آغاز امپراطوری مرسدس بنز، جهان انسانها را دستخوش تغییری بزرگ کرد. کمپانی مرسدس بنز که اکنون ۹۴ سال از تاسیس آن میگذرد، اولین کارخانه خودروسازی در جهان است. تاریخچه شرکت مرسدس بنز و سرگذشت این غول صنعت خودروسازی جهان جذابیتهای فراوانی دارد.
در ادامه این مطلب تاریخچه مرسدس بنز را مرور خواهیم کرد و خواهیم دید که این کمپانی چگونه تبدیل به برندی مترادف با کلمه «کیفیت» شد.
همکاری دایملر و بنز؛ نقطه شروع تاریخچه شرکت مرسدس بنز
در سال ۱۹۲۶ در اشتوتگارت آلمان کمپانی دایملر-بنز که امروزه آن را با نام مرسدس بنز میشناسیم، توسط کارل بنز و گوتلیب دایملر تاسیس شد.
ماجرای تاریخچه شرکت مرسدس بنز از این قرار بود که بنز و دایملر از سال ۱۸۸۱ به طور کاملا مستقل و بیخبر از وجود یکدیگر، به تلاش برای اختراع و ساخت اتومبیل مشغول بودند. در سال ۱۸۸۶ کارل بنز در کارخانه کوچک خود با نام Benz & Cie در اشتوتگارت آلمان توانست اولین موتور درونسوز را تولید کند. در سال ۱۸۸۸ او با سرمایهگذاری همسر خود «برتا بنز» نخستین خودروی جهان را با نام Benz Patent Motorwagen را به ثبت رساند.
از سویی دیگر و به طور موازی دایملر در کمپانی کوچک خود به نام Daimler Motoren Gesellschaft یا همان DMG با همکاری و طراحی مایباخ، در سال ۱۹۰۱ توانست اولین خودروی خود را بسازد. عمر دایملر مجال نداد تا ثمره تلاشهای چند ساله خود را شاهد باشد، اما پسران وی به همراه مایباخ باعث بقای این کمپانی شدند.
بیشتر بخوانید: مخترع اتومبیل چه کسی است؟
کمی بعد «امیل جلینگ» که یک سرمایهدار و کارآفرین اروپایی بود، همکاری خود را با DMG آغاز نمود. یک سال بعد و در سال ۱۹۰۲ جلینگ توانست نام تجاری این برند را که برگرفته از نام دختر وی «مرسدس جلینگ» بود به ثبت برساند و اولین خودروی تولید شده توسط DMG با توان ۳۵ اسب بخار مرسدس نام گرفت. بنابراین از سال ۱۹۰۲، کمپانی DMG به طور رسمی صاحب برند مرسدس شد.
پس از اتحاد کمپانیهای مرسدس و بنز، پسران دایملر یادآور شدند که پدر خود همواره از یک ستاره به عنوان سمبل استفاده میکرده است. از میان طرحهای ستارههای چهار پر و سه پر ارائه شده، مدیران کمپانی ستاره سه پر را به عنوان نماد و لوگوی این کمپانی انتخاب کردند.
بنابراین اکنون با مرور تاریخچه مرسدس بنز میدانیم با آنکه این شرکت در سال ۱۹۲۶ تاسیس شد و امروزه به یکی از بزرگترین و پیشرفتهترین برندهای خودروسازی در جهان تبدیل شده است، اما پایهگذاری این کارخانه سالها پیش از این صورت گرفته بود و تلاشهای مستمر دایملر، بنز و میباخ، پایههای قدرتمند این کمپانی را پیریزی کرده است.
حاکمیت مرسدس بنز در آلمان!
اگر آلمان را حاکم بیچون و چرای خودروسازی در جهان بدانیم، میتوان مرسدس بنز را حاکم این صنعت در آلمان دانست! این کمپانی اکنون بیش از ۳۰ کارخانه در سراسر جهان دارد که در حدود ۱۷۳ هزار نفر در آنها مشغول به کار هستند.
در سال ۲۰۲۰ در لیست ارزشمندترین برندهای خودروسازی جهان، مرسدس بنز پس از تویوتا در جایگاه دوم و رقیب هموطن و دیرینهاش بامو در جایگاه سوم قرار گرفت.
این کمپانی از نظر میزان تولیدات نیز حرف اول را در آلمان میزند. در سال ۲۰۱۹ مرسدس بنز و بامو به ترتیب با تولید سالانه ۲.۴ و ۲.۲ میلیون دستگاه در جایگاه اول و دوم از نظر آمار فروش قرار گرفتند.
یکی دیگر از اقدامات برتر این کمپانی، ساخت پیشرفتهترین کارخانه خودروسازی در جهان، با نام «کارخانه ۵۶» است. پروژه کارخانه ۵۶ که عملیات ساخت آن از سال ۲۰۱۸ آغاز شده، مدرنترین و پیشرفتهترین کارخانه مرسدس بنز است. از این پروژه که در زمینی به مساحت ۲۲۰ هزار مترمربع در حال انجام است، به عنوان سومین پروژه بزرگ ساخت در کشور آلمان یاد میشود.
قرار است کمپانی مرسدس بنز در این مجموعه به ساخت نسلهای بعدی سدان کلاس S و همچنین خودروهای الکتریکی و آیندهنگر خود بپردازد.
بیشتر بخوانید: تاریخچه شرکت ایران خودرو؛ از آغاز تا امروز
کلاسبندی خودروهای بنز با نامگذاری پیچیده
اگر به تاریخچه شرکت مرسدس بنز نگاه کنیم، خواهیم دید که مرسدس بنز یکی از پیچیدهترین سیستمهای نامگذاری را در بین برندهای مطرح دارد.
خودروهای این برند در کلاسبندیهای مختلفی عرضه میشوند که هر یک ویژگیهای خاصی در خود جای میدهند. خودروهای این برند در یک کلاس خاص با اعداد متفاوت از یکدیگر متمایز میشوند و تغییر در حروف اول نام مدل، نشان از تفاوتهای ساختاری مهم دارد.
به این ترتیب، در کلاسبندی خودروها نام مدلهای این کمپانی متشکل از حروف (نهایتا سه حرف) و اعداد هستند. حرف اول مشخصکننده کلاس خودرو و عدد پس از آن، حجم موتور تقسیم بر ۱۰ را نشان میدهد. اگر حرف L نیز در انتهای نام اضافه شود به این معناست که طول این خودرو از نمونه استاندارد آن بلندتر است. برای مثال S500L خودرویی در کلاس S و با موتور ۵ لیتری است که طول آن بلندتر از S500 استاندارد است!
این نوع کلاسبندی و نامگذاری از دهه ۹۰ میلادی در مرسدس بنز رایج شد. کلاسهای اصلی خودروهای مرسدس بنز از یک یا دو حرف تشکیل شدهاند. مدلهایی که با سه حرف نامگذاری میشوند، مدلهایی مرکب از دو کلاس مختلف هستند.
جزئیات کلاس بندی این خودروها به صورت زیر است:
کلاس A
این کلاس مرسدس بنز به دلیل صرفهجویی در مصرف سوخت طرفداران بسیاری دارد. نسل اول این خودروها که در دسته سابکامپکت قرار میگیرند، در سال ۱۹۹۷ تولید و اکنون در نسل چهارم در بازارهای جهانی در حال عرضه است. نسل چهارم کلاس A که در دو مدل هاچبک و سدان ارائه میگردد، در بین طرفدارانش به بنز دلبر معروف شده است.
شما میتوانید آخرین قیمت خرید و فروش مرسدس بنز را در سایت دیوار ببینید.
کلاس B
این کلاس نیز که تاکنون سه نسل از آن تولید و عرضه شده است، شباهت زیادی به خودروهای کلاس A دارد و در واقع، نوعی تکامل یافته از همان کلاس A محسوب میشوند. خودروهای این کلاس اندکی بزرگتر و قویتر هستند و در دسته خودروهای کامپکت قرار میگیرند.
برای اطلاع از قیمت خرید و فروش مرسدس بنز کلاس B در مدلهای مختلف به سایت دیوار مراجعه کنید.
کلاس C
این کلاس اقتصادیترین خودروهای تاریخچه مرسدس بنز را در زیر مجموعه خود دارد. کلاس C نیز همانند A و B از مدلهای کامپکت کمپانی مرسدس بنز است. این کلاس در ابتدا در قالب سدان و استیشن تولید شد، اما در سال ۲۰۰۰ شاهد تولید یک نسخه کوپه از این خودرو بودیم. این خودرو بعدها با یک فیسلیفت به کلاس CLC بدل شد. CLC تا سال ۲۰۱۱ روی خط تولید قرار داشت و پس از آن در سال ۲۰۱۲ یک نسخه کوپه از کلاس C جایگزین آن شد.
به طور کلی، تاریخچه مرسدس بنز کلاس C به این صورت است که، ظهور آن به سال ۱۹۹۳ برمیگردد. نسل دوم پس از گذشت ۷ سال در سال ۲۰۰۰ عرضه شد و در سال ۲۰۰۲ به سیستم AWD (چهار چرخ متحرک) مجهز شد. نسل سوم در سال ۲۰۰۷ و در نهایت، آخرین نسل این کلاس در سال ۲۰۱۴ به بازارهای جهانی عرضه شد.
برای مشاهده آخرین قیمت خرید و فروش انواع مرسدس بنز کلاس C به سایت دیوار مراجعه کنید.
کلاس CL
با نگاهی به تاریخچه شرکت مرسدس بنز متوجه میشویم که کوپههای این برند در این کلاس ارائه میشوند. CL در زبان آلمانی مخفف کوپههای لوکس است و در حقیقت، این کلاس به تولید خودروهای سایز بزرگ و لوکس شهرت دارد.
کلاس CLS
این کلاس خودروهای سدان CL را شامل میشود. حرف S که در نام این کلاس آمده نشان از اشتراکاتی دارد که از خودروهای کلاس S قرض گرفته شده است.
جهت اطلاع از آخرین قیمت خرید و فروش مرسدس بنز CLS به سایت دیوار مراجعه کنید.
کلاس E
خودروهای مرسدس بنز کلاس E، در ابتدا تنها سدانهای فول سایز را شامل میشد، اما پس از مدتی خودروهای کوپه نیز به آن اضافه شدند.
در این کلاس خودروهایی با موتورها و اجزای بدنه مختلف تولید میشود و در واقع، از نظر مصرف سوخت اقتصادیترین خودروی کمپانی هستند. به همین دلیل، عنوان E که از ابتدای کلمه اقتصادی (Economic) گرفته شده، به این کلاس اطلاق شده است.
پیشنهاد میکنیم برای مطلع شدن از آخرین قیمت خرید و فروش مرسدس بنز کلاس E به سایت دیوار مراجعه کنید.
کلاس G و GL
این کلاس مخصوص به خودروهای شاسی بلند و کراس اوور کمپانی بنز است که همگی دارای تکنولوژی AWD (چهار چرخ متحرک) و قابلیت آفرود هستند. از سال ۲۰۰۶ خط تولید خودروهای کلاس GL که در واقع، خودروهای لوکس شده خودروهای کلاس G بود به محصولات این شرکت اضافه شد.
کلاس S
S کلاس ویژه کمپانی مرسدس بنز و پرچمدار تولیدات این شرکت است. مجهزترین و لوکسترین خودروهای بنز در این کلاس جای میگیرند. این کلاس از خودروها که از سال ۱۹۷۲ تا به امروز در تولیدات بنز قرار داشتهاند، همواره نخستین میزبان آخرین تکنولوژیهای ارائه شده از سوی شرکت هستند. گرانترین خودروی حال حاضر در بازار کشور ما نیز، مرسدس بنز S500 است.
با مراجعه به سایت دیوار میتوانید از آخرین قیمت خرید و فروش انواع مرسدس بنز کلاس S مطلع شوید.
بیشتر بخوانید: لوکس ترین خودروهای کدامند؟
کلاس SL
تولید خودروهای این کلاس از سال ۱۹۵۴ آغاز شده است و از همان ابتدا، معمولا به خودروهای با دو صندلی شناخته میشدند. SL در زبان آلمانی مخفف اسپورت سبک است. این خودروها به دلیل داشتن درهای «گالوینگ» در بسیاری از نقاط جهان به همین نام شناخته میشوند.
آخرین آگهیهای خرید و فروش مرسدس بنز کلاس SL را در دیوار ببینید.
مدلهای مفهومی مرسدس بنز؛ طرحی برای آینده
با نگاهی به تاریخچه شرکت مرسدس بنز باید گفت که مرسدس بنز یکی از سردمداران و پیشگامان تحقیق و توسعه فناوریهای جدید در صنعت خودروسازی است.
یکی از جذابترین اتفاقاتی در دنیای خودرو برای علاقمندان این عرصه، رونمایی برندهای مختلف از مدلهای مفهومی جدیدشان است. چرایی ساخت مدلهای مفهومی برای بسیاری جای سوال دارد. این خودروها که هم در طراحی و هم تکنولوژی فراتر از زمانند، از یک طرف نوعی قدرت نمایی و عرض اندام در فضای تبلیغاتی و از سویی دیگر به نوعی رونمایی از زبان طراحی این شرکت برای محصولات سالهای آیندهشان است. کما اینکه بسیاری از تکنولوژیهایی که در خودروهای امروزی مشاهده میشود، سالها پیش در یک مدل مفهومی ارائه شده بوده است.
یکی از جذابترین و پرطرفدارترینها در این عرصه، خودروهای مفهومی شرکت بنز هستند. این خودروها نیز علاوه بر طراحی ظاهری ساختارشکن، هر یک تکنولوژیهای جذاب و آیندهنگری را به نمایش گذاشتهاند.
در ادامه به طور مختصر به معرفی تکنولوژیهای ارائه شده در خودروهای مفهومی برند مرسدس بنز میپردازیم.
ارتباط بین خودروها
در سال ۲۰۱۱ کمپانی مرسدس بنز از مدل مفهومی F125 رونمایی کرد. فارغ از بحث طراحی، مهمترین تکنولوژی معرفی شده در این مدل سیستم ارتباط بین خودروها است. این سیستم با بهکارگیری تکنولوژی پیشرفته و با ارتباط بین وسایل نقلیهای که در شرایط بحرانی نسبت به یکدیگر قرار دارند، احتمال وقوع تصادفات را به شدت کاهش میدهد.
بستر استفاده از این فناوری هنوز در بیشتر نقاط جهان فراهم نیست. اما بسیاری از کارشناسان معتقدند با توجه به تمرکز برندهای مختلف بر توسعه این فناوری تا سال ۲۰۲۵ امکان بهرهبرداری از این سیستمها فراهم خواهد بود.
سقف پانورامیک نامرئی
در سال ۱۹۹۶ شرکت مرسدس بنز در مدل مفهومی F200 تکنولوژی سقف پانورامیک نامرئی (Transparent) را معرفی کرد. این تکنولوژی این امکان را فراهم میآورد تا تنها با فشردن دکمهای، کریستال مایع در شیشه شفاف سقف به رنگ تیره در آید و از تابش مستقیم و شدید نور خورشید به سرنشینان جلوگیری کند.
دید در شب
تا پیش از رونمایی از F500 در هیچ وسیله نقلیهای از اشعه مادون قرمز استفاده نشده بود. در سال ۲۰۰۳ شرکت مرسدس بنز با ارائه تکنولوژی دید در شب در مدل مفهومی F500، یکی دیگر از فناوریهای خودروهای لوکس را در آینده پایهگذاری کرد.
سیستم دید در شب با فراهم آوردن امکان دید تا شعاع ۵۰۰ متر امکان رانندگی ایمنتری را فراهم میکند. امروزه این فناوری در خودروهای لوکس کلاس S برند بنز مورد استفاده قرار میگیرد. از دیگر فناوریهایی که به این تکنولوژی وابسته است میتوان به سیستم خودران اشاره کرد.
فعال شدن سیستم ایمنی پیش از برخورد
کمپانی مرسدس بنز در مدل مفهومی ESF، فناوری پیش از برخورد را معرفی کرد و در سال ۲۰۰۹ در مرسدس بنز کلاس S هیبرید با نام S400 مورد استفاده آزمایشی قرار داد. در این سیستم تمام زوایای خودرو به سنسورهای پیشرفتهای مجهز شدهاند که لحظاتی پیش از وقوع برخورد کیسههای هوا و ترمزهای اضطراری را فعال میکند.
کروز کنترل انطباقی
این تکنولوژی که امروزه در لیست آپشنهای بسیاری از خودروهای پیشرفته قرار دارد، برای اولین بار در سال ۲۰۱۰ با رونمایی کمپانی مرسدس بنز از مدل مفهومی F800 معرفی شد. کروز کنترل تطبیقی حالا علاوه بر ثابت نگه داشتن سرعت خودرو میتواند با تغییر فاصله مجاز بین دو خودرو سرعت را کم و یا زیاد کند.
بیشتر بخوانید: مروری بر تاریخچه اتومبیل در ایران
تاریخچه مرسدس بنز؛ دگرگونسازی حملونقل جهان
در پایان این مطلب تاریخچه شرکت مرسدس بنز باید به این نکته اذعان کرد که این ابر خودروساز آلمانی، نه تنها آغازگر صنعت خودروسازی در جهان به شمار میرود، بلکه سرچشمه بسیاری از تکنولوژیهای پیشرفتهای که امروزه در خودروهای برندهای مطرح شاهد آن هستیم هم، از مرسدس بنز نشات میگیرد.
با این روند شاید خودروهایی که اکنون در تخیلاتمان به آن فکر میکنیم، روزی توسط نبوغ و تبهر مهندسان خلاق این شرکت شکلی از واقعیت به خود بگیرند. به نوعی میتوان گفت، گذشته، حال و آینده صنعت خودروسازی در جهان در دستان این غول شکستناپذیر آلمانی است.
نظر شما درباره تاریخچه شرکت مرسدس بنز چیست؟ شما آینده صنعت خودروسازی را چگونه میبینید؟ نظرات خودتان را از طریق بخش دیدگاهها با ما و سایر خوانندگان بلاگ دیوار در میان بگذارید.
یک پاسخ
عالی. دمتون گرم. کلی اطلاعاتم بالا رفت