آیا با انواع صدای ماشین آشنایی دارید؟ یکی از مواردی که مالک خودرو زیاد با آن روبهرو میشود، شنیدن صداهای مختلف از گوشه و کنار خودرو است. صداهایی که بهجز اصوات معمول مانند صدای موتور، به گوش راننده میرسد. هرکدام از این صداها ممکن است به دلیل وجود مشکلی در ماشین باشد.
از هیچ صدای غیرعادی و جدیدی در خودرو نباید به آسانی گذشت؛ باید بهدنبال دلیل آن گشت و در کوتاهترین زمان ممکن آن را رفع کرد. گاهیاوقات خود راننده میتواند بعضی از مشکلات خودرو را که منجر به ایجاد سروصدا میشود، رفع کند اما تقریباً بیشتر مشکلات نیاز به یک مکانیک ماهر دارد.
بنابراین امروز قصد داریم کمی بیشتر در مورد انواع صدای ماشین صحبت کنیم تا بدانیم چه موقع و چطور خود ما میتوانیم آن را رفع کنیم، در غیر این صورت چه زمانهایی نیاز به بررسی تخصصی یک مکانیک ماهر است. پس با ما همراه باشید.
انواع صدای ماشین با توجه به نوع صدا
در ادامه سعی میکنیم تا انواع صداهایی که از خودرو خارج میشود را بررسی کنیم و بشناسیم:
۱. صدای ناله یا زوزه
وقتی با روشنکردن خودرو صدای ناله بلند میشود، باید بهسرعت آن را خاموش کرد. این صدا نشاندهنده یک مشکل جدی در ماشین شما است. اگر زمانی که پارک کردهاید و موتور ماشین هنوز روشن است، با چرخاندن فرمان صدایی نالهمانند شنیده شود، دلیل آن میتواند کمشدن مقدار مایع هیدرولیک فرمان باشد.
راهکار رفع این صدا: برای رفع این صدا کافی است میزان مایع هیدرولیک را به سطح استاندارد آن برسانید. ممکن است دلیل کمشدن مایع، نشتی باشد. برای اطمینان آن را به مکانیک نشان دهید.
اگر از زیر ماشین صدایی شبیه زوزه شنیده شود، احتمالاً دیفرانسیل ماشین خشک شده و نیاز به روغن دارد. این صدا میتواند بر اثر مشکل در بلبرینگ چرخها هم به وجود آید. میزان این صدا ممکن است با شتابگیری ماشین تغییر کند.
۲. شنیدن صدای جیغمانند بعد از روشن کردن ماشین
اگر بعد از روشن کردن ماشین صدایی جیغمانند شنیدید که پس از گرمشدن آن قطع شود، احتمالاً مشکل از تسمه دینام یا تسمه مارپیچ است. اگر با تعویض تسمه صدا قطع نشد، ممکن است قطعه تسمه تنظیمکن کهنه شده باشد.
راهکار رفع این صدا: برای اطمینان از این مشکل میتوانید کمی آب روی تسمه دینام بپاشید. اگر صدای ماشین قطع شد، یعنی تسمه دینام فرسوده شده است. ابتدا ماشین را خاموش کنید و بهدنبال پارگی روی تسمه بگردید. هنگام پاشیدن آب دقت کنید که آب روی خودتان نریزد.
شنیدن صدای جیغمانند در خودرو، گاهی بهدلیل ایجاد یک شکستگی در بخشی از قطعات آن است؛ صدایی که باید آن را جدی گرفت.
۳. شنیدن صداهای غیرعادی هنگام دور زدن یا گاز دادن با ماشین
«کلیک کلیک» یکی دیگر از انواع صدای ماشین است. اگر هنگام گاز دادن یا دور زدن با ماشین صدایی شبیه به کلیک کلیک شنیدید، باید بهدنبال ایرادی در پلوس بگردید. این ایراد میتواند مربوط به میله یا سر پلوس باشد.
راهکار رفع این صدا: ابتدا فرمان را به چپ بچرخانید؛ اگر صدا را شنیدید، یعنی میله سمت چپ مشکل دارد و در غیر این صورت، مشکل از سمت مخالف است.
این صدا ممکن است به دلیل مشکلی میان میله رابط لاستیک و فرمان باشد. از آن جایی که این مشکل بسیار جدی است، در هنگام شنیدن صدای کلیک بهتر است خودرو را به مکانیک نشان دهید. اگر در هنگام دور زدن صدای به جز کلیک هم شنیدید ممکن است به دلیل فرسوده شدن بلبرینگ یا بالانس نبودن چرخها باشد.
۴. صدای شبیه هیس زیر داشبورد
اگر هنگام فشردن یا رهاکردن پدال ترمز صدایی هیسمانند شنیدید، این مشکل احتمالاً در سیستم بوستر ترمز است. این صدا ممکن است حتی بعد از خاموشکردن ماشین هم شنیده شود؛ مشکلی که فقط با کمک مکانیک حل میشود.
صدای هیسمانند دلایل دیگری هم دارد. اگر بعد از روشن یا خاموشکردن سیستم تهویه خودرو این صدا را شنیدید، ممکن است در فن زیر داشبورد مشکلی وجود داشته باشد.
راهکار رفع این صدا: به مکانیک مراجعه کنید
۵.صدای بنگ یا جیر جیر
اگر در هنگام عبور از سرعتگیرها یا دستاندازها صدایی شبیه به بنگ بنگ، جیر جیر یا صدایی شبیه به ساییدگی شنیدید، این مشکل میتواند مربوط به میله موجگیر یا بوشهای دو سر آن باشد.
در این مواقع، سیستم تعلیق خودرو دچار مشکل شده و تعادل خودرو کم میشود. معمولاً این دو قطعه را باید با هم عوض کرد. صدای جیر جیر یا بنگ میتواند به دلیل فرسودگی کمک فنرهای ماشین هم باشد.
۶. صدای تیک تیک
اینگونه از انواع صدای ماشین معمولاً در هنگام خاموشبودن ماشین شنیده میشود. صدای تیک تیک از پیستونها است. اگر میزان روغن پیستون کم شده باشد، این صدا را در آن میشنویم.
راهکار رفع این صدا: اگر با کنترل سطح روغن خودرو متوجه شدید که کمبودی وجود ندارد، باید به سراغ مکانیک بروید تا دلیل صدا پیدا شود.
۷. صدای سوت
اگر در هنگام روشنبودن ماشین صدایی سوتمانند در داخل کابین شنیده شود، ممکن است دلیل آن اختلالی در عملکرد فن ماشین باشد. در این مواقع ممکن است درجه حرارت ماشین هم بالا برود و موتور گرم شود.
راهکار رفع این صدا: برای حل این مشکل از مکانیک کمک بگیرید. اگر این صدا در هنگام خاموشبودن ماشین هم شنیده شد، ممکن است واشر لاستیکی درپوش فشار رادیاتور فرسوده شده باشد و بیرون آمدن هوا از آن صدای سوت ایجاد کند.
۸. شنیدن صدا هنگام ترمز
اگر زمانی که ترمز میکنید صداهای غیرعادی میشنوید، به احتمال خیلی زیاد سیستم ترمز دچار مشکل است.
راهکار رفع این صدا: در کوتاهترین زمان ممکن به تعمیرگاه مراجعه کنید تا مشکل جدی پیش نیاید.
۹. صدای کلیک کلیک
اگر هنگام روشنکردن ماشین ابتدا صدای کلیک کلیک شنیده شود و ماشین هم روشن نشود، مشکل از باتری ماشین است.
راهکار رفع این صدا: در این شرایط باتری باید کاملاً تعویض شود.
۱۰. صدای انفجار
صدای انفجار نوعی دیگری از انواع صدای ماشین است. اگر اگزوز ماشین فرسوده یا زنگزده باشد، نمیتواند دود ناشی از احتراق در پیشرانه را بهدرستی از ماشین خارج کند. در این حالت صدایی شبیه به انفجار از داخل اگزوز شنیده میشود و بوی دود هم در کابین میپیچد.
راهکار رفع این صدا: چاره کار تعمیر اگزوز است. البته این صدا میتواند دلایل دیگری هم داشته باشد. ممکن است مخلوط سوخت و هوا غلظت زیادی داشته باشد. همچنین ممکن است کاتالیزور اگزوز عملکرد درستی نداشته باشد.
۱۱. صدای تقتق یا ناک
اگر از قسمت زیر ماشین صدایی شبیه به تقتق میشنوید، مشکل از یاتاقان است. اصطلاح یاتاقان زدن از اینجا آمده است. این صدای تقتق و ضربه مانند ممکن است از زیر کاپوت شنیده شود. در این حالت ممکن است مصرف سوخت با اکتان خیلی پایین باعث این صدا شده باشد.
صداهای ضربه مانند ممکن است بر اثر مشکلاتی در سیستم برق خودرو باشد. هر نوع صدای تق تق، ناک یا صداهایی شبیه به ضربهزدن را باید جدی گرفت.
۱۲. صدای خشخش از زیر کاپوت
دلیل این صدا میتواند وجود مشکلی در اطراف لوله پیشرانه باشد. مشکلاتی مانند روغنریزی هم باعث شنیدن این صدا میشوند. این صدا میتواند دلایل دیگری هم داشته باشد؛ به همین دلیل بهتر است به محض شنیدن آن، به یک تعمیرگاه مراجعه کنید.
جمعبندی آشنایی با انواع صدای ماشین
باتوجهبه آنچه که در این متن یادآور شدیم، نسبت به شنیدن صداهای ماشین حساس باشید. از این طریق میتوانید از ایجاد مشکلات جدی در خودروی خود جلوگیری کنید.
خرید و فروش لوازم جانبی و قطعات یدکی خودرو
در پایان امیدواریم که مطالعه این مطلب در شناسایی انواع صدای ماشین و راهکارهای برطرفکردن آنها مؤثر بوده باشد. اگر از این مطلب خوشتان آمد، پیشنهاد میکنیم مطلب علت جا نرفتن دنده ماشین یا سخت جا رفتن آن و تعویض روغن موتور و هر آنچه از آن باید بدانید را هم مطالعه کنید.
شما چه تجربه مشابهی در این زمینه دارید؟ نظرات و تجربیات خودتان را از طریق بخش دیدگاهها با ما و خوانندگان بلاگ دیوار در میان بگذارید.