نقد و بررسی طراحی کیا اسپورتیج 2022

پا در کفش بزرگان!

کیا اسپورتیج از آن دسته خودروهایی است که سه عنصر جوان‌پسند، اقتصادی و اسپرت بودن را یکجا در یک قالب خودرویی دارد و همین موضوع باعث شده طی این سال‌ها طرفداران دوآتشه‌ای برای خودش دست‌وپا کند.

اولین نسل این خودروی تقریباً شاسی بلند، در سال ۱۹۹۳ پا به عرصه ظهور گذاشت که بر مبنای پلتفرم مزدا Bongo ساخته و پرداخته شده بود که تا سال ۲۰۰۵، سه بار مورد عمل فیس‌لیفت (تغییر چهره) قرار گرفت. البته این نسل از اسپورتیج در ایران وجود ندارد، اما هنوز در کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس درحال تردد هستند.

نسل اول کیا اسپورتیج
نسل اول کیا اسپورتیج

از نظر ظاهر و استایلی چیزی شبیه سوباروهای دو دیفرانسیال آن زمان بود و تنها با دو رنگ بودن قسمت پایین و بالای بدنه، حرف‌هایی برای گفتن داشت و خودنمایی می‌کرد.

این خودرو در دو مدل سه درب کابریولت و پنج درب ارائه می‌شد که همگی به موتور ۲۰۰۰ سی‌سی ۱۲۸ اسب بخار مجهز بودند و نمونه دیزل آن هم ۸۲ اسب قدرت داشت. چهره و بدنه‌ای پُف کرده با جلوپنجره و چراغ‌هایی که شباهت به پراید داشتند، جزو مشخصات ظاهری کیا اسپورتیج نسل اول بودند.

دومین نسل اسپورتیج در سال ۲۰۰۵ به بازار عرضه شد که طراحی آن بیشتر برگرفته از زبان طراحی شاسی بلندهای فورد در آن زمان بود. مردم کشورمان با ورود این نسل از اسپورتیج با این خودرو آشنا شدند که هم زمان با خواهرزادهٔ دیگرش، یعنی هیوندای توسان، وارد بازار شد. تفاوت بین این دو خودرو به نحوی بود که هرکدام طرفداران مختص خود را داشت و می‌توانست ذائقهٔ هر دو گروه را تحریک کند.

بیشتر بخوانید: نقد و بررسی طراحی فیدلیتی 

به شخصه از استیل و فرم اسپورتیج بیشتر از توسان لذت می‌بردم، ولی با فرم گلگیرهای باد کرده‌ای که شبیه وصله‌وپینه روی بدنه به حجم کلی اضافه شده بودند، کنار نمی‌آمدم.

این خودرو با موتورهای ۲۰۰۰ سیزسی چهارسیلندر و ۲۷۰۰ سیزسی شش سیلندر به قدرت ۱۷۳ اسب ارائه میزشد که نمونهٔ دوم با موتور بزرگتر وارد ایران شد. این خودرو دوبار تحت فیس‌لیفت در ناحیهٔ چراغ‌های جلو قرار گرفت که باعث زیباتر شدن آن شد.

نسل سوم کیا اسپورتیج به طور کلی ریدیزاین شد و با ورود پیتر شرایر به عنوان سر طراح شرکت کیا موتورز، تغییرات انقلابی در آن به وجود آمد که باعث شکل‌گیری هویت جدید کیا با الگو از چهرهٔ گربه‌سانان در چراغ‌ها و گریل جلوی آن شد، به نحوی که از آن تاریخ به بعد، شما از فاصلهٔ دور خودروهای کیا را می‌توانید شناسایی کنید. این خودرو برای اولین بار در سال ۲۰۱۰ به بازار معرفی شد و با دریافت ۵ ستاره ایمنی، به جای ۲ ستاره نسل قبلی، در کل دنیا مورد استقبال بی‌سابقه‌ای قرار گرفت.

نسل سوم کیا اسپورتیج از نمای روبه‌رو
نسل سوم کیا اسپورتیج از نمای روبه‌رو

به طور کلی، پروفایل کناری در ناحیهٔ درب‌ها ارتفاع بیشتری گرفت و Green House منطقه شیشه‌های دورتادور آن کوتاه‌تر از نسل قبلی شد. پنجره‌های کوچک پشت درب عقب نیز حذف شد و با افزایش سطح ستون C و ادغام آن با ستون D خواسته و ناخواسته بیننده را به یاد فرم فولکس واگن گلف می‌انداخت؛ البته خودروی گلفی که از تمام ابعاد رشد کرده و هیکلی‌تر شده است.

در عناصر زیبایی این مدل می‌توان به گریل (جلو پنجره) و چراغ‌هایی که به طرفین کشیده می‌شدند اشاره کرد که الگویی برای ساخت مدل‌های اُپتیما، سراتو و ریو نیز شد. وجود یک فرورفتگی ملایم بر روی درب‌های جانبی، از این تاریخ جزو امضای کمپانی کیا شد، که تا سالیان سال به عنوان یک عنصر ثابت در محصولات این شرکت دیده می‌شد.

نسل سوم کیا اسپورتیج از نمای عقب
نسل سوم کیا اسپورتیج از نمای عقب

در نمای عقب نیز چراغ‌ها در دو طرف به خوبی جانمایی شده بود و ترکیب آن با شیشه عقب کم ارتفاع، بیننده را به یاد سری X6 ب‌ام‌و می‌انداخت. البته چراغ‌های واقع در سپر خودرو، نقش کاربردی بیشتری را نسبت به چراغ‌های بالایی داشتند.

نسل چهارم کیا اسپورتیج در سال ۲۰۱۵ به دنیا معرفی شد که به نوعی فیس‌لیفت ماژور از نسل قبلی بود. به عبارتی دیگر، در این خودرو کلیهٔ تناسبات در خودرو حفظ شده بود، اما در جلو و عقب آن مورد بازنگری طراحی قرار گرفته شده بود، به نحوی که شما رگه‌های استایل مدل استینگر را می‌توانستید در آن ببینید. جلوی خودرو بیشتر اقتباسی از خودروی پورشه ماکان بود و چراغ‌های برجستهٔ آن، جانمایی بالاتری نسبت به مدل پیشین داشت.

نسل چهارم کیا اسپورتیج از نمای روبه‌رو
نسل چهارم کیا اسپورتیج از نمای روبه‌رو

در نمای عقب نیز با توجه به ترند روز بازار، چراغ‌ها در ناحیهٔ وسط به هم متصل شدند و بیشتر به طرفین کشیده شدند و جای پلاک عقب هم از روی سپر به زیر درب عقب منتقل شده است.

نسل چهارم کیا اسپورتیج از نمای عقب
نسل چهارم کیا اسپورتیج از نمای عقب

از این مدل خودرو هم تعدادی وارد ایران شد که البته تعداد آن با دو نسل قبلی قابل مقایسه نیست. فرو رفتگی روی درب‌های جانبی حذف و فرم کلی کمی اسپرت‌تر و بانمک‌تر از نسل قبلی شد و یادآور کیا پیکانتو بود.

نقد و بررسی طراحی کیا اسپورتیج ۲۰۲۲

اما آخرین نسل از خودروی کیا اسپورتیج در سال ۲۰۲۱ به جهانیان معرفی شد و قرار است در سال ۲۰۲۲ به بازار عرضه شود. این خودروی ریدیزاین شده، به طور کلی الگوهای طراحی چهار نسل قبلی را دگرگون کرده است. به نحوی که بیش از هر چیز، جلوپنجرهٔ بزرگ با ورودی‌های لانه زنبوری در آن خودنمایی می‌کند. به راحتی می‌توان این گونه بیان کرد که این بخش بیش از ۹۰ درصد نمای جلو را به خود اختصاص داده است. ترکیب شلوغی از انواع ورودی‌های هوا، به‌علاوه چراغ‌های دیلایت بومرنگی شکل در دو طرف آن که با مجموعه‌ای از چراغ‌های ترکیبی در دو طرف بیرونی منتهی می‌شود، صورت زیر میکروسکوپ رفتهٔ حشرات را به یاد آدم می‌آورد.

کیا اسپورتیج ۲۰۲۲ از نمای روبه‌رو
کیا اسپورتیج ۲۰۲۲ از نمای روبه‌رو

با این حال، اگر بیشتر به جزئیات این عناصر نگاه کنیم، می‌بینیم که علاوه بر شلوغی که در حجم کلی خودرو مشاهده می‌شود، تمام عناصر با ظرافت و حجم‌پردازی ماهرانه‌ای در جای خود قرار گرفته‌اند و شما از دیدن این ریزه‌کاری‌ها لذت می‌برید.

یک کمربند کرومی در خط Belt Line (خط مابین پنل درب و شیشه‌های جانبی) دو رنگ تیره گرین هاوس و بدنه را از هم جدا می‌کند که در ناحیهٔ ستون C، به یکباره بالا رفته و با ترکیب با بریدگی واقع در بالای شیشه عقب، زیبایی خاصی را به وجود آورده است. برای اینکه خودرو کشیده‌تر به نظر بیاید، قسمت زیرین درب‌های جانبی به یک تریم مشکی رنگ مجهز شده که فرم پویا و Motion Line را دارد و درب‌ها تا روی رکاب‌های جانبی امتداد پیدا کرده‌اند.

البته از دید شخصی این فرم ها در خودروهای کشیده‌تر سدان بیشتر خودنمایی می‌کند و جا افتاده‌تر است، اما این رابطهٔ مستقیم با سلیقهٔ خریدار دارد که از این خودرو خوشش بیاید یا اینکه آن را کاریکاتوری از خودروهای بزرگتر بداند.

در نمای عقب، چراغ‌ها همچنان پیوسته هستند، اما حجم‌پردازی آن بیشتر تابع فرم کلی پویای خودرو بوده، و سعی شده که قطعات تریم و تزئیناتی به رنگ مشکی براق، در جای‌جای بدنه خودنمایی کند که جلوه‌ای امروزی‌تر را نشان دهد که به نوعی امروزه، جزو ترند و گرایش‌های استایلی در خودروها است.

کیا اسپورتیج ۲۰۲۲ از نمای عقب
کیا اسپورتیج ۲۰۲۲ از نمای عقب

اما فرم فرورفتهٔ درب عقب آن، که لوگوی جدید کیا روی آن جا خوش کرده، بیشتر از هرچیزی خودنمایی می‌کند. از دید من، نمای عقب این خودرو بهتر و زیباتر از نمای جلوی آن است. همچنین ستون‌های C وقتی به عقب می‌رسند، بیشتر در ناحیهٔ مرکز جمع شده‌اند که فرمی اسپورت‌تر دارند و باعث برجسته‌تر شدن گلگیرهای عقب شده‌اند و جذابیت این کراس‌اوور دوست‌داشتنی را دو برابر کرده است.

جدیداً گونهٔ کشیده‌تر آن نیز عرضه شده که در بازارهای خاصی ارائه می‌شود و می‌توان بیان کرد که در این گونهٔ کشیده، اسپورتیج سعی داشته که پا در کفش بزرگانی مانند تویوتا RAV4 کند و فضای بیشتری را برای مشتریان سن بالاتر ارائه کند.

آگهی‌های خرید و فروش کیا اسپورتیج

در پایان، امیدواریم با آزادسازی واردات خودرو، شاهد ورود این مدل خوش‌نام و پرطرفدار در کشورمان باشیم. نظر شما درباره کیا اسپورتیج و طراحی آن چیست؟ نظرات و پیشنهادات خودتان را از طریق بخش دیدگاه‌ها با ما در میان بگذارید.

اخبار مرتبط

از بلدرچین تا فرش؛ داستان موفقیت خانواده ضیائیان با دیوار

چطور با رسید جعلی کلاه سرمان نرود؟ مقابله با رایج‌ترین نوع کلاهبرداری اینترنتی

پشتیبان هوشمند دیوار: راهکار ۲۴ ساعته برای حل مشکلات کاربران

6 پاسخ

  1. علی اسدنیا دکترای جامعه شناسی اقتصادوتوسعه گفت:

    هوالخالق قادرمتعال؛
    ایجادفضای بازدرصادرات وواردات توأم بابرنامهٔ جامع ومانع
    =
    حذف انحصار،جبر،تحکم،تحمیل،رانت، فساد
    و
    فراهم شدن رقابت سالم،فعالیت وپویایی تولید
    باکیفیت ومرغوب،برخورداری مردم ازحقوق فردی،اجتماعی و…ورضایتمندی عمومی
    ،ثبات،بقا، توسعه وتعالی نظام وجامعه.

    1. با درود
      مطالبی فشرده و فهرست وار که هر ایرانی دلسوز و آینده نگر، می پذیرد و با تمام وجود تایید می کند، اما شوربختانه از طرف فرصت طلبان، ریاکاران، سوداگران، سود اندوزان و نابودگران صنعت و فناوری در کشور، مورد بی توجهی و انکار قرار می گیرد.

  2. وقتی واردات خودرو آزاد بود کیفیت خودروهای تولید داخل خیلی بهتر بود .اما با قطع واردات کیفیت خودروهای داخلی خیلی کاهش یافت .اما مسئولان صمت معتقدند واردات خوب نیست .چون به نفع جیبشان نیست

  3. واردات خودرو به ده برابر قیمت اونم به‌دست خودشون مثلاً ممنون
    لگن های چینی آزاد
    شدیم موش آزمایشگاهی چین و جاده صاف کن چین

  4. کدوم واردات خودرو.؟ ما محکومیم تا ابد بی کیفیت ترین زندگی رو بین کشورهای جهان داشته باشیم.تا پراید و پژو هست نمیتونیم ماشین خوب سوارشیم.ولی ببینید عربهای همسایه چجوری زندگی میکنن.
    ازماست که بر ماست….

  5. نمیدونم چرا نمیذارند خودرو وارد مملکت بشه بازار کش و قوس پیدا میکنه همینطور قیمت ها و سودها اما بالاخره به ثبات می رسه. اینجوری یکدفعه کار از دستشان خارج خواهد شد . باید بازار به سیستم عرضه و تقاضای طبیعی برگردد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

متن سربرگ خود را وارد کنید

search