تراشکارها وظیفه تولید قطعات فلزی و مونتاژ آنها برای ساخت ابزار، ماشینآلات صنعتی و اجزای ماشین را بر عهده دارند. آنها مشخصات مونتاژ را مطالعه میکنند تا کارآمدترین ترتیب فرآیندهای موردنیاز برای پروژههای خاص را انجام دهند. اما مهارت های یک تراشکار حرفهای به اینها ختم نمیشود؛ این متخصصان همچنین هر جزء بزرگ و کوچک را اندازهگیری میکنند تا اطمینان حاصل کنند که در طراحی نهایی، بهدرستی در کنار هم قرار میگیرند. آنها مشکلات احتمالی را با درک مشخصات ماشین و نقشهها، قبل از فرآیند تولید شناسایی میکنند.
تراشکارها کارگران متخصصی هستند که عمدتاً در صنعت فلزکاری مشغول کارند. با این حال، تراشکاری بهطور گسترده برای طیف وسیعی از مواد دیگر به جز فلز، از جمله پلاستیک، سرامیک، چوب و سنگ هم استفاده میشود. همچنین مهارت های تراشکاری در تولید محصولات صنایعدستی و آثار هنری هم استفاده میشود.
وظایف تراشکار
تراشکارها، معمولاً بسیاری از وظایف زیر را انجام میدهند:
- نگهداری تجهیزات
- اندازهگیری دقیق
- همکاری با ماشینکاران
- مونتاژ اجزای فلزی
- پرداخت قطعات تمامشده
۴ سوال مهم که باید پیش از انتخاب شغل تراشکاری از خود بپرسید
اگرچه وظایف واقعی یک اپراتور تراش ممکن است با توجه به درجه اتوماسیون ماشین خاص مورداستفاده متفاوت باشد، اما هدف اساساً یکسان است: رساندن قطعه کار به شکل و ابعاد موردنظر مطابق با مشخصات ذکرشده در نقشه فنی. آنها برای دستیابی به این هدف، اپراتور ابتدا قطعه کار (معمولاً یک بلوک فلزی، چوبی یا پلاستیکی) را بر روی دوک نصب میکند و شروع به «برش ناهموار» قطعه کار میکند، سرعت چرخش را در صورت لزوم تنظیم میکند و ابزار برش مناسب را انتخاب میکند. پس از اتمام چرخش خشن، میتوان عملیات تکمیل را انجام داد. یک سری بررسیهای کنترل کیفیت توسط اپراتور با استفاده از تجهیزات اندازهگیری انجام میشود تا اطمینان حاصل شود که قطعه تمامشده با مشخصات تحمل مربوطه مطابقت دارد.
اپراتورهای ماشین تراش همچنین وظیفه تمیز و مرتب نگهداشتن ماشین و محل کار خود و انجام عملیات تعمیر و نگهداری جزئی بر روی ماشین تراش را بر عهده دارند. در برخی موارد، اپراتورها همچنین ممکن است ملزم به انجام کارهای تعمیر جزئی بر روی ماشین تراش یا ابزار در صورت خرابی باشند.
مهارت های اساسی تراشکار
برای شروع کار تراشکاری معمولاً مدرک دیپلم دبیرستان یا مدرک فنی حرفهای با تمرکز بر مهارتهای فنی و مکانیکی لازم است. مهارت های ضروری تراشکار شامل آشنایی با انواع اصلی عملیات تراشکاری (مانند تراش صورت، تراش مخروطی، تراش سیلندر، برش نخ، تراش پروفیل، تراش داخلی و تراش خارجی) و آگاهی از ابزارهای مختلف برش موجود و زمان استفاده از آنهاست. بخشی از دانش مکانیکی هم مهم است؛ اپراتورها باید بدانند که دستگاه تراش چگونه کار میکند تا بتوانند در صورت خرابیهای جزئی، تعمیرات را انجام دهند.
یکی دیگر از نیازهای ضروری برای اپراتورهای تراش، آشنایی با خواص مواد در حال برش است، زیرا این امر به آنها کمک میکند تا کار تراشکاری دقیق را انجام دهند. در نهایت، برای اپراتورهای CNC و ماشینهای تراش اتوماتیک، دانش IT و الکترونیک هم ضروری است.
اپراتورهای مشتاق تراش علاوه بر یادگیری اصول تئوری تراشکاری، نیاز به کسب تجربه عملی هم دارند. این امر با گذراندن یک دوره کارآموزی زیر نظر یک ماشینکار خبره قابلدستیابی است. در نهایت، تراشکاران باید با بهداشت و ایمنی مربوطه در مقررات محل کار آشنا باشند و اطمینان حاصل کنند که همیشه از تجهیزات حفاظت فردی صحیح استفاده میکنند.
موقعیت شغلی تراشکاری در ایران و جهان
بهصورت کلی، حرفههای صنعتی در تمامی جهان موقعیتهای شغلی خوبی دارند. صنعتگران بهراحتی میتوانند با توجه به نوع دانششان در رشته خود موقعیتهای شغلی مناسبی را پیدا کنند. تراشکاری نیز از این قاعده مستثنا نیست، اگر مدرک دانشگاهی در رشتههای مرتبط با تراشکاری نظیر مهندسی متالوژی داشته باشید و همینطور کار با دستگاههای قالب و تراش را بلد باشید، خیلی زود میتوانید گلیم خودتان را از آب بیرون بکشید. در کشورهایی نظیر کانادا یا آلمان از متخصصان حرفه تراشکاری بهخوبی استقبال میشود.
بهترین آگهیهای استخدام تراشکار را ببینید