یکی از خبرهای جانبی و مهم آزمون استخدامی وزارت آموزش و پرورش سهمیهای است که امسال برای استخدام معلم مدارس استثنایی در نظر گرفته شده است. طبق اعلام رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی، در جریان آزمون استخدامی امسال ۸۶۸ معلم جدید برای استخدام در مدارس استثنایی جذب میشوند.
جدیدترین آگهیهای استخدام حوزه آموزش را ببینید
کمبود نیروی شدید در مدارس استثنایی
طبق آخرین گزارشهایی که وزارت آموزش و پرورش اعلام کرده است، در ایران هم در خصوص سرانه محیط آموزشی مدارس استثنایی با مشکلاتی مواجه هستیم و هم در زمینه استخدام معلمها احساس نیاز جدی احساس میشود. طبق گزارشی که سال گذشته از سوی آموزش و پرورش اعلام شد و مطابق دادههای آمایش سرزمینی انجامشده، در ۲ سال گذشته به ۲۱۰ مدرسه برای دانشآموزان استثنایی نیاز بوده است. تا سال ۱۴۰۰، چیزی حدود ۱۶۵ مدرسه ساخته شده و اکنون نیاز به ۴۵ مدرسه جدید داریم. با این حال، در کل کشور، ۱.۵ متر و در نواحی محروم ۲.۵ متر به سرانه فضای ورزشی مدارس استثنایی افزوده شده و در حال حاضر، سرانه فضای ورزشی مدارس استثنایی ۱۱ متر است. همچنین در ادامه این گزارش در خصوص نسبت دانشآموز به معلم در مدارس استثنایی نیز دادههای جالبی وجود دارد. طبق گزارشها، نسبت دانشآموز به معلم در مدارس استثنایی کشور چیزی حدود ۶.۵ نفر به ازای هر معلم است. حسینی، معاون وزیر آموزش و پرورش سال گذشته در این خصوص گفته بود:
«در مجموع به ۳۶هزار نیروی انسانی در سازمان آموزش و پرورش استثنایی نیاز داریم که ۲۴ هزار نیرو تامین شده و ۱۲ هزار نفر کمبود نیرو داریم.»
۷۰۰ نفر بازنشسته و ۸۶۸ نفر استخدامی جدید
حمید طریفی حسینی، رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی، بهتازگی از سهمیه استخدام معلم مدارس استثنایی در آزمون استخدامی اخیر آموزش و پرورش خبر داده است. او در این زمینه میگوید:
«پیشبینی میکنیم در فرایند بازنشستگی امسال، حدود ۷۰۰ متقاضی بازنشستگی داشته باشیم که اگر بتوانیم ۸۶۸ نفر را جذب کنیم، در سال تحصیلی پیش رو از حیث نیرو، چندان دچار مشکل نمیشویم.»
او همچنین درباره وضعیت تامین نیروی انسانی در آموزش و پرورش استثنایی و سهمیه تخصیصی در آزمون استخدامی اخیر این دستگاه اظهار کرد:
«سهمیه استخدامی ما در آزمون اخیر حدود ۸۶۸ نفر است که اگر بتوانیم این تعداد را جذب کنیم بخش مهمی از نیاز ما به نیروی انسانی تامین میشود. البته شرایط ما در آموزش و پرورش استثنایی برای جذب نیرو شرایط سختی است و معمولا به علت صعوبت شغلی و سختی کار، متقاضی کمتر است.»
تلاش برای ایجاد شرایط متفاوت استخدامی
شرایط سخت کاری معلمهای استثنایی موجب شده تا کار در این عرصه با چالشهایی همراه باشد و از همین رو، استخدام نیرو هم با گلوگاههایی مواجه باشد. رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی با اشاره به این موضوع که در تلاشیم از نظر شرایط شغلی و سختی کار همکاران، شرایط متفاوتی نسبت به معلمان عادی ایجاد کرده و بتوانیم از ظرفیت این آزمونهای استخدامی به نحو بهتری استفاده کنیم، گفت:
«در کنار آزمون استخدامی، جذب از طریق دانشگاه فرهنگیان را نیز دنبال میکنیم.»
پیشبینی میشود در فرایند بازنشستگی سال جاری، حدود ۷۰۰ متقاضی بازنشسته شوند. با این حساب و با جذب ۸۶۸ معلم میتوان انتظار داشت که در سال تحصیلی پیشرو، نظام آموزشی مدارس استثنایی چندان دچار مشکل نشود. با این وجود، این عدد هنوز با استاندارد سرانه آموزشی فاصله دارد. وزارت آموزش و پرورش همچنین قصد دارد در کنار این برنامه استخدامی از ظرفیت نیروهای بازنشسته، حقالتدریس و خرید خدمات آموزشی نیز استفاده کند تا ماجرای کمبود نیرو را به خوبی پوشش دهد.
رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی افزود:
«در تلاشیم تا از طریق سازوکارهایی از این نیروها که بیرون از آموزش و پرورش حضور دارند استفاده کنیم و در ادامه بهصورت جدی شرایط استخدامیشان را برقرار کنیم و در کنارش بتوانیم خرید خدمت توانبخشی از بیرون را هم داشته باشیم. در این صورت دانشآموزانی که امکان استفاده از نیروی توانبخش در داخل مدرسه را ندارند به مراکزی که در بیرون خدمات ارائه میکنند هدایت میکنیم و هزینههایش را خودمان پرداخت میکنیم.»