حق ماموریت چیست

حق ماموریت چیست و چگونه محاسبه می‌شود؟

در بعضی مشاغل، افراد برای انجام وظایف باید به محلی خارج از محل کار خود بروند که در اصطلاح به آن ماموریت می‌گویند؛ اما حق ماموریت چیست و چگونه محاسبه می‌شود؟

در بسیاری از مشاغل، افراد برای انجام وظایف محول‌شده باید به محلی خارج از محل کار خود بروند که در اصطلاح قانون کار به آن ماموریت می‌گویند. اما حق ماموریت چیست و چگونه محاسبه می‌شود؟ هر کارمندی موظف است پیش از توافق با کارفرما با این اصطلاح مهم و قوانین آن آشنا باشد. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا با هر آنچه که باید از حق ماموریت و قوانین آن بدانید آشنا شوید.

حق ماموریت چیست؟

همانطور که اشاره کردیم، ماموریت یعنی فردی به درخواست کارفرما، در حیطه‌ خارج از محل کار خود به او خدمت کند. به حقوقی که بر اساس میزان فعالیت طی ماموریت به او تعلق می‌گیرد، حق ماموریت می‌گویند. طبق قانون کار، تمام کارمندانی که به درخواست کارفرمای خود به ماموریت بروند، مشمول حق ماموریت خواهند شد.

حق ماموریت اداره کار به چه مواردی تعلق می‌گیرد؟

طبق تبصره ۱ ماده ۴۶ قانون کار، شرط اصلی و لازم برای دریافت حق ماموریت این است که فرد برای انجام کار حداقل ۵۰ کیلومتر از محل کار خود دور شود یا اینکه حداقل یک شب در محل ماموریت اقامت داشته باشد. یعنی اگر فردی برای انجام ماموریت، ۴۰ کیلومتر از محل کار خود دور شود، اما یک شب در محل ماموریت اقامت گزیند، طبق قانون کار حق ماموریت به او تعلق می‌گیرد و این مبلغ نباید کمتر از حقوق ثابت یک روز باشد. نکته‌ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که اگر شخصی در طول یک روز به دو منطقه مختلف برای انجام ماموریت برود، یک حق ماموریت برای او حساب می‌شود؛ یعنی تعداد ماموریت در طول یک روز، در میزان دستمزد حاصل از ماموریت تاثیری نخواهد داشت.

حق شیفت در قانون کار و هر آنچه باید درباره آن بدانید

آیا مبلغ حق ماموریت مشمول مالیات می‌شود؟

شاید بپرسید موضع اداره مالیات درباره حق ماموریت چیست و چه قوانینی دارد؟ اگر شخص با ارائه مدرک به مامور مالیات بتواند ثابت کند که برای انجام ماموریت ۵۰ کیلومتر از محل کار خود دور شده یا یک شب در آن محل اقامت داشته است، مبلغ حق ماموریت مشمول مالیات نخواهد شد و حق بیمه‌ هم از آن کسر نمی‌شود.

حق ماموریت قانون کار در سال ۱۴۰۱ چگونه محاسبه می‌شود؟

محاسبه حق ماموریت قانون کار بسته به حداقل میزان حقوق ثابت شخص در یک ماه است. برای محاسبه حق ماموریت فرمولی در نظر گرفته شده است که به شرح زیر است:

۳۰ ÷ حداقل حقوق ثابت ماهانه x تعداد روز‌های ماموریت

حق ماموریت برای ماموریت خارج از کشور چگونه محاسبه می‌شود؟

در قانون کار، برای اضافه‌کاری و حق ماموریت افرادی که برای ماموریت به خارج از کشور عزیمت می‌کنند، پیش‌بینی خاصی به عمل نیامده است و به دلیل فقدان مقررات داخلی در این زمینه، پرداخت‌ها با توافق قبلی طرفین صورت می‌گیرد.

در قانون کار، برای اضافه‌کاری و حق ماموریت افرادی که برای ماموریت به خارج از کشور می‌روند و پرداخت‌ها با توافق قبلی صورت می‌گیرد.

آیا هزینه غذا و اقامت در حق ماموریت محاسبه می‌شود؟

پرداخت هزینه‌ رفت‌و‌آمد بر عهده کارفرماست اما هزینه‌ غذا، به قوانین داخلی شرکت و توافق با کارفرما بستگی دارد. هزینه‌ خوراک معمولا با توافق دو طرف توسط کارفرما پرداخت می‌شود. اما به‌طور کلی، در قانون اشاره مستقیم به پرداخت هزینه غذا توسط کارفرما نشده است و الزامی برای پرداخت آن جود ندارد. هزینه اقامت نیز مانند هزینه خوراک، با توافق قبلی کارمند و کارفرما در قرارداد مشخص می‌شود.

محاسبه‌ ساعت کاری در ماموریت چگونه است؟

ساعت کار در ماموریت مانند ساعت کاری در محل کار اصلی است. بیشتر شدن ساعت‌های کاری جزو اضافه کاری در ماموریت محاسبه می‌شود. همچنین کار کردن در جمعه‌ها به‌عنوان جمعه کاری و کار کردن در شب به عنوان شب‌کاری باید در حق ماموریت در نظر گرفته شود.

حد اکثر زمان حق ماموریت چقدر است؟

در قانون‌‌ برای ماموریت مدت‌زمان خاصی ذکر نشده است و درواقع، طول مدت‌زمان ماموریت را توافق بین کارگر و کارفرما مشخص می‌کند.

محاسبه حق ماموریت در بخش خصوصی چگونه است؟

محاسبه حق ماموریت در بخش خصوصی با توافق قبلی طرفین انجام می‌شود اما حداقل میزان حق ماموریت، طبق همان فرمولی که در بخش قبل  اشاره کردیم (ضرب تعداد روز‌های ماموریت در حقوق ثابت شخص و تقسیم آن بر عدد ۳۰) محاسبه می‌شود.

مسئولیت کارفرما هنگام بروز حوادث حین ماموریت چیست؟

از آنجایی که انجام وظیفه در حین ماموریت به منزله‌ انجام وظیفه در محل کار اصلی است، هرگونه حادثه در مدت زمان ماموریت به‌عنوان حادثه‌ ضمن کار تلقی می‌شود و مسئولیت آن با کارفرما خواهد بود. چنانچه فرد در ماموریت ازکاراُفتاده شود، مشمول دریافت مستمری ازکاراُفتادگی خواهد شد و در صورت فوت، به خانواده‌ شخص مستمری تعلق خواهد گرفت؛ حتی اگر کارگر یک روز هم سابقه داشته باشد، از این مستمری بهره‌مند خواهد شد.

نکات تکمیلی

  • برای جلوگیری از کسری بیمه در زمان ماموریت، لازم است که یک کپی از حکم ماموریت برای اداره تامین اجتماعی ارسال شود تا درصورت بروز حادثه‌ای برای شخص در طول ماموریت، خدمات درمانی به او تعلق بگیرد.
  • هیچ کارفرمایی نمی‌تواند کارمند خود را مجبور کند که به ماموریت برود و این کار باید با توافق قبلی دو طرف و قید ماموریت در قرارداد صورت بگیرد.
  • حق ماموریت نباید از مزد ثابت یا روزانه فرد کمتر باشد.
  • اگر ماموریت بیش از یک روز طول بکشد اما دو روز کامل نشود، حق ماموریت برای دو روز محاسبه خواهد شد.
  • به دستمزد (حق) ماموریت هیچ‌گونه مالیاتی تعلق نمی‌گیرد.
  • کارفرما موظف است هزینه رفت و برگشت را تامین کند.
  • در صورتی که کارفرما هزینه خورد و خوراک را تامین کند، باز هم موظف است حق ماموریت را به‌طور کامل بپردازد.
  • اگر علی‌رغم توافق قبلی و قید آن در قرارداد، کارگر از رفتن به ماموریت امتناع ورزد، کارفرما می‌تواند طبق ماده ۲۷ قانون کار و ضمن پرداخت سنوات، قرارداد کاری را فسخ نماید.
  • حق ماموریت نباید از حقوق ثابت یک روز فرد کمتر باشد، اما با توافق طرفین می‌تواند بیشتر از آن باشد.

اعلام جزئیات ساعت کاری کارگران در سال ۱۴۰۱

قوانین، شرایط و هر آنچه که باید درباره مرخصی زایمان بدانید


اخبار مرتبط

از بلدرچین تا فرش؛ داستان موفقیت خانواده ضیائیان با دیوار

چطور با رسید جعلی کلاه سرمان نرود؟ مقابله با رایج‌ترین نوع کلاهبرداری اینترنتی

پشتیبان هوشمند دیوار: راهکار ۲۴ ساعته برای حل مشکلات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

متن سربرگ خود را وارد کنید

search