اینکه اولین اتومبیل دنیا توسط چه کسی و در کجا ساخته شده، محل بحث و اختلاف نظرهای بسیاری است. عدهای با قاطعیت آن را به کارل بنز نسبت میدهند و عدهای دیگر معتقدند پیش از او، افراد دیگر وسایلی را اختراع کردند که میتواند نسل اول خودرو در جهان باشد و همین موضوع میتواند مخترع اتومبیل را تغییر دهد.
قدیمیترین اسناد برای پاسخ به این سوالات، ما را به کشور آلمان میرسانند. کشوری که هنوز هم بزرگترین حاکمان صنعت خودروی جهان یعنی مرسدس بنز و بامو، هر روز با فناوریهای جدید و مدلهای خاص خودشان، عاشقان دنیای خودرو را شگفت زده میکنند. اما پیش از اختراع اتومبیل، بسیاری از افراد برای ساخت یک وسیله متحرک تلاشهای زیادی انجام دادهاند. شاید به این وسایل نتوان نام اتومبیل داد و نتوان گفت که مبدعان این وسایل اولین مخترع خودرو بودهاند، اما مطمئنا اولین جرقههای ساخت خودرو از همین اختراعات زده شده است.
در این مطلب خواهیم خواند که مخترع اتومبیل چه کسی بود و اولین ماشین دنیا در کجا ساخته شد.
اولین وسیله متحرک دنیا یا اولین خودرو جهان؟
تلاش برای به حرکت درآوردن وسایل مختلف برای انجام کارهای گوناگون به خیلی سالهای پیش بازمیگردد. در آن زمان، وسایل نقلیه که برای حمل بار و افراد استفاده میشد به وسیله اسب یا حیوانات دیگر حرکت میکردند.
فکر ساختن یک وسیله متحرک برای اولین بار به ذهن فردیناند فربیست رسید که یک مبلغ مسیحی بلژیکی در چین بود. او را شاید نتوان مخترع خودرو دانست، اما وسیلهای که او ساخت چیزی شبیه به یک ارابه پنج چرخ بود که با نیروی بخار حرکت میکرد. این خودروی ۶۵ سانتی متری برای امپراطور چین ساخته شد.
با این حال، اولین ماشین یا وسیله نقلیهای که برای جابهجایی افراد ساخته شد در سال ۱۷۶۷ توسط نیکلاس جوزف کان فرانسوی طراحی شده بود. این خودرو با داشتن چهار چرخ یک محفظه بخار بزرگ در قسمت جلو داشت که نیروی محرکه آن بود. و از اینجا فکر ساخت موتورهای احتراقی جدید به ذهن طراحان آن زمان خطور کرد.
اولین موتور احتراقی در سال ۱۸۶۰ توسط اتین لونوار بلژیکی ساخته شد که بعدها از طراحی این موتور در ساخت یکی از معروفترین خودروهای جهان یعنی مرسدس بنز استفاده شد.
بیشتر بخوانید: مروری بر تاریخچه اتومبیل در ایران
[horizontal_slider url=’tehran/car?has-photo=true’ title=”جدیدترین آگهیهای خودرو”]
اولین خودرو جهان چه بود؟
تولد خودرو به سال ۱۸۸۶ برمیگردد. کارل بنز را میتوان اولین مخترع اتومبیل واقعی در دنیا دانست. یک خودرو با دو چرخ بزرگ در عقب و یک چرخ کوچک در قسمت جلو اختراع او بود که مجهز به یک موتور بنزینی تک سیلندر با حجم ۹۵۴ سی سی بود. این خودرو با قدرت ۰.۷۵ اسببخار و با سرعت ۱۶ کیلومتر در ساعت حرکت میکرد. کارل بنز نام خودروی اختراعی خود را بنز گذاشت.
اولین خودرو چهار چرخ بنز در سال ۱۸۹۳ با یک پیشرانه ۱۷۴۵ سی سی و قدرت ۳ اسببخار با نام ویکتوریا تولید شد و این سرآغاز فصل حکمرانی بنز در دنیا بود. وقتی چند سال بعد در سال ۱۹۰۱ کمپانی مرسدس بنز رسما افتتاح شد، شاید هیچ کدام از سازندگان این کارخانه تصور نمیکردند که روزی نام کمپانی آنها به عنوان یکی از بزرگترین و با کیفیتترین خودروساز جهان مطرح شود.
در آن دوران، داشتن خودرو فقط مختص قشر خاصی از جامعه بود. اما کسی که توانست با اندک تغییراتی در ساخت خودرو، آن را به وسیلهای برای استفاده عموم مردم تبدیل کند، هنری فورد بود. هنری فورد در سال ۱۸۹۱ با اختراع یک موتور گازوئیلی توانست یک کالسکه را بدون اسب به حرکت در آورد.
چند سال بعد، او اولین خودروهای اقتصادی و ارزان قیمت خود را تولید و در اختیار مردم آمریکا قرار داد. خیلیها هنری فورد را مخترع اتومبیل میدانند که شاید این مورد درست نباشد. در واقع، هنری فورد کسی بود که روش انبوه سازی خودرو را ایجاد کرد و خودرو را از وسلیلهای لوکس و گرانقیمت به وسیلهای برای همه تبدیل کرد.
بیشتر بخوانید: فهرست پرفروشترین ماشین های تاریخ
نامهای آشنا در تاریخ ساخت خودرو
اختراع اتومبیل فقط مختص به مرسدس بنز و فورد نبود. برندهای بزرگ خودروسازی امروز دنیا، کارشان را از سالهای بسیار دور آغاز کردهاند. برند پژو در سال ۱۸۴۲ تاسیس شد که در آن زمان فقط به تولید دوچرخه و آسیابهای مختلف میپرداخت. این کمپانی در سال ۱۸۹۱ اولین خودروی چهارچرخ خود را با یک موتور ۲ سیلندر تولید کرد. با اینکه در ابتدا تعداد خودروهای تولیدی پژو بیشتر از ۵ دستگاه نبود اما به تدریج خط تولید این خودروسازی گسترش یافت و حالا بعد از سالها، تبدیل به یکی از بزرگترین تولیدکنندگان خودرو در سراسر دنیا شده است.
کمپانی فرانسوی رنو نیز کار خود را از سال ۱۸۹۹ توسط برادران رنو آغاز کرد. اولین خودروی رنوی تولید شده توسط آنها، خودرویی با قدرت یک اسببخار بود که با سرعت ۳۲ کیلومتر بر ساعت حرکت میکرد. رنو کم کم با وارد کردن تکنولوژیهای جدید در صنعت خودروسازی خود، ابتدا به ساخت خودروهای اقتصادی و ارزانقیمت پرداخت و به تدریج تبدیل به یکی از بزرگترین خودروسازان جهان شد.
ایتالیا نیز از کورس رقابت خودروسازی در جهان عقب نماند. اولین خودروی ایتالیایی فیات نام داشت که در سال ۱۸۹۹ ساخته شد. این خودرو مجهز به یک موتور ۲ سیلندر ۶۷۹ سی سی بود که کم کم با اضافه کردن امکانات بیشتر پیشرفت قابل توجهی در اروپا پیدا کرد.
به جز فورد، دو برند بزرگ خودروسازی آمریکایی نیز فعالیت خود را از همان زمان آغاز کردند. بیوک در سال ۱۸۹۹ اولین خودرو خود را تولید کرد که نسبت به اولینهای خودروسازان دیگر، ظاهری مدرنتر داشت. در ادامه روند خودروسازی این کمپانی، از سال ۱۹۰۴ عرضه انبوه خودروهای بیوک با تولید اتومبیلی با موتور ۲ سیلندر و حجم ۱۶۰۵ سی سی و قدرت ۱۶ اسببخار آغاز شد و حالا این کمپانی تبدیل به یکی از بزرگترین قدرتهای خودروسازی در آمریکا شده است.
کادیلاک هم در سال ۱۹۰۲ با هدف تولید خودروهایی اقتصادی برای عموم مردم آمریکا کارش را آغاز کرد و اولین خودروی این کمپانی با موتور تک سیلندر ۱۶۰۹ سیسی و قدرت ۱۰ اسببخار در اختیار عموم مردم قرار گرفت. کادیلاک بعدها زیر مجموعه کمپانی بزرگ جنرال موتورز آمریکا شد و تا امروز محصولات خود را زیر نام این برند تولید میکند.
در زمانی که بیشتر خودروسازان به دنبال ساخت خودروهایی برای افراد طبقههای مختلف جامعه بودند، چارلز رولز اشراف زاده انگلیسی تصمیم به تولید خودرویی لوکس و گرانقیمت گرفت. او بعد از بررسیهای مختلف به هنری رویس که اولین خودروی خود را تولید کرده بود، پیشنهاد همکاری داد. این دو در کنار هم کمپانی رولز رویس را تاسیس کردند که اولین خودروی آنها با یک پیشرانه ۲ سیلندر ۱۸۰۹ سیسی در سال ۱۹۰۴ تولید شد. از همان روز تا کنون، کمپانی رولز رویس کماکان خط تولید خودروهای لوکس و اشرافی را در اختیار دارد.
در آلمان و در سال ۱۹۱۶ استارت ساخت یکی دیگر از بزرگترین برندهای دنیا زده شد. BMW برند مشهور آلمانی کارش را با ساخت موتور هواپیما آغاز و با ساخت موتور سیکلت ادامه داد. سرانجام در سال ۱۹۲۷ اولین خودروی بامو تولید شد. این خودرو با موتوری ۴ سیلندر به بازار ارائه شد. و بعدها با پیشرفت چشمگیر تبدیل به یکی از حاکمان بی چون و چرای صنعت خودروسازی جهان شد.
بیشتر بخوانید: سرگرمی و دانستنی خودرو
[horizontal_slider url=’tehran/car?has-photo=true’ title=”جدیدترین آگهیهای خودرو”]
در آسیا هم اولین خودروسازی تحت نام کمپانی میتسوبیشی آغاز به کار کرد. در سال ۱۹۱۷ اولین خودروی این کمپانی با موتوری ۴ سیلندر و حجم ۲۷۶۵ سی سی با قدرت ۳۵ اسببخار به بازار معرفی شد و تا کنون هم روند موفقیت آمیز خود را ادامه داده است.
و اما تویوتا یکی از بزرگترین خودروسازان جهان نیز تولدش به سال ۱۹۳۶ باز میگردد. در آن سال اولین تویوتا با موتور ۶ سیلندر ۳.۴ لیتری در مدل کروک تولید شد و اندک اندک با تلاش زیاد تبدیل به یکی از غولهای صنعت خودروسازی دنیا شد.
و در آخر باید به یکی از نوستالژیکترین خودروهای تاریخ جهان اشاره کرد. نمیشود در مورد تاریخ خودروسازی نوشت و نامی از قورباغه مشهور آلمانی نبرد. در سال ۱۹۳۶ فولکس بیتل به دستور مستقیم هیتلر در کشور آلمان ساخته شد. با ورود به جنگ جهانی تولید انبوه این خودرو متوقف شد، اما بعد از جنگ مجددا خط تولید آن رونق گرفت و برای سالهای سال خیابانهای تمامی کشورهای دنیا میزبان خودرویی بود که تولیدش توسط یکی از بزرگترین دیکتاتورهای دنیا کلید خورده بود.
آخر مخترع اتومبیل چه کسی است؟
همانطور که دیدید افراد مختلفی در قرن نوزدهم میلادی از کشورهای مختلف تلاش داشتند تا در زمان خود به عنوان اولین مخترع اتومبیل شناخته شوند. آنچه که در اینجا اهمیت دارد دیدگاه ما نسبت به اتومبیل است. اگر بخواهیم اولین وسیله متحرک را به عنوان خودرو در نظر بگیریم شاید باید گفت که فردیناند فربیست و نیکلاس جوزف کان را به عنوان اولین مخترع خودرو شناخت.
با این حال، اگر بخواهیم خودروهای امروزی را معیار اتومبیل قرار دهیم باید بگوییم که اولین مخترع خودرو کسی جز کارل بنز بزرگ نبود.
امیدواریم که این مطلب توانسته باشد اطلاعات جالب و مفیدی را در اختیارتان قرار دهد. نظر شما درباره اولین خودروهای جهان چیست؟
4 پاسخ
جالب بود
در مورد وسایط نقلیه با سوخت غیر فسیلی هم صحبت کنید…
عالی و مفید بود
مختصر و مفید