پیشخرید خانه گزینه راهگشایی است برای آنان که نمیتوانند یک دفعه پول یک واحد مسکونی نوساز را پرداخت کنند. هم میتوانند پول خانه را در چند قسط پرداخت کنند، هم اینکه مطمئن میشوند درنهایت خانه را با قیمت کمتری خریداری کردهاند. به ظاهر همه چیز خوب است، اما برای
خرید این سبک خانهها باید برای چند سئوال مهم، پاسخ درست و اصولی پیدا کنید.
پیشخرید در چه مرحلهای مناسب است؟
خانههایی که قرار است پیشفروش شوند، یا قبل از تخریب شدن ساختمان قدیمی یا معمولاً در همان زمانی که مجری ساختوساز مشغول پیریزی ساختمان است، برای پیشفروش عرضه میشوند. برای همین معمولا به جز چند عکس و ماکت، هیچ چیزی وجود ندارد که بدانید آیا خانهتان در آینده به همین شکل به شما تحویل داده میشود یا نه. برای اینکه ریسک این کار را کمتر کنید، بهتر است زمانی برای پیشخرید خانه اقدام کنید که حداقل اسکلت آن اجرا شده باشد. معمولا در این مرحله است که نقدینگی سازنده کم میشود و او تصمیم به پیشفروش خانهاش میگیرد نه اینکه از ابتدا زمین بدون اسکلت و نقشه را بفروشد.
چطور به سازنده اعتماد کنیم؟
قبل از اینکه اقدام به خرید واحد کنید، باید نام و نشان سازنده را بهدقت بررسی کنید. اگر سازنده شهرت خوبی داشته و پروژههای قبلیاش را بهخوبی اجرا کرده باشد، قطعا قابل اعتمادتر است. حتما سابقه سازنده خانه و شرکتی که دارد را بهخوبی بررسی کنید. حتی اگر شده به خانههای قبلی که ساخته سرکشی کنید. یک راه حل دیگر هم این است که به چند بنگاه املاک سر بزنید و درباره سابقه سازنده پرسوجو کنید. یادتان باشد خیلیها اقدام به پیشخرید خانه کردهاند و وسط کار سازنده، کار را نیمهکاره متوقف کرده است.
در قرارداد به چه نکاتی توجه کنیم؟
قرارداد خانه را به مثابه ارزشمندترین قدمی که برای خانهدار شدن برمیدارید نگاه کنید. هر چیزی باید در آن قید شود. از مهمترینهایش باید به زمان تحویل خانه اشاره کرد. این مسئله همیشه جای بحث دارد و معمولا خیلی از فروشندهها بابت آن به مشکل برمیخورند.
در قرارداد خانههای پیشخرید، از نوشتن هیچ چیزی دریغ نکنید. از مسائل مهم مانند مدل تجهیزات حمام، مساحت سرویس بهداشتی، تعداد اتاقخوابها، مصالح و آهنآلاتی که باید در ساخت خانه استفاده شود تا رنگ و مدل شیرآلات، مدل پریز و کلیدها، سیستم گرمایش و سرمایش خانه، کفپوش خانه، دیوارپوشها، سرامیکها، نوع در ورودی خانه، مدل آیفون و هر چیزی که در وجب به وجب خانه شما وجود دارد. حتی موارد مربوط به بیرون خانه را هم باید در قرارداد ذکر کرد، مثلا نمای ساختمان، کفپوش پارکینگ و راهپلهها، نوع آسانسور و… هیچ چیزی را از قلم نیندازید و تمام جزئیات را ذکر کنید تا سازنده نتواند حتی ذرهای از کیفیت کاری که قرار است برای شما انجام دهد کم کند. میتوانید یک چکلیستی آماده کنید و بعد برای نوشتن قرارداد بروید.
نوع قسطبندی هم از مسائلی است که لحاظ کردن آن در قرارداد بسیار مهم است. اینکه چند درصد اول بپردازید، چند درصد بعد از کارهای اولیه و چند درصد برای انتهای کار. در ضمن سعی کنید تمام پرداختیهایتان را با شماره چک، کد پیگیری و تاریخ در قرارداد ذکر کنید تا از این بابت به مشکل برنخورید.
در پیش خرید آپارتمان به این نکات حقوقی دقت کنید
برای دیرکرد چه شرایطی را در نظر بگیریم؟
اگر خانهای که آنرا پیش خریده کردهاید آنطور که به شما قول دادهاند در زمان مقرر به شما تحویل داده نشد یا از نظر مساحت یا شکل ساخت خانه آنطور نبود که قبلا در قرارداد ذکر کردهاید، میتوانید با ضمانتی که از سازنده ملک گرفتهاید قراردادتان را فسخ کنید یا از او جریمه بگیرید. البته تمام اینها زمانی قابل انجام است که شما برای خرید خانه قرارداد سفت و سختی بسته و همه چیز را در آن لحاظ کرده باشید.
اطمینان از عدم فروش به غیر
برای اینکه اطمینان پیدا کنید خانه فقط متعلق به خودتان است، اولین قدم این است که به هیچکس (تأکید میکنیم هیچکس) جز خودتان اعتماد نکنید. خودتان شخصا به دفترخانه اسناد رسمی مراجعه کنید و پلاک ثبتی که قصد خریدش را دارید به شکل کامل بررسی کنید که قبل از شما به کسی فروخته نشده باشد. از فروشنده و صاحب ملک اصل تمام مدارکی را که دارد بخواهید و آن را با حضور یک کارشناس حقوقی بررسی کنید.
به کپی مدارک، قولنامههای دستی، قول و قرار شفاهی اکتفا نکنید و با بررسی اصل مدارک و وضعیت خانهای که قصد خریدش را دارید، این قدم بزرگ را بردارید. با تصویب «قانون پیش فروش ساختمان» در سال ۹۳ میتوان گفت دیگر به این سادگی نمیشود یک واحد را به چند نفر فروخت. مادههای این قانون برای خریداران کارگشاست.
اگر از کنار هرکدام از این نکات با سهلانگاری رد شوید و آنها را رعایت نکنید این احتمال که در آینده متضرر شوید بسیار بالا میرود، پس پیشنهاد میکنیم این نکات را موبهمو رعایت کنید تا سالهای سال بتوانید از سکونت در خانهای که پیشخرید کردهاید لذت ببرید.
3 پاسخ
بسیار عالی
آیا امکان تقلبی و سیاه نمایی از سوی فروشنده (سازنده) در ارائه کد رهگیری و کدپستی واحد آپارتمانی پیش خرید شده وجود دارد؟
چگونه میتوان از صحت این موارد مطمئن گردید؟
برای اولین پرداخت به فروشنده و ثبت قرار داد در دفتر اسناد رسمی (محضر) چگونه باید اقدام کرد؟
پس از مشاهده اسکلت یک اپارتمان در حال دیوار چینی و همچنین اسناد و کدپستی دریافت شده برای واحد مورد نطر و مذاکره با فروشنده (سازنده) و توافق بر سر قیمت و نحوه قرارداد در دفتر املاک(بنگاه)، و ضمانت شدن معامله طی چکی که فروشنده نزد دفتر املاک به امانت میگذارد، مقرر شد تا خریدار ابتدا ۵۰ درصد مبلغ یک واحد آپارتمان را از طریق یک برگ چک پرداخت کند تا فروشنده پس از آن در دفتر اسناد رسمی حاضر شده و اقدام به ثبت قرارداد مبایعه نامه و رسمی نمودن آن نمایید.
آیا امکان دارد ایشان پس از دریافت مبلغ، به هر دلیلی بتواند به تعهدات خود عمل نکند؟ برای جلوگیری از هرگونه بدعهدی فروشنده چه اقداماتی باید در اولین قدمها جهت پیش خرید آپارتمان برداشت؟