بیابان لوت با ۸۰ هزار کیلومتر مربع در محدوده استانهای کرمان ،سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی واقع شده است. کوهستانهای اطراف آن کبود در جنوب غربی، جفتان در غرب، کلر کوه و … در شمال غرب کوهستانهای بیرجند و زاهدان درشمال و شرق این بیابان دیده میشوند. شهرهای اطراف بیابان لوت شامل بم، نصرت آباد، شهداد و نهبندان هستند.
بیابان لوت در سال ۱۳۵۹ به ثبت میراث طبیعی جهانی درآمد. این بخش در حقیقت یکی از بکرترین و زیباترین نواحی جهان است که به دلیل نبود منابع طبیعی آب شیرین در داخل آن، محدودهای خالی از سکنه است و میتوان گفت جزو خالیترین نواحی از حیث حیات بشری است.
به گفته سازمان فضایی ناسا (NASA)، کویر لوت نزدیکترین منطقه در کره زمین از نظر شباهت به کره مریخ است و صحت دوچندان این گفته را میتوان با ثبت تصاویری که از کویر لوت در وبسایت رسمی ناسا صورت گرفته، مطمئن شد.
در محدوده غربی لوت منطقهای به نام یاردانگ یا کلوتها قرار دارد که ساختاری منحصربهفردی دارند. ارتفاع دیوارهٔ آنها به ۴۰ متر میرسد و در حقیقت، این منطقه با وسعت ۱۴ هزار مترمربع، به عنوان عظیمترین و وسیعترین منطقه کلوتی جهان شناخته میشود.
در شرق کویر لوت، محدودهٔ ماسهای وجود دارد که ارتفاع دیوارههای (ماسهای) آن به ۴۰ متر رسیده و برای درک عمیقتر این زیبایی بکر و جذاب، تنها کافی است بدانید که دیوارههای ماسهای کویر مرنجاب یا دبی کمتر از ۱۰ متر هستند.
سفر به این سرزمین مسحورکننده، رویای بزرگ همه طبیعت دوستان، کاوشگران و بهویژه آفرودبازان است. البته جالب است بدانید که تا قبل از این تصور میشد در بیابان لوت هیچ اثری از حیات وجود ندارد، اما این طبیعت جذاب در دل خود گونههای متنوع جانوری را جای داده است؛ گونههایی چون روباه شنی، گربه شنی، گرگ، کفتار، شغال و انواع خزندگان و پرندگان و حشرات و … که بعضاً برخی از آنها هنوز نامگذاری نشدهاند. همچنین، گونههای نباتی چون تاغ و… در آن دیده میشوند.
بیشتر بخوانید: طبیعت گردی و کاوش در کویر مرکزی ایران
در قسمت شمالی بیابان لوت، گسترهای آتشفشانی وجود دارد که شامل چندین دهانهٔ آتشفشان میشوند. نکته مورد توجه در مورد کویر لوت آن است که در سال ۲۰۰۴، رکورد گرمترین نقطه زمین با دمای ۷۰.۷ درجه سانتیگراد را ثبت کرد که در مقیاس جهانی در نوع خود نادر یا بهتر است بگوییم تنها نمونه است.
با توجه به انتشار گزارشات متعدد و بروز رخدادهایی در صحرای آفریقا، این منطقه امنیت خود را از دست داده است و در این میان معرفی کویر لوت در جوامع بین المللی بهعنوان نقطهای بکر و امن از سرزمین ایرانمان، سبب گردیده تا تعداد فراوانی از توریستها به کشورمان سفر کرده و عازم این بیابان زیبا شوند که تعدادی از توریستها با خودروهای تجهیز شده خود از راه زمینی به کشورمان وارد لوت شده و عدهای دیگر پس از طی کردن پروازهای هوایی، به همراه طبیعت گردان و آفرودبازان ماهر و حرفهای کشورمان در قالب گروهی کاملاً آماده و مجهز به این سفر به یادماندنی میروند.
اسناد و نوشتههای مستند تاریخی نشان میدهند که حدود ۸۰ سال پیش، آلفونس گابریل جهانگرد و محقق اتریشی به این کویر گام گذاشته که وی را یکی از راهنماها و لیدرهای به نام آن زمان یعنی مالک محمدد ناروئی بلوچ، با شتر همراهی میکرد که توسط این چهارپای سخت جان توانسته بودند از این کویر بهسلامت گذر کنند.
علاقمندان میتوانند با مطالعه کتاب سفرنامه آلفونس گابریل با نام عبور از صحاری ایران که در دسترس عموم قرار دارد، به آن دوران سفر کرده و به مطالعهٔ خاطرات جذاب این جهانگرد اتریشی بپردازند.
بیشتر بخوانید: بهترین ماشینهای آفرود در بازار ایران
شایان توجه است از جاذبههای مسحورکننده کویر لوت می توان به بزرگ ریگ، کلوتها، رملهای ستارهای، درهٔ زبان مار، درهٔ جوله رود و همچنین، هامون و شوره گز اشاره داشت.
در واقع، پستترین منطقه در فلات مرکزی ایران با ارتفاع ۱۱۰ متری از سطح دریا در لوت واقع شده که ورود و سفر به آن نیازمند همراه داشتن لیدرها و راهنمایان خبره و چیرهدست و همچنین، دریافت برخی مجوزهای لازم از ارگانهای مرتبط با کویر لوت است.