تاریخچه شرکت بوگاتی؛ سازندهٔ خاص‌ترین خودروهای جهان

0

در این مطلب نگاهی به تاریخچه شرکت بوگاتی می‌اندازیم؛ خودروسازی که هر عاشق خودرویی آرزو دارد برای یک بار هم شده سوار محصولات این خودروساز خاص شود.

عموماً تمام خودرو دوستان و اتومبیل‌بازان و علاقه‌مندان به صنعت خودروسازی در جهان، اروپایی‌ها را لوکس و اسپرت، ژاپنی‌ها را کارا و مقاوم و آمریکایی‌ها را قدر و عضلانی‌ساز می‌دانند. در میان اروپایی‌ها، ایتالیایی‌ها در اسپرت، آلمانی‌ها در فنی و فرانسوی‌ها در خوش قیافه و همه پسند ساختن معروف هستند. حال تصور محصولاتی که از شراکت این سه کشور حاصل شده، می‌تواند جالب باشد.

شرکت بوگاتی، اسپرت ساز لوکس و فنی و شکیل معروف جهان، اجداد مشترکی از هر سه کشور دارد. در واقع، نبوغ آلمانی، زیبایی‌پسندی فرانسوی و هیجان‌زدگی ایتالیایی درهم‌آمیخته تا تولیداتی خیره‌کننده و تکرار نشدنی به جهان عرضه شود. بوگاتی سال‌هاست که تک ستاره خاص صنعت خودروسازی جهان است و گران‌قیمت‌ترین، خاص‌ترین و سریعترین خودروهای جهان را تولید می‌کند.

این خودروساز محبوب و موردتوجه که هیچ‌گاه یک انبوه‌ساز پر کار نبوده، به ندرت محصولی جدید عرضه می‌کند، اما پس از هر رونمایی، تا سال‌ها سَردَم‌دار سرعت و هیجان و تجمل باقی می‌ماند. همواره ثروتمندترین و مشهورترین افراد جهان یک نسخه از محصولات بوگاتی را در کلکسیون خود دارند و به آن افتخار می‌کنند. 

به طور کلی، بوگاتی مجموعه‌ای از «ترین‌ها»ی این صنعت را با هم دارد. در این مطلب قصد داریم نگاهی به تاریخچه شرکت بوگاتی بیاندازیم تا ببینیم ماجرای به‌وجود آمدن این غول خودروسازی چه بوده است.

تاسیس در فرانسه توسط موسس ایتالیایی

برای دانستن تاریخچه شرکت بوگاتی باید به زمان تاسیس آن سفر کنیم. معمولاً شرکت بوگاتی به عنوان یک شرکت فرانسوی شناخته می‌شود، اما این شرکت در سال ۱۹۰۹ توسط شخصی ایتالیایی و هنرمند، به نام «اتوره بوگاتی» که در فرانسه زندگی می‌کرد، تاسیس شد.

اتوره بوگاتی موسس کمپانی بوگانی
اتوره بوگاتی؛ موسس کمپانی بوگانی

اتوره بوگاتی که فردی هنرمند، علاقمند به صنعت و آمیزش این دو با هم بود، در زمانی که کمپانی‌های متعدد خودروسازی مانند پژو، ب‌ام‌و و فورد در حال تاسیس یا رشد و ترقی بودند،‌ Automobiles Ettore Bugatti را در شهر مولشیم پایه‌گذاری کرد. البته این شهر که اکنون در نزدیکی مرز فرانسه و آلمان و در خاک فرانسه قرار دارد، در آن زمان در محدوده مرز‌های کشور آلمان قرار داشت.

اتوره که از یک خانواده سرشناس و مشهور هنرمند ایتالیایی به فرانسه مهاجرت کرده بود، از نوجوانی در یک کارخانه درشکه‌سازی لوکس مشغول به کار شد. او پس از اختراع و ظهور اتومبیل‌های مدرن (اجداد خودروهای امروزی با موتورهای احتراق داخلی) در سال ۱۸۹۸ یک اتومبیل را برای شرکت پرینتی-استاچی طراحی کرد که هیچ‌گاه ساخته نشد. او این طرح را بوگاتی تایپ ۱ نامید.

در ادامه، در سال ۱۹۰۱ طرح جدیدش را با عنوان بوگاتی تایپ ۲ در اندازه واقعی راهی نمایشگاهی در میلان کرد. این خودرو، ضمن تحسین در نمایشگاه و کسب جایزه ویژه آن، آغازگر فعالیت حرفه‌ای اتوره شد. بارون دیتریچ، رئیس و مالک کمپانی دیتریچ آلمان سرمایه‌گذاری بوگاتی تایپ ۲ را متقبل شد تا اتوره بتواند به عنوان مدیر طراحی و ساخت این کمپانی تا بوگاتی تایپ ۷ را ساخته و عرضه کند.

بوگاتی تایپ ۲
بوگاتی تایپ ۲

در این میان، سابقه خاص بوگاتی به عنوان خودروسازی متفاوت با حضور بوگاتی تایپ ۵ در پیست مسابقه در سال ۱۹۰۳ در حال شکل‌گیری بود. اتوره بوگاتی در ادامه وارد کمپانی دئوتز آلمان شد و بوگاتی تایپ ۸، ۹ و ۱۰ را نیز ساخت. البته از هیچ یک از این طرح‌های اتوره بیش از یک نمونه ساخته نشد. اتوره در سال ۱۹۰۹ با بوگاتی تایپ ۱۰، دئوتز را ترک کرد و به سوی تاسیس کارخانه شخصی خود به مولشیم رفت و اینجا بود که برگ آغازین تاریخچه شرکت بوگاتی نوشته شد.

بیشتر بخوانید: تاریخچه شرکت بی‌ام‌و

موسس همواره پیروز بوگاتی

اتوره بوگاتی که اولین خودروی خود را با موتوری ۲ سیلندر و ۱.۲ لیتری ساخت، از همان ابتدای کار، بنای کمپانی‌اش را بر ساخت خودروهای کم‌تیراژ، اما ویژه و متفاوت پایه‌گذاری کرد. اتوره شعار شرکت بوگاتی را چنین توصیف کرد: «اگر خودرویی قابل مقایسه است، دیگر بوگاتی نیست!».

بوگاتی تایپ ۱۳ - تاریخچه شرکت بوگاتی
بوگاتی تایپ ۱۳ در مسابقات خودروهای کلاسیک

همین جمله به‌خوبی خاص بودن برند بوگاتی را به نمای می‌گذارد. اتوره در زمان دریافت وام بانکی در آلمان، برنامه و هدف خود را تولید سالانه ۱۰ خودروی مسابقه‌ای و اسپرت در کنار تولید ۵ موتور هواپیما عنوان کرده بود. 

اتوره که با بوگاتی تایپ دو، ۴ سیلندر ۱.۲ لیتری توانسته بود به شهرت برسد، در سال ۱۹۱۰، بوگاتی تایپ ۱۳ را رونمایی کرد که با ۱.۳ لیتر حجم موتور ۴ سیلندرش قادر به تولید ۳۰ اسب بخار قدرت بود. این خودرو در جایزه بزرگ فرانسه و آلمان ۱۹۱۱ رتبه دوم را کسب کرد و بسیار مورد توجه قرار گرفت. 

بوگاتی تایپ ۱۸
بوگاتی تایپ ۱۸

اتوره بوگاتی که پیشتر تجربه خود را در ساخت موتورها با حجم پایین‌تر از یک لیتر کسب کرده بود، اولین خودروی ۴ لیتری خود را در سال ۱۹۱۲ رونمایی کرد. بوگاتی تایپ ۱۸، اولین محصول لوکس این کمپانی بود که سقف سرعت آن ۱۶۰ کیلومتر در ساعت ثبت شده و موتور ۴ سیلندر آن ۱۰۰ اسب بخار قدرت تولید می‌کرد.

شروع جنگ جهانی اول در ۱۹۱۴ بوگاتی را نیز مانند بسیاری خودروسازان فعال در آن زمان از حرکت به سمت پیشرفت بازداشت و فعالیت این کمپانی در طول جنگ متوقف شد. اما تاریخچه شرکت بوگاتی در اینجا تمام نشد و اتوره در طول جنگ به تولید موتور هواپیما برای فرانسه پرداخت و پس از پایان جنگ در ۱۹۱۸، به کمپانی خود بازگشت و ادامه راه قبل را در پیش گرفت.

تاریخچه شرکت بوگاتی از سال‌های ۱۹۲۰ تا ۱۹۳۰

پس از جنگ جهانی اول، بوگاتی تایپ ۱۳ بازسازی شد و حضورش در مسابقات مختلف اتومبیل‌رانی را ادامه داد. تا جایی که در ۱۹۲۱، بوگاتی تایپ ۱۳، در مسابقات برشیای ایتالیا، با ۴ نماینده خود، مقام اول تا چهارم را کسب کرد.

همین خودروی موفق، منجر به تولیدات متعدد موفق بوگاتی در فاصله دو جنگ جهانی شد. به این ترتیب که نسخه‌های بوگاتی تایپ ۱۵، ۱۷، ۲۲، ۲۳، ۲۹، ۳۰، ۳۵، ۳۷ و ۴۰ بر همین اساس در دهه ۲۰ قرن ۲۰ ساخته شدند.

بوگاتی تایپ ۲۳، اولین خودروی لوکس این کمپانی بود که با شاسی و مشخصات بوگاتی ۱۳ اما تزیینات و امکانات لوکس به تولید انبوه رسید. البته این خودرو اولین محصولی در صنعت خودروسازی بود که از موتوری متفاوت با دو سوپاپ به ازای هر سیلندر بهره می‌برد.

بوگاتی تایپ ۲۹، که بوگاتی با طرح سیگار نیز نامیده می‌شود، با طراحی دوکی شکل خود، اولین محصول بوگاتی با موتوری ۸ سیلندر بود. این موتور سه لیتری همچنین اولین موتور جهان بود که به ازای هر سیلندر سه سوپاپ داشت. بوگاتی ۴۰ نیز که با موتور ۱.۵ لیتری اما شاسی بوگاتی ۳۰ ساخته شد، اولین خودروی خانوادگی و اقتصادی این کمپانی بود و از خروجی‌های پیش از ۱۹۳۰.

بیشتر بخوانید: تاریخچه شرکت بنز

افتخارات پیش از جنگ جهانی دوم

اما به نظر همه آنچه امروز از بوگاتی می‌بینم در ۱۹۲۴ و با بوگاتی تایپ ۳۵ رقم خورد. استفاده از بسیاری از نماد‌هایی که امروز نیز در محصولات این کمپانی شاهد هستیم مانند طرح نعل اسبی جلو پنجره و رینگ‌های ۸ پر آلومینیومی از این تایپ آغاز شد.

تایپ ۳۵ که همچنان یکی از پرافتخارترین خودروهای مسابقه‌ای جهان محسوب می‌شود، در سال‌های ۱۹۲۶ تا ۱۹۲۸ موفق به کسب ۴۷ رکورد جهانی در مسابقات گرند تور شد. این خودرو تا سال ۱۹۳۵ در نسخه‌های مختلف بیش از ۲۰۰۰ پیروزی برای بوگاتی به ارمغان آورد.

خودروی Bugatti تایپ ۳۵
بوگاتی تایپ ۳۵

بوگاتی تایپ ۳۵ از یک موتور ۲ لیتری ۸ سیلندر خطی ۲۴ سوپاپ بهره می‌برد با ۹۰ اسب بخار قدرت. بوگاتی تایپ ۳۵، اولین خودرویی بود که از سیستم فنر بندی در تعلیق برخوردار و در قسمت‌های مختلف موتورش به بلبرینگ مجهز شده بود. یکی از خاص‌ترین نسخه‌های این تایپ، بوگاتی ۳۵ بی بود که با موتور ۲.۳ لیتری توربو شارژ ۱۳۸ اسب بخار قدرت و ۲۲۰ کیلومتر بر ساعت سقف سرعت داشت. این خودرو قادر به پیمودن صفر تا صد کیلومتر در فاصله زمانی ۷ ثانیه بود.

اما افتخارات تاریخچه شرکت بوگاتی و اولین‌هایش به همین جا ختم نمی‌شد. اولین خودروی جاده‌ای خانوادگی جهان که قادر به تولید ۱۲۰ اسب بخار قدرت و سقف سرعت ۱۶۰ کیلومتر بر ساعت بود، بوگاتی تایپ ۴۲ نام داشت که در اواسط دهه ۳۰ قرن ۲۰ میلادی متولد شد. این خودرو با موتور ۳ سوپاپ در هر سیلندر ۲.۳ لیتری سوپر شارژ خود قادر به پیمودن صفر تا صد کیلومتر در ۱۲ ثانیه بود. این خودرو با سقف برزنتی یا پارچه‌ای تولید می‌شد.

بوگاتی تایپ ۴۱
بوگاتی تایپ ۴۱

در ۱۹۳۰، بوگاتی همچنین با مدل رویال که نسخه‌ای از تایپ ۴۱ بود، بزرگترین سواری دنیا را به بازار عرضه کرد تا همزمان با رقابت در پیست، به رقابت با لوکس‌پرورانی مانند میباخ و رولزرویس بپردازد. این خودرو از یک موتور ۱۲.۸ لیتری ۸ سیلندر بهره می‌برد.

ادامه موفقیت‌های بوگاتی در این دهه با مدل‌ افسانه‌ای بوگاتی تایپ ۵۷ ادامه یافت. نسخهٔ پایه آن حامل یک موتور ۳.۳ لیتری ۱۳۵ اسب بخاری با سقف سرعت ۱۵۰ کیلومتر در ساعت بود. اما نسخه‌های آتلانتیک، C، CS و G هریک در زمان تولید یکی از برترین‌های جهان بودند. آتلانتیک را همچنان به عنوان یکی از گران‌ترین خودروهای تاریخ می‌شناسند. هرچند موفقیت‌های بوگاتی بار دیگر به بن‌بست لاینحل جنگ در دهه ۴۰ رسید. خط تولید این کمپانی در طول جنگ جهانی دوم، مانند بسیاری خودروسازان دیگر تعطیل بود.

پس از جنگ جهانی دوم، ساخت بوگاتی تایپ ۵۹ بر اساس تایپ ۵۱ کلید خورد که در همان سال موفق به کسب مقام اول جایزه بزرگ فرانسه شد. اما بخت یار بوگاتی نبود و در سال ۱۹۴۷، با مرگ اتوره شرکت رو به افول پی در پی رفته، نهایتا در سال ۱۹۵۶ تعطیل شد. در اینجا بود که فصل جدیدی در تاریخچه شرکت بوگاتی باز شد.

بیشتر بخوانید: زندگینامه هنری فورد

از انحلال شاخهٔ خودروسازی تا شروع دوباره

در این بخش از تاریخچه شرکت بوگاتی باید گفت این کمپانی که برای مدت ۷ سال به طور کامل تعطیل بود، در سال ۱۹۶۳، توسط یک شرکت هواپیما سازی با نام هیسپانو-سویزا، خریداری شد و پس از آن با انحلال بخش خودروسازی و تمرکز خط تولید شهر مولشیم بر قطعات هواپیما، سرنوشت این بخش به ۳۰ سال بعد و یک کارآفرین ایتالیایی گره خورد.

در سال ۱۹۸۷ رومانو آرتیولی تاجر ایتالیایی و تعدادی از تجار اروپایی حق استفاده از برند تجاری بوگاتی را خریداری کردند تا حیاتی دوباره به خودروسازی دهند که در آن روزها محصولات کلاسیکش گران‌ترین خودروهای کلکسیونی بازار محسوب می‌شدند. ماحصل این شروع دوباره، راه اندازی خط تولید جدید در  شهر کمپوگالیانو در ایتالیا و با مشارکت لامبورگینی بود.

خودروی بوگاتی EB110
بوگاتی EB110

شرکت جدید که بوگاتی اس‌پی‌اس نامگذاری شد، اولین خودروی خود را با عنوان بوگاتی EB110 رونمایی کرد. این خودرو که آن را حرفه‌‌ای‌ترین خودروی اسپرت ساخته شده تا آن زمان می‌دانستند از یک موتور ۳.۳ لیتری خورجینی ۱۲ سیلندر ۶۰ سوپاپ بهره می‌برد با ۴ توربوشارژ. EB110 قادر به تولید ۵۵۰ اسب بخار قدرت و ۶۱۱ نیوتن‌مر گشتاور بود.

از این خودرو دو نسخه سوپر اسپرت و جی‌تی تولید شد که هر کدام در زمان‌های ۳.۶ و ۳.۳۵ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت می‌رسیدند، ضمن اینکه نهایت سرعت ۳۳۵ و ۳۵۵ کیلومتر بر ساعت داشتند.

مالکیت فولکس واگن و حیات مجدد

با مروری بر تاریخچه شرکت بوگاتی در می‌یابیم که تولید سوپر اسپرت EB110 با تمام توانایی‌ها و ویژگی‌های منحصربه‌فردش، منجر به تکرار خاطرات ثبت شده از بوگاتی در دوران طلایی اتوره نشد. شکست این طرح در دهه ۹۰ میلادی، باعث شد تا مالکیت بوگاتی به فولکس واگن سپرده شود.

بوگاتی EB118
بوگاتی EB118

فولکس واگن که در ۱۹۹۸ این شرکت را خریداری کرد، مدل EB118 را در نمایشگاه پاریس همان سال به نمایش گذاشت. این خودرو یک کوپه دو در ۴ سرنشین با موتور W شکل ۱۸ سیلندر بود. کمتر از یک سال بعد، نسخه ۴ در این خودرو با عنوان EB128 در نمایشگاه خودروی جنوا رونمایی شد. این خودرو در مشخصات فنی با نمونه قبلی مشابه بود.

سپس مدل بوگاتی ۱۸.۳ کایرون در نمایشگاه خودروی فرانکفورت رونمایی شد. این خودرو که طرحی مفهومی بود با موتور W شکل ۱۸ سیلندر و سقف قدرت ۵۷۴ اسب بخار به نمایش درآمد. صفر تا صد این طرح ۵.۳ ثانیه و سقف سرعتش ۳۳۰ کیلومتر بر ساعت عنوان شد. این طرح در واقع نسخه آزمایشی اسطوره تکرار نشدنی ویرون، خودرویی پرافتخار در تاریخچه شرکت بوگاتی، بود.

بوگاتی ویرون، اَبَر خودروی اسطوره‌ای

ویرون نامی است که در تمام سال‌های قرن ۲۱، هیجان را در رگ‌های خودروبازان جهان تزریق کرده است، حتی با گذر عمر، دور شدن از زمان‌های یکه تازی و شکسته شدن رکوردهایش.

بوگاتی ویرون اولین بار در سال ۱۹۹۹ در قالب طرحی مفهومی با عنوان EB18.4 در نمایشگاه خودروی توکیو رونمایی شد. این طرح مشخصات فنی مشترکی با طرح EB18.3 کایرون داشت. در شروع قرن ۲۱، موتوری ۱۶ سیلندر با قدرت ۶۳۰ اسب‌بخار روی EB 18/4 ویرون نصب شد و EB 16/4 ویرون نام گرفت.

در سال ۲۰۰۱، مهندسان شاغل در شرکت بوگاتی، خبر از تولید پیشرانه‌ی ۸ لیتری ۱۶ سیلندر با آرایش W با قدرت ۱۰۰۰ اسب‌بخار و گشتاور ۱۲۵۰ نیوتن‌متر، دادند که قرار بود روی نمونه‌های تجاری ویرون نصب شود. ویرون در نهایت در سال ۲۰۰۵ با همین موتور و حجم دقیق ۷۹۹۳ سی‌سی به تولید انبوه رسید.

این خودرو که در آزمایشات قدرتی معادل ۱۰۲۰ تا ۱۰۴۰ را به نمایش می‌گذاشت، به عنوان قوی‌ترین خودروی تولید انبوه جهان دست یافت و با سقف سرعت ۴.۷ کیلومتر بر ساعت و صفر تا صد ۲.۵ ثانیه، سریع‌ترین خودروی تولید انبوه تاریخ شناخته شد. این خودرو قرار بود در طول ۲۰ دقیقه ۶۰ لیتر بنزین مصرف کند.

ویرون در سال ۲۰۰۸ در نسخه گرند اسپرت با سقف فلزی متحرک عرضه شد. در سال ۲۰۱۰ نسخه ویرون سوپر اسپرت توانست سقف سرعت ۴۳۱ اسب بخار را در کتاب رکوردهای گینس ثبت کند. همچنین، نسخه گرند اسپرت ویتس از این خودرو در سال ۲۰۱۳ با ثبت سرعت ۴۰۸ کیلومتر بر ساعت، رکورد سریعترین رودستر را به نام خود بزند و این افتخار دیگری بود که تاریخچه شرکت بوگاتی ثبت شد.

بیشتر بخوانید: بررسی کلکسیون خودروهای کریستیانو رونالدو

شیرون جانشین برحق ویرون

آخرین محصول این خودروساز نامی، بوگاتی شیرون نام دارد که در نمایشگاه خودروی ژنو ۲۰۱۶ رونمایی شد. این خودرو مجهز به موتور ۸ سیلندر ۱۶ سوپاپ W شکل است با ۱۴۸۰ اسب بخار قدرت و ۱۶۰۰ نیوتن‌متر گشتاور.

سقف سرعت شیرون ۴۲۰ کیلومتر بر ساعت و شتاب صفر تا صدش ۲.۴ ثانیه ثبت شده است. البته در تست‌های سرعت انجام شده، شیرون توانست به سقف سرعت ۴۹۰ کیلومتر در ساعت دست یابد. اما بوگاتی با اعمال نوعی قفل محدود کننده سرعت در نمونه‌های عرضه شده، این سقف را در محدود ۴۲۰ کنترل کرده است.

این اَبَر خودرو توانایی دارد در ۶.۵ ثانیه از صفر تا ۲۰۰ کیلومتر، در ۱۳.۶ ثانیه از صفر تا ۳۰۰ کیلومتر و در ۳۲.۶ ثانیه از صفر تا ۴۰۰ کیلومتر بر ساعت دست یابد. شیرون اسپرت و بوگاتی دیوو نیز در سال‌ ۲۰۱۸ و با فاصله‌ای کوتاه از یکدیگر معرفی شدند که در مشخصات فنی با بوگاتی شیرون تفاوتی نداشته اما در ظاهر تغییراتی نشان می‌دهند.

لاواچو نوار و EB110 چنتودیچی نیز نسخه‌‌های دیگری هستند که بوگاتی با پلتفرم و مشخصات فنی مشترک با شیرون در ۲۰۱۹ آن‌ها را معرفی کرد.

آینده شرکت بوگاتی با فولکس واگن

با توجه به تاریخچه شرکت بوگاتی کارشناسان تولید خودرویی تمام برقی یا شاسی‌بلند از بوگاتی را بسیار دور از تصور می‌دانند. اما رونمایی از جانشین هیبریدی شیرون در سال‌های آینده چندان دور از  تصور نیست. همچنین که انتظار می‌رود نسخه‌های سدان و سوپر لوکس از بوگاتی که پس از حیات دوباره، همواره به ساخت ابر خودروها مشغول بوده، به بازار بیاید.

دفتر مرکزی کمپانی بوگاتی - تاریخچه شرکت بوگاتی
دفتر مرکزی کمپانی بوگاتی

آنچه مسلم است، هدف والای فولکس واگن از خرید و احیای این کمپانی است. راه‌اندازی مجدد خط تولید در محل قبلی و تاریخی بوگاتی در فرانسه و ساخت ساختمان اصلی این کمپانی در این مکان، نشان از این حقیقت غیرقابل انکار دارد.

بوگاتی که در تمامی نسخه‌های کلاسیکش فراتر از زمان خود قدم برمی‌داشت، تحت مدیریت فولکس واگن، همواره استانداردهای جدیدی در صنعت خودروسازی تعریف کرده و تحولات وسیعی را در جهان خودرویی به دنبال دارد. همین استانداردها و تحولات جدید، فضای رقابتی را داغ‌تر و محصولات خودروسازان موجود در این رقابت‌تر پیشرفته‌تر و مدرن‌تر ساخته است. از این جهت شاید باید صنعت خودروسازی جهان را مدیون بوگاتی امروز و دیروز دانست.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.