شدن جریمه میشود. در صورتی که خودرو بالای یک میلیون خلافی داشته باشد، توسط پلیس راهنمایی توقیف خواهد شد.
- حالت دوم زمانی است که صاحب ماشین قصد فروش خودرویش را داشته باشد. در این صورت، باید قبل از اقدام به تعویض پلاک، خلافی خودرو را صفر کند. البته باید گفت که صفر کردن خلافی ماشین در زمان تعویض پلاک نیز ممکن است و شما میتوانید در همان مرکز تعویض پلاک خودرو جریمههایتان را پرداخت کنید.
روشهای استعلام خلافی خودرو و پرداخت آنها
در ایام قدیم، استعلام خلافی خودرو و پرداخت آن به صورت حضوری انجام میشد. برای این کار رانندگان مجبور بودند که به مراکز راهنمایی و رانندگی مراجعه کنند. با این حال، امروزه ماجرا کمی فرق کرده و پلیس راهنمایی و رانندگی روشهای مختلفی برای استعلام خلافی خودرو و پرداخت جرایم رانندگی پیش پای رانندگان گذاشته است.
۱ – مراجعه به دفاتر پلیس ۱۰+
به این منظور راننده باید با مراجعه به دفاتر پلیس ۱۰+، خواستار دریافت برگه جریمه خود شود. برای این کار فرد باید با پرداخت مبلغ مشخص شده توسط پلیس، برگه جریمه را دریافت کند. برای پرداخت خلافی بالای یک میلیون تومان، باید به مراکز راهنمایی و رانندگی مراجعه کرد.
۲ – استعلام خلافی خودرو با پلاک
در این روش راننده باید با شماره ۸۸۲۸۸۸۸۸ تماس بگیرد. این تلفن گویاست و راننده میتواند با شماره گیری عدد ۱، ضمن وارد کردن شماره پلاک به اپراتور، میزان خلافی خود را استعلام کند. با این روش رانندگان تنها میتوانند از میزان خلافی خودرو مطلع شوند و امکان پرداختشان وجود ندارد.
۳ – پرداخت خلافی خودرو به صورت آنلاین در سایت راهور ناجا
در این روش، راننده باید به سایت راهور ناجا به آدرس rahvar120.ir مراجعه کرده و بعد از وارد کردن بارکد کارت خودرو، استعلام خلافی خودرو را دریافت کند. در این سایت امکان پرداخت آنلاین جریمهها وجود دارد. بعد از پرداخت جریمه، بعد از ۷۲ ساعت اطلاعات روی سایت قرار داده میشود.
به خاطر داشته باشید که امکان ورود به سایت راهور از طریق IPهای خارج از کشور وجود ندارد. برای وارد شدن به این سایت از خاموش بودن ویپیان خود مطمئن باشید.
۴ – استعلام خلافی با اپلیکیشنهای تلفن همراه
راحتترین راه پرداخت خلافی خودرو با کمک از اپلیکیشنهای تلفن همراه است. این برنامهها عموماً روی گوشیهای با سیستم اندروید قرار دارند. در این برنامهها علاوه بر ریز خلافی خودرو، امکان پرداخت آن هم فراهم میشود. برای نصب این برنامهها کافی است وارد برنامه کافه بازار یا گوگل پلی شوید و اپلیکیشن خلافی خودرو را جستجو کنید.
۵ – استعلام خلافی خودرو با کمک پیامک
به این منظور باید کد ۱۷ رقمی VIN که در پشت کارت خودرو ثبت شده را به شماره ۱۱۰۱۲۰۲۰۲۰ پیامک کنید. بعد از دریافت پیامک تایید، مراحل خواسته شده را انجام داده و استعلام خلافی خودرو را دریافت کنید. در این روش هم امکان پرداخت آنلاین وجود ندارد.
۶ – استعلام خلافی خودرو با استفاده از کد USSD
در این روش باید ابتدا کد #۱۱۰* را شمارهگیری کرده و به سامانه پلیس ۱۱۰ وارد شوید. در بخش استعلام جریمه باید کد VIN موجود در پشت کارت خودرو را وارد کنید. پس از آن، استعلام خلافی به گوشی پیامک میشود.
بیشتر بخوانید: مدارک لازم برای انتقال سند خودرو چه هستند؟
انواع روشهای اعتراض به خلافی خودرو
مالکان خودرو گاهی به میزان خلافی خود اعتراض دارند و معتقدند مرتکب آن خلاف نشدهاند. در بعضی موارد، امکان کم کردن میزان خلافی وجود ندارد. اما به هر حال خوب است راههای اعتراض به خلافی خودرو را بدانیم.
برای اعتراض به قبض جریمه، مالک خودرو باید به مرکز اجرائیات منطقه سکونت خود مراجعه کرده و شکایت خود را در آنجا مطرح کند. در مورد اعتراض به وضعیت تخلف رانندگی، باید به دفاتر پلیس ۱۰+ مراجعه کرده و اعتراض خود را تسلیم کند. در مدت ۲۴ ساعت به این اعتراض رسیدگی شده و نتیجه آن اعلام میشود.
اگر میزان جریمه بالای یک میلیون تومان باشد، باید به مراکز رسیدگی به تخلفات رانندگی در شهر محل اقامت مراجعه کرد. در این مراکز، اعتراض راننده تسلیم پلیس شده و پلیس هم نظرات خود را به قضات حاضر در این مکان ارائه خواهد کرد. قضات بعد از بررسی اعتراض و نظرات پلیس، در صورتی که امکان کسری خلافی وجود داشته باشد آن را اعلام خواهند کرد.
مدارک لازم برای اعتراض به خلافی خودرو
جهت اعتراض به مبلغ خلافی خودرو، باید مدارکی را به همراه داشته باشید. این مدارک به ترتیب زیر هستند:
برای اینکه بتوانید اعتراض به خلافی خودرو را ثبت کنید، نیاز به ارائه مدارکی هم خواهید داشت. این مدارک به شرح زیر هستند:
- کارت ملی صاحب خودرو (اگر صاحب خودرو حضور ندارد، وکیل او باید کارت شناسایی معتبری ارائه کند)
- اصل سند مالکیت خودرو
- فرم درخواست طرح شکایت (به صورت تکمیل شده)
روشهای کم کردن خلافی خودرو چیست؟
متاسفانه اگر به دنبال صفر کردن خلافی ماشین هستید، باید بگوییم که امکان صفر کردن جریمه خودرو وجود ندارد. اما اگر اعتراضات مربوط به خلافی خودرو وارد باشد، امکان کم کردن خلافی ماشین وجود دارد (همانطور که در بخش قبل توضیح دادیم). گاهی ممکن است پلیس در وارد کردن شماره خودرو دچار مشکل شده باشد، در این صورت اعتراض شما جواب خواهد داد و مبلغ جریمه کم میشود.
تقسیط جریمه و خلافی خودرو به چه شکل است؟
در صورتی که فرد توان پرداخت خلافی و جریمه خودرو را نداشته باشد، یا میزان خلافی خیلی زیاد باشد (بالاتر از یک میلیون تومان) و امکان پرداخت یک جا برای راننده وجود نداشته باشد، میتوان آن را به صورت اقساطی پرداخت کرد.
در واقع روش قسطی پرداخت کردن به این صورت است که تا قبل از پایان مهلت پرداخت و دو برابر شدن جریمه، با وارد شدن به سایت راهور ۱۲۰، هرکدام از جریمهها را انتخاب و پرداخت کنید تا تمام مبالغ جریمه روی هم جمع نشود.
برای پرداخت اقساطی خلافی اتومبیل دو حالت کلی وجود دارد:
- تقسیط برای خودروهای توقیفشده
- تقسیط برای خودروهای توقیفنشده
پرداخت اقساطی خلافی خودرو برای خودروهای توقیفشده
چنانچه خودروی در حالت توقیف باشد، صاحب خودرو باید همراه با مدارک هویتی و مالکیتی پارکینگ راهنمایی و رانندگی مراجعه کند. در اینجا لازم است که مالک خودرو نزد مامور ترخیص رفته و شرایط خود را برای او توضیح دهد.
اگر شرایط مالک خودرو مشمول طرح تقسیط باشد، از او تعهدات لازم برای بازپرداخت اقساط خلافی گرفته میشود و در مدت یک سال باید خلافی را صاف کند.
توجه داشته باشید که هر خودروی توقیفشدهای مشمول این طرح نمیشود و خودرو باید شرایط زیر را داشته باشد:
- فرسوده نباشد
- شکایت قضایی نداشته باشد
- جرایم خودرو در دستهبندی جرایم و خطاهای حادثهساز نباشد (حدود ۴۰ درصد جرایم در دسته حادثهسازها قرار نگیرد)
تقسیط خلافی خودرو برای خودروهای توقیفنشده
چنانچه میزان خلافی ماشین بیشتر از یک میلیون تومان باشد و خودرو توقیفی نباشد، صاحبان خودرو میتوانند برای پرداخت جریمه به سایت راهور مراجعه کنند.
برای این کار، مالک خودرو باید از منوی سایت راهور به بخش «خدمات» و گزینه «استعلام جرایم راهنمایی و رانندگی» را انتخاب کند. در این روش، فهرست خلافیها و جرایم خودرو برای مالک خودرو باز میشود و او میتواند مواردی را انتخاب و پرداخت کند تا میزان خلافی ماشین به کمتر از یک میلیون تومان برسد.
جمعبندی
پیشنهاد ما به شما این است که ابتدا تلاش کنید با رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی تا جای ممکن از ارتکاب خلاف پرهیز کنید. با این حال، اگر در حین رانندگی جریمه شدید، بهتر است که در هر ماه از میزان خلافی خودرویتان استعلام بگیرید تا تعداد و مبلغ این جرایم انباشه نشوند.
پرداخت نکردن جرایم رانندگی و انباشه شدن آنها میتواند مشکلات و دردسرهای زیادی برایتان درست کند و شما را درگیر کاغذبازیهای زیادی کند. بنابراین حتماً این مورد را جدی بگیرید.
همچنین، این کار باعث میشود که در زمان فروش خودرو دردسر کمتری متحمل شوید و مجبور نباشد مبلغ هنگفتی را هنگام واگذاری خودرو به مالک جدید پرداخت کنید.
در هر صورت امیدواریم که این مطلب برایتان مفید بوده باشد و توانسته باشد اطلاعات خوبی را در اختیارتان قرار دهد. نظر شما درباره این موضوع چیست؟ نظرات و تجربیات خودتان را از طریق بخش دیدگاهها با ما و خوانندگان بلاگ دیوار در میان بگذارید.