مشارکت مدنی یکی از انواع عقود و عبارت از درآمیختن سهم الشرکه نقدی و یا غیرنقدی متعلق به اشخاص حقیقی و یا حقوقی متعدد به نحو مشاع، به منظور انتفاع و طبق قرارداد است.
برای انجام این معامله موضوع معامله، سرمایه لازم برای مشارکت، وثیقهها و بهای کالا و هزینه های تقریبی و قیمت تمام شده، قیمت فروش و نحوه آن، نسبت سهم سود بانک و متقاضی باید مشخص شود.
اگر قصد ساخت و ساز دارید و نیاز به تسهیلات بانکی دارید احتمالا تسهیلات پرداخت تسهیلات ساخت مسکن در قالب مشارکت مدنی برای شما بهترین گزینه است. این وام عبارت است از تسهیلات جهت ساخت واحد یا واحدهای مسکونی، که متقاضی در صورت دارا بودن اوراق ممتاز و یا داشتن حسابهای صندوق پسانداز مسکن، صندوق پسانداز ساخت مسکن، پسانداز مسکن جوانان و قرضالحسنه جاری (با رعایت قوانین و ضوابط تعیین شده در هر حساب)، می تواند در قالب عقد مشارکت مدنی از بانک مسکن دریافت کند.اشخاص حقیقی و حقوقی سرمایه نقدی و یا غیر نقدی خود را با هدف سودآوری با سرمایه بانک شریک میشوند و سود این سرمایه طبق قرارداد بین دو طرف تقسیم میشود. سازنده باید برای دریافت این تسهیلات، حساب جاری به نام خود در بانک افتتاح کند و بانک سهم خود را از شراکت (به صورت نقدی) طبق ضوابط و مقررات به این حساب واریز میکند. باید توجه داشت که در انتهای قرارداد، بانک سهم خود را به شریک فروخته و وی باید برای تسویه نقدی و یا تقسیط سهمالشرکه بانک (در صورت موافقت بانک) مراجعه نماید.
پرداخت تسهیلات مشارکت مدنی، فرآیندی سه مرحلهای است. مرحله اول به این صورت است که متقاضی (سازنده) طرح پیشنهادی خود را به همراه مدارک مورد نیاز برای تشکیل پرونده به بانک ارایه می دهد. پس از بررسیهای لازم و تایید طرح توسط بانک قرارداد مشارکت مدنی با متقاضی منعقد میشود.
- بیشتر بخوانید: هزینه ساخت خانه شامل چه مواردی است؟
ملک مورد نظر متقاضی برای ساخت باید یکی از شرایط ذیل را داشته باشد:
دارای سند مالکیت یا صورتمجلس تفکیکی باشد یا دارای قرارداد واگذاری سازمان ملی زمین و مسکن باشد.
ملک معرفی شده باید مفروز، قابل رهن گذاری و در محدوده خدمات شهری باشد.
شرایط متقاضی که پس از این قرار است شریک بانک باشد از قرار زیر است:
باید دارای اهلیت قانونی به این معنی باشد که ممنوعیتی در تصرف اموال خود نداشته باشد، همچنین امکانات مالی کافی به منظور انجام تعهد خود و توانایی خرید سهم بانک را به صورت نقد یا اقساط، پس از تکمیل ساختمان طبق قرارداد داشته باشد.
در مرحله دوم مرحله بعدی قرارداد مشارکت مدنی بین بانک و متقاضی منعقد و برای تنظیم و در رهن قرار دادن ملک به دفترخانه ارسال میشود.
مرحله پایانی دریافت این تسهیلات نحوه عمل در مشارکت مدنی است. ابتدا هزینه کل اجرای طرح با در نظر گرفتن هزینه احداث ساختمان و سایر هزینههای قابل قبول (اخذ پروانه، تهیه نقشه و …) تعیین میشود. در این مرحله پرداخت هزینههای مربوط به اخذ پایان کار، صورتمجلس تفکیکی و گواهی عدم خلاف به عهده شریک بوده و در هزینه کل اجرای طرح در نظر گرفته نخواهد شد.
در پایان سقف تسهیلات قابل واگذاری بر اساس تعداد واحدها، متراژ زیربنا، ۸۰ درصد هزینه کل اجرای طرح، امتیاز تسهیلاتی متقاضی و درصد سهمالشرکه بانک و شریک مشخص میشود.
- بیشتر بخوانید: آشنایی با قوانین مشارکت در ساخت
پرداخت تدریجی سهمالشرکه بانک
پرداخت سهمالشرکه بانک در دو مرحله انجام میشود؛ مرحله اول پس از انجام حداقل ۲۰ درصد از پیشرفت فیزیکی ساختمان و بر اساس ۸۰ درصد هزینههای انجام شده در پروژه، به شرط آنکه این مبلغ از ۵۰ درصد کل تسهیلات تجاوز نکند
در مرحله یا مراحل بعدی نیز حداکثر معادل ۸۰ درصد هزینههای انجام شده در طرح پرداخت میشود، این امر نیز مشروط به این است که مبالغ دریافتی در مراحل قبل در پروژه توسط شریک هزینه شده باشد.
توصیه میشود قبل از درخواست دریافت چنین تسهیلاتی به دقت از تمام ضوابط و شرایط چنین مشارکتی اطلاع کافی کسب کنید.