اگر بخواهیم ۵۰ خودرو برتر تاریخ را فهرست کنیم، قطعا یکی از آنها فورد GT40 مدل ۱۹۶۵ و فورد جی تی مدل ۲۰۰۵ است. این ماشین بر این پایه طراحی و ساخته شد که رقیب سرسختی برای فراری بشود. البته شاید بشود گفت که این ماشین بیشتر با این هدف ساخته شد که پشت فراری را در مسابقات لمانز به خاک بمالد و آن را به کل از صحنه مسابقات به دور بیندازد. ماجرا هم به معامله فورد و فراری بازمیگشت که در نیمههای راه «انزو فراری» از انجام آن سر باز زد و موجب رنجش مدیران فورد شد.
این ماشین، چهار سال پیدرپی در مسابقات نفسگیر بیست و چهار ساعته لمانز مقام اول را کسب کرد و فراری تمام تلاش خود را کرد، اما موفق نشد با حضور این ماشین به مقام اول دست پیدا کند.
حتی در مسابقات ۲۰۱۶ لمانز که امسال انجام شد، فورد با مدل جدید جی تی – که سال ۲۰۱۵ معرفی کرده بود – در مسابقات شرکت کرد و باز هم فراری را شکست داد. البته در این مسابقات اول نشد، ولی باز هم بالاتر از فراری ایستاد تا این عقده پنجاه ساله فراری در شکست دادن فورد برای کارخانه و تیم مسابقات فراری باقی بماند. باور بفرمایید این موضوع برای تیم فراری کاملا جنبه حیثیتی و عقده پیدا کرده است.
موتور بسیار موفق هشت سیلندر فورد باعث شد فورد جی تی ۴۰ اولین اتومبیل امریکایی باشد که در مسابقات لمانز به موفقیت دست پیدا میکند. مدل اصلی این خودرو که نسخه مسابقهای آن ساخت سالهای ۱۹۶۵ یا ۱۹۶۶ است، بسیار کمیاب است و اخیرا در یک حراجی در امریکا یک دستگاه از این ماشین به قیمت چهار میلیون دلار فروخته شد.
اما در مورد این ماشین و نسخههای مختلف آن؛ سالهای دهه شصت میلادی تولید مدل GT40 مختص به ماشینهای ویژه مسابقه بود، ولی چهل سال بعد در سال ۲۰۰۵ کمپانی فورد به فکر تولید نسخه خیابانی و اسپرت این ماشین افتاد. در نتیجه اولین تغییر لازم در ظاهر اتومبیل این بود که دیگر ارتفاع سقف آن از زمین نمیتوانست فقط ۴۰ اینچ باشد (نامگذاری فورد جی تی ۴۰ با اشاره به این ۴۰ اینچ ارتفاع بود). نسخه خیابانی باید راحتی و جای کافی برای رانندهای با جثه عادی میداشت. رانندههای مسابقات اکثرا دارای جثهای ریزتر هستند و برای اینکه در مسابقات شرکت کنند باید از شرایط خوب بدنی برخوردار باشند.
فورد GT در سالهای ۲۰۰۵ و ۲۰۰۶ با الهام از نسخه مسابقهای آن یعنی جی تی ۴۰ و با موتور هشت سیلندری وسط تولید شد و بلافاصله تبدیل به یکی از داغترین اتومبیلهای اسپرت زمان خودش شد. البته شروع ایده ساخت این ماشین با یک مدل مفهومی آغاز شد. در سال ۱۹۹۵ که فورد میخواست با یادآوری نام اتومبیلهای معروف تولیدی خود، از خودروهای خاطرهانگیزی چون فورد موستانگ و فورد تاندربرد یادی کرده باشد، در نمایشگاه خودروی دیترویت از خودروی مفهومی جی تی ۹۰ رونمایی کرد.
«کامیلو پاردو» مدیر استودیوی طراحی کمپانی فورد به عنوان سرپرست و رئیس تیم طراحی این ماشین شناخته میشود. استودیوی طراحی معروف فورد نام پرمعنای «اسطورههای جاودان» را بر سر در خود دارد. در سال ۲۰۰۲ فورد مدل مفهومی GT40 را رونمایی کرد.
با همکاری «اسطورههای جاودان» به رهبری کامیلو پاردو که با راهنمایی و همکاری «کارول شلبی» به جایگاه معتبری در طراحی خودرو رسیده بود، پایههای جدی طراحی و توسعه و آزمایشهای عملی برای اجرایی کردن پروژه تولید این خودرو شکل گرفت. این پروژه کاملا سری پروژه «پتونیا» نام گرفت.
مدل خیابانی جی تی کمی بزرگتر، پهنتر و البته مهمتر از همه ارتفاع آن ۷۵ میلیمتر (۳ اینچ) از فورد GT40 بلندتر بود و سقف آن ۴۳ اینچ یا ۱۰۷.۵ سانتیمتر از زمین ارتفاع داشت. سه دستگاه آزمایشی در سال ۲۰۰۳ تولید شد و پس از گذر از تمام مراحل آزمایشی، نصب و راهاندازی خط تولید آن در سال ۲۰۰۴ آغاز شد. این ماشین به عنوان بخشی از جشن صد سالگی فورد تولید شد و به همین دلیل چراغ جلوی سمت چپ این ماشین نمایانگر عدد صد است.
قرار بود جمعا ۴۵۰۰ دستگاه از این ماشین در طول سالهای تولید آن ساخته شود و از این تعداد قرار بود ۱۰۰ دستگاه به اروپا و ۲۰۰ دستگاه به کانادا صادر شود اما تولید این خودرو در سال ۲۰۰۶ با نرسیدن به تعداد پیشبینی شده متوقف شد.
در سال ۲۰۰۴ فقط ۵۵۰ دستگاه، در سال ۲۰۰۵ نزدیک به ۱۹۰۰ دستگاه و در سال ۲۰۰۶ فقط کمی بیش از ۱۶۰۰ دستگاه از این ماشین فوقالعاده ساخته شد و تعداد کل ماشینهای تولید شده این مدل به ۴۰۳۸ عدد ختم شد. این خودرو اکنون از خودروهای کمیاب و مورد پسند همه کلکسیونرهاست و قیمتی بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ هزار دلار دارد.
***
شما میتوانید از آخرین قیمت خرید و فروش خودروهای فورد در بخش آگهیهای خودرو در سایت دیوار مشاهده کنید. همچنین، اگر به خودروهای کلاسیک علاقهمند هستید، پیشنهاد میکنیم به آگهیهای خرید و فروش انواع خودروهای کلاسیک و قدیمی هم نگاهی بیاندازید.