[vc_row][vc_column][vc_column_text]تا کنون نام اشرفالبلاد به گوشتان خورده؟ وقتی صحبت شاه عباس صفوی میشود چه شهرهایی در ذهنتان مرور میشود؟ اصفهان و قزوین؟ البته که این شهرها یکی از مراکز مهم در دوران صفویه بودند، اما شاهان توسعهگرای صفوی تنها شهرنشینی و عمران و آبادی شهرها را به این چند شهر در فلات مرکزی ایران محدود نکردند. بهانه آنها برای توسعه شهرهای مختلف مزایای اقتصادی یا استراتژیک بودن این شهرها از نظر نظامی بود. گاهی هم سرنوشت برخی شهرها بنا به تقدیر روزگار با داستانی خانوادگی گره میخورد. مثل آنچه برای بهشهر رقم خورد و این شهر را در مرکز توجهات پادشاه توسعهطلب صفوی قرار داد. شاه عباس به عشق مادرش اشرفالملوک که اهل و ساکن بهشهر بود، بسیار به این شهر سفر میکرد. به لطف این عشق و سرزدنهای گاهبهگاه شاه، این شهر چنان توسعه پیدا کرد که به اشرفالبلاد معروف شد. اینجا و در این مقاله کوتاه میخواهیم درباره این شهر اسنان مازندران یا همان اشرفالبلاد حرف بزنیم. این شهر چطور شهری است و زندگی در آن چه کیفیتی دارد؟
بهشهر کجاست؟
رسیدن به بهشهر در مازندران به معنی رسیدن به دروازههای شرقی این استان است. برای اینکه به درستی بدانیم بهشهر کجاست نقشه مازندران را باید پیش رو داشته باشیم و روی نوار شرقی به سمت گلستان برویم. این شهر در شرق مازندران جایی بین البرز و خزر در جنوب و شمال و همچنین نکا و گلوگاه در شرق و غرب محصور شده است.
فاصله بهشهر تا تهران چیزی بین ۳۰۶ کیلومتر تا ۳۳۰ کیلومتر است. راههای دسترسی به این منطقه هم بسیار راحت است. از دو جاده فیروزکوه و هراز میتوانید با خودرو، خودتان را به بهشهر برسانید. همچنین این شهر در مسیر خط آهن تهران گرگان قرار دارد و قطار هم میتواند یک گزینه مناسب برای سفر به آنجا باشد. قرار گرفتن بهشهر در ۹۰ کیلومتری غرب گرگان و ۴۵ کیلومتری شرق ساری موجب شده تا سفرهای هوایی هم کم و بیش برای رسیدن به بهشهر منطقی باشد.
بهشهر شهری تاریخی است و تا سالها به اسم اشرفالبلاد شناخته میشد. این شهر همچنین یک قطب صنعتی و کشاورزی مهم در ایران هم بود. در جریان توسعه ایران در دوران پهلوی دوم، بنگاههای اقتصادی بزرگی در کشور پدید آمدند. از جمله شرکت بزرگ توسعه صنایع بهشهر که نقش مهمی در صنعتی شدن کشاورزی در ایران داشت. این شهر هنوز هم یکی از مهمترین مرکز فرآوری دانههای روغنی است و به مدد کارخانههای تولید روغن در این شهر در مزارع اطرافش دانههای روغنی فراوانی کاشته میشود. بندر امیرآباد هم در شهرستان بهشهر واقع شده و بر مزیتهای اقتصادی این شهر افزوده است.
این شهرستان از سه شهر زیر تشکیل شده است:
- خلیل شهر
- رستمکلا
- بهشهر
همچنین شهرستان به دو بخش زیر تقسیم میشود:
- مرکزی
- یانهسر
دهستانهای این منطقه هم عبارتند از:
- کوهستان
- میانکاله
- شهدا
- عشرستاق
اطلاعات ضروری درباره بهشهر
- جمعیت بهشهر: ۹۷۴۰۲ – طبق نظرسنجی سال ۱۳۹۵
- فاصله بهشهر تا تهران از جاده فیروزکوه: ۳۲۸ کیلومتر
- فاصله بهشهر تا تهران از جاده هراز: ۳۰۶ کیلومتر
- ارتفاع از سطح دریا: ۲۰ متر
- مساحت بهشهر: ۱۴۱۶ کیلومتر مربع
- تعداد روستا: ۲۰۶ روستا
زبان و گویش ساکنان
مردم بهشهر به زبان ماندرانی صحبت میکنند. البته از گذشتههای دور دو قومیت گرجی و کرد هم به این منطقه مهاجرت کرده بودند که حالا در فرهنگ غالب مازندرانی غرق شدهاند و نشانی از زبان و فرهنگشان در این منطقه نیست.
نقشه بهشر
در تصویر زیر، نمایی از مرزبندی این شهر و دسترسیهای آن را مشاهده میکنید. شهری در میان جنگلهای انبوه که فاصله زیادی هم تا دریای خزر ندارد.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gmaps link=”#E-8_JTNDaWZyYW1lJTIwc3JjJTNEJTIyaHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuZ29vZ2xlLmNvbSUyRm1hcHMlMkZlbWJlZCUzRnBiJTNEJTIxMW0xOCUyMTFtMTIlMjExbTMlMjExZDUxMTg5LjAwMjkwMDM0MTcxNSUyMTJkNTMuNTY5ODUxNDY3MjEyNjIlMjEzZDM2LjY5MTAyMzQ3MjQ2MjQyNiUyMTJtMyUyMTFmMCUyMTJmMCUyMTNmMCUyMTNtMiUyMTFpMTAyNCUyMTJpNzY4JTIxNGYxMy4xJTIxM20zJTIxMW0yJTIxMXMweDNmODRjMzRhYWRkNTUzZDElMjUzQTB4NTNmZmI0OTAxNmFkYTA3MSUyMTJ6MktqWmg5aTAyWWZZc2RpTUlOaW4yTFBZcXRpbjJZWWcyWVhZcDlpeTJZYllyOWl4MktmWmh0aU1JTmluMjR6WXNkaW4yWVklMjE1ZTAlMjEzbTIlMjExc2ZhJTIxMnMlMjE0djE2MzkzODQyMjI4NTclMjE1bTIlMjExc2ZhJTIxMnMlMjIlMjB3aWR0aCUzRCUyMjYwMCUyMiUyMGhlaWdodCUzRCUyMjQ1MCUyMiUyMHN0eWxlJTNEJTIyYm9yZGVyJTNBMCUzQiUyMiUyMGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbiUzRCUyMiUyMiUyMGxvYWRpbmclM0QlMjJsYXp5JTIyJTNFJTNDJTJGaWZyYW1lJTNF”][/vc_column][/vc_row]
نگاهی به تاریخچه بهشهر
تاریخچه بهشهر را باید به بخش پیش و پس از صفویه تقسیم کرد. پیش از صفویه به این منطقه، تمیشان، خرگوران یا پنج هزاره میگفتند. در دوران صفوی بود که به واسطه اینکه مادر شاه عباس اهل این شهر بود و در آن هم سکونت داشت، نگاه ویژهای به این شهر شکل گرفت و عمران و آبادانیهایی در آن صورت گرفت که به افتخار مادر شاه، اشرف الملوک، به اشرف البلاد شناخت شد. این نام تا دوران پهلوی روی این منطقه باقی ماند.
در زمانی که شاه عباس منطقه را توسعه میداد، تنها یک شهر دیگر در مازندران بود که میتوانست از نظر عمران و آبادانی به پای آن برسد و آن هم فرحآباد بود که حالا مجموعه تاریخی فرحآباد به عنوان یادگار آن دوران باقی مانده است.
اگر از تاریخ صفویه کمی دور شویم، در این منطقه آثار تاریخی و باستانی مهمی پیدا شده که خبر از نخستین نشانههای حیات در این شهر در دوران باستان دارد. غار کمربند و هوتو در بهشهر یکی از مکانهایی است که به مدد کاوشهای باستانشناسی در آن، آثار زندگی انسانهای ۱۰ هزار سال پیش پیدا شده و یکی از مهمترین مراکز پژوهش و جستوجو در این زمینه به شمار میرود.
تاریخچه بهشهر معاصر هم رویدادهای جذابی را در دل خود جای داده است. شاید یکی از مهمترینهایش پیوند تاریخ این شهر با توسعه اقتصادی ایران در عصر پهلوی دوم باشد. زمانی که در این منطقه صنایع سنگین در حال رشد و گسترش بودند و نامهای فراوان، برندهای صنعتی مهمی را پدید آوردند. از جمله بهشهر به مرکزی برای توسعه کشاورزی صنعتی در شمال ایران و بهره برداری از آن تبدیل شد. به گونهای که با تغییر الگوی کشت، دانههای روغنی فراوانی در زمینهای حاصلخیز شمال ایران از شرقیترین نقطه در آزادشهر تا مناطق مرکزی کاشته شد و در کارخانههای روغنکشی این شهر به روغن تبدیل شده و به این ترتیب این منطقه به یک شهر مهم اقتصادی تبدیل شد.
شرایط زندگی در بهشهر
بهترین جای برای زندگی در بهشهر کجاست؟ بالاشهر بهشهر کجاست؟ محلههای متوسط بهشهر کجاست؟ در اینجا قصد داریم کمی درباره محلهها و شهرسازی این شهر حرف بزنیم.
همانطور که گفتیم، این شهر یکی از قدیمیترین شهرهای ایران است و برای همین هم بافت قدیمی و تاریخی جذابی دارد. شاید بتوان معروفترین محلههای بهشهر را در لیستی چون لیست زیر گرد هم آورد:
محلههای مهم
- زیروان
- سنگ ذغال
- قائم
- گرجی محله
- فراش محله
- نقاش محله
- بازار محله
- گرائیل محله
- قنبرآباد
- کشتارگاه
- تروجن
- محله هتل
- فرهنگیان
- مهدیه
- فرودگاه
- گلستان
- گلشهر
- ۱۷ شهریور
- نواب صفوی
- کوهی خِیل
- شهید مدنی
- شهید سازگار
- عبدالحق
قیمت خانه در بهشر
اگر قصد مهاجرت به بهشهر را دارید یا میخواهید در بازار مسکن این شهر سرمایهگذاری کنید، باید بدانید که عمده ساختوسازها در بهشهر در فضای شهری صورت میگیرد. در واقع برخلاف برخی شهرهای مازندران و گیلان که عمده ساخت و سازها در مناطق روستایی و جنگلی یا روستاهای ساحلی در جریان است، در این منطقه تمرکز روی زندگی شهری است. به هر حال این شهر سابقه مهمی در مدنیت دارد و برای همین هم در این سالها در جهت گسترش زندگی شهری توسعه یافته است.
نگاهی به آگهیهای دیوار نشان میدهد که گرانترین خانههای شهر در محلههایی چون خیابان فرودگاه، خیابان فرهنگیان و خیابان هنر واقع شدهاند. در واقع میتوان این سه خیابان را بالاشهر بهشهر دانست. در میان آگهیهای دیوار میبینید که قیمت خانههای این مناطق که اغلب ویلایی و زیبا هم هستند حتی تا متری ۴۰ میلیون تومان هم درج شده است. برای اجاره خانه در این محلهها هم باید روی ودیعه ۱۰۰ تا ۱۵۰ میلیون تومانی و اجاره تا ماهی چهار میلیون تومان حساب کنید. خانههای محلههای بالاشهر بهشهر اغلب متراژ بالا هم هستند. محلههایی چون مهدیه، گلها، خیابان قائم و مطهری هم از محلههای متوسط این شهر به شمار میروند که در آنها خانهها تا متری ۳۵ میلیون تومان هم برای اجاره پیدا میشود.
امکانات شهری بهشهر
همانطور که گفتیم، این شهر سابقه طولانی و مهمی در شهرنشینی دارد. همین سابقه طولانی هم موجب شده تا این شهر استخوانبندی درست و قابل توجهی داشته باشد. بنا شدن شهر در یک جلگه مسطح هم امکان توسعه آن از همه جوانب را فراهم آورده است. از خیابانهای اصلی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- امام خمینی
- هنر
- رجایی
- فرودگاه
- انقلاب
- مفتح
- قائم
- پاسداران
حملونقل عمومی
امکانات حمل و نقل خوبی در این شهر فراهم شده که البته با توجه به توسعه همهجانبه شهر و افزایش روزافزون جمعیت باید مدام بهبود و ارتقاء یابد. در حال حاضر به همه مناطق شهری در بهشهر میتوان با اتوبوس و تاکسی دسترسی داشت. همچنین این شهر یک پایانه حمل مسافر دارد و وجود ایستگاه قطار هم به رفت و آمد راحت مسافران کمک میکند.
مراکز دانشگاهی
از جمله دانشگاههای این شهر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دانشگاه دولتی علم و فناوری زیر نظر دانشگاه علم و صنعت
- دانشگاه علمی کاربردی
- دانشکده فنی و حرفه ای امام خمینی
- دانشگاه غیرانتفاعی تمیشان
- دانشگاه پیام نور
- دانشگاه آزاد
مراکز درمانی
ارائه خدمات درمانی در بهشهر هم قابل توجه است و این شهر را در شرق مازندران به یک قطب تبدیل کرده است. در این شهر چند بیمارستان و مرکز درمانی قرار دارد که مهمترینهایش عبارتند از:
- بیمارستان دولتی امام خمینی – خیابان امام خمینی
- بیمارستان خصوصی دکتر امیدی – چهارراه فرمانداری
- بیمارستان خصوصی مهر – خیابان پاسداران
- بیمارستان دولتی شهدا- سه راه جویبار
- بیمارستان دولتی خاتمالنیا – ابتدای جاده عباس آباد
در این میان بیمارستان خاتمالنبیاء که سال ۱۳۹۹ افتتاح شده، بزرگترین بیمارستان شرق مازندران است.