برخلاف تصور برخی مردم خودروهای سواری گذر موقت با خودروی منطقه آزاد متفاوت است؛ چراکه خودروی دارای پلاک منطقه آزاد فقط میتواند در محدوده منطقه آزاد تردد کند و خودروهای سواری گذر موقت مانند خودروهای دارای پلاک ایران میتواند در تمام جادههای ایران تردد کند. حداکثر مدتزمان قانونی تردد خودرویی دارای پلاک گذر موقت ۶ ماه است، البته بسته به نوع خودرو و مبدأ خودرو این زمان متغیر است.
بر اساس مفاد ماده ۱۴۱ آییننامه اجرایی قانون گمرکی و تبصره ۲ ذیل آن، مسافران غیرمقیم ایران که با وسایل نقلیه شخصی خود وارد کشور میشوند، باید برای وسایل یادشده جواز عبور (کارت دوپاساژ، تربیتیک یا دیپیتیک) از کانونهای جهانگردی کشورهای ملحق به قرارداد گمرکی ورود موقت وسایل نقلیه شخصی در دست داشته باشند و به گمرک ورودی ارائه دهند. آنها میتوانند تا ۳ ماه باتوجهبه مدت اعتبار کارت دو پاساژ یا ترپیتیک یا دیپیتیک بدون الزام به تسلیم اظهارنامه یا تأییدی وجهالضمانی به گمرک از وسیله نقلیه خود در کشور استفاده کنند و یا در مدتزمان مذکور، چندین بار با وسیله خود از راههای مجاز وارد و خارج شوند.
بیشتر بخوانید: خودروهای فاقد ثبت سفارش، از گمرک ترخیص نمیشوند
طی سالهای گذشته و با رونقگرفتن بازار واردات خودرو، این امکان برای ایرانیان فراهم شد تا بدون محدودیت سال ساخت خودرو و حجم موتور، خودروهای لوکس را برای مدتی وارد ایران کنند و از آن استفاده نمایند. البته این امر در مناطق آزاد رونق بیشتری داشت. در همین زمان هم افراد زیادی نسبت به واردات خودروهای سواری گذر موقت و دریافت پلاک خاص آن مبادرت کردند. حالا با ممنوعیت واردات خودرو به کشور از تابستان ۹۷ و محدودیت در واردات خودروهای بالای ۲۵۰۰ سیسی، شرایط حضور و پلاکشدن این خودروها سختتر شده است. همچنین پلاکشدن این خودروها بهدلیل نوسانات نرخ ارز با حساسیت بیشتری انجام میشود.
قاچاق خودرو پدیدهای غیرقانونی و عجیب است که برخلاف رویههای معمول درمورد قاچاق دیگر کالاهای واردشده به کشور، برای تحقق نیازمند تخلف سازماندهی شده است؛ چراکه ورود خودرویی بدون مجوز به هر شکل بهدلیل اینکه بدون پلاک و ثبت در سامانههای ملی امکان تردد ندارد، ممکن نیست.
بیشتر بخوانید: خودروسازان خارجی باید به سرمایهگذاری نقدی در کشور بپردازند
ارونقی معاون فنی و امور گمرکی ایران در این خصوص اظهار داشت: «باعنایت به صدور و ابلاغ بخشنامه شماره ۱۲۷۴۱۴ ٫ ۱۴۰۰ مورخ ۱۴۰۰٫۲٫۳ به تمام حوزههای نظارت و گمرکات اجرایی کشور در خصوص ورود موقت خودروهای سواری و آمار واصله از ۴۱ گمرک اجرایی کشور ضمن ارسال فایل کلیه مکاتبات صورت پذیرفته، مراتب ذیل بااهمیت و موردتوجه است:
۱) در حال حاضر بیش از ۳۳۰ دستگاه خودروی سواری بهصورت موقت یا پلاک گذر موقت در کشور قانونی در حال تردد است.
۲) تعداد ۳۶۰ دستگاه خودروهای سواری گذر موقت بهدلیل پایانیافتن مهلت مجاز تردد در کشور و عدم امکان خروج از کشور بهدلیل بستهبودن برخی از مرزهای زمینی بهجهت شرایط حاصل از کرونا، تحویل مراجع تحویلگیرنده در گمرکات شده و برای آنها قبض صادر شده است.
۳) از سال ۹۷ تاکنون برای بیش از ۳۵۰ خودروهای سواری گذر موقت بهدلیل عدم تحویل خودروی سواری به گمرک اجرایی، گزارش وقوع جرم قاچاق تنظیم و به مراجع ذیصلاح ازجمله سازمان تعزیرات حکومتی منعکس شده است.
۴) از خودروهایی که دارای پرونده قضایی از باب جرم قاچاق در محاکم رسیدگیکننده است، میتوان به حدود ۱۶۰ دستگاه انواع بنز، ۴۰ دستگاه BMW و ۴۰ دستگاه lexus و ۲۵ دستگاه land cruiser و ۲۰ دستگاه toyota و ۱۰ دستگاه range rover و ۸ دستگاه Audi و ۵ دستگاه Nissan اشاره کرد.
۵) از گمرکاتی که بیشترین پرونده قاچاق برای خودروهای موقت طی سالهای ۹۷ لغایت اردیبهشت امسال را داشتند، میتوان به آستارا با ۹۷ فقره پرونده، بیله سوار ۹۷ فقره پرونده، دوغارون ۶۴ فقره پرونده و بازرگان ۲۷ فقره پرونده اشاره کرد.»
***
شما میتوانید جدیدترین اخبار خودرو را در بلاگ دیوار مطالعه کنید