ماشین استیشن چی بخرم؟ اگر به دنبال یافتن پاسخی برای این سوال هستید، مطلب درستی را باز کردهاید. در این مطلب از راهنمای خرید خوردوی استیشن قصد داریم تا بهترین ماشینهای استیشن بازار ایران را به شما معرفی کنیم.
استیشن واگن کلاسی خاص از خودروست که در کشور ما استفاده از آنها چندان رایج نیست. بنابراین، بهتر است در ابتدا بیشتر با این کلاسبندی خودرو آشنا شویم.
خودروی استیشن چیست؟
در یک تعریف ساده، خودروهای استیشن ترکیبی از هاچبک و سدان هستند. در واقع استیشن واگنها (Station Wagon) کلاسی از خودرو هستند که ظاهری شبیه به هاچبک دارند اما از نظر ابعاد با سدان برابرند.
در نسخههای قدیمیتر، برندها برای طراحی خودروهای استیشن تنوع و خلاقیت چندانی به خرج نمیدانند. اکثر استیشنها همان شکل و شمایل خودروهای سدان را داشتند که فقط سقف و شیشههای عقب آنها تا انتهای خودرو امتداد یافته بود.
مزیت خاص این خودروها فضای بیشتر ایجاد شده برای صندوق عقب، در اثر کشیدگی طولی سقف بود. از آنجا که فضای بزرگ صندوق عقب برای خانواده های پرجمعیت و افراد اهل سفر حسن بزرگی محسوب میشد، استفاده از استیشن واگنها به مرور افزایش یافت. اما با تولید و گسترش حضور شاسی بلندها کمکم خودروهای استیشن در بازار طرد شده و تقریباً به فراموشی سپرده شدند.
در ایران در اوج محبوبیت استیشنها هم، استقبال چندانی از این خودروها نشد. اگر بخواهیم راهنمای خرید خودروی استیشن برای مخاطبان بازار خودروی ایران را ارائه دهیم، باید تنها به چند خودروی قدیمی بسنده کنیم. خودروهای مانند پیکان استیشن، پراید استیشن و پژو ۴۰۵ استیشن سه مورد از شناختهشدهترین خودروهای استیشن بازار ایرانر بودند (شاید هم هستند).
در ادامه این مطلب، ابتدا مروری بر تاریخچهٔ شکلگیری و ساخت این خودروها خواهیم داشت و سپس با بهترین ماشینهای استیشن بازار ایران آشنا میشویم.
بیشتر بخوانید: راهنمای خرید خودرو تا ۱ میلیارد تومان
سیر تحولات خودروهای استیشن واگن در طول تاریخ
در حدود ۱۱۰ سال پیش، در سال ۱۹۱۰ اولین خودرو با ظاهری متفاوت از خودروهای معمول در آمریکا متولد شد. سازندگان بدنه خودروهای فورد با نوآوری، این بدنه جدید را طراحی و با کنار هم گذاشتن قطعات چوبی ساخت آن را تکمیل کردند.
تغییرات در این خودروی جدید در قسمت عقب و با هدف ایجاد فضای وسیع تر برای صندوق عقب خودرو ایجاد شده بود. پس از این اقدام از سوی شرکت فورد، بسیاری از خودروسازان در آمریکا و اروپا خصوصا انگلیس، فرانسه و آلمان با الهام از طرح اولیه، اقدام به ساخت خودروهای مشابهی کردند. این خودروها با توجه به نوع طراحیشان بیشتر برای جابهجایی افراد بین ایالتها و ایستگاههای قطار مورد استفاده قرار میگرفتند و به همین علت، به نام «استیشن واگن» معروف شدند.
پس از چند دهه گسترش و محبوبیت این خودروها، در دهه ۵۰ میلادی قسمت چوبی حذف و اولین استیشن واگن تمام فلزی با نام سابربن (Suburban) توسط کارخانه شورولت ساخته شد. بعد از شورولت، برندهای دیگری نیز به طراحی و ساخت این خودروها پرداختند. خودروهای استیشت تا اواسط دهه ۷۰ میلادی در اوح محبوبیت خود بودند. در دهه ۸۰ کمپانی کرایسلر با طراحی و عرضهٔ مینیونها، استیشن واگنها را به حاشیه برد و پس از آن، ظهور خودروهای شاسیبلند و محبوبیت سریع آنها در جهان، استیشن واگنها را به انزوا کشاند.
پس از گذشت سالها، با پیشرفت صنعت خودروسازی بسیاری از برندها در طراحی خودروهای استیشن بازنگری کردند و جذابیت ظاهری بیشتری به این خودروها بخشیدند. این عامل باعث شده تا امروزه در کشورهای توسعه یافته اقبال عمومی جامعه به سمت این خودروها برگردد.
در واقع، ظاهر کسالتبار استیشنهای قدیمی باعث میشد تا خرید خودروهای سدان منطقیتر به نظر برسد. اکنون با توجه به اینکه ابعاد استیشن واگنها با نسخههای سدان تفاوتی ندارد، کارایی بیشتر این خودروها به واسطه فضای صندوق بزرگ، مجددا آنها را به چرخه رقابت باز گردانده است.
به نظر می رسد با این روند، در آینده ای نزدیک ماشینهای استیشن جدید بتوانند سهم قابل توجهی از تقاضا در بازار را به خود اختصاص دهند. تشابه ظاهری این کلاس خودرو با کراساوورها، برخی خودروسازان را به فکر استفاده از تکنولوژی چهارچرخ متحرک در استیشن واگنها انداخته است. باید منتظر بود و دید این تغییرات مثبت و طراحیهای به روز شده آنقدر قدرت دارند که بتوانند استیشنها را به روزهای اوج بازگردانند یا خیر.
بهترین ماشینهای استیشن بازار ایران
همانطور که در در ابتدا ذکر شد، این کلاس از خودرو در کشور ما تقریبا به دست فراموشی سپرده شده است. با مراجعه به سامانههای خرید و فروش خودرو، جای خالی این خودروها در بازار معاملات به وضوح به چشم میخورد.
اگر پیکان، پراید و پژو ۴۰۵ استیشن را از رده خارج کنیم، ناگزیر باید بهترین ماشینهای استیشن بازار ایران را تنها به خودروی هیوندای i40 استیشن محدود کرد. البته در بسیاری از منابع به اشتباه، مزدا ۳ هاچبک را نیز خودروی استیشن مینامند، در صورتی که این خودرو در کلاس هاچبکهای بزرگ قرار میگیرد.
در ادامه با ما همراه باشید تا بهترین خودروهای استیشن بازار ایران را به شما معرفی کنیم.
بیشتر بخوانید: بهترین خودروهای کروک بازار ایران را بشناسید
۱ – هیوندای i40 استیشن
در سال ۲۰۱۵ و پس از سالها، خودروی استیشن هیوندای به کشور وارد شد. این خودرو که میتوان آن را از جمله تولیدات نسل جدید استیشنها دانست، طراحی زیبا و مقبولی دارد. مانند اکثر خودروهای این برند کرهای، انتظار میرفت که هیوندای i40 استیشن هم بتواند در بازار جایگاه خوبی برای خود دست و پا کند، ولی واردات محدود باعث شد، این امر هیچوقت محقق نشد.
طراحی نمای روبهرویی این خودرو بیشباهت به هیوندای النترای محبوب نیست. هماهنگی خوبی که میان کشیدگی طولی و قوس سقف وجود دارد، نقطه قوت طراحی این خودرو است.
هیوندای در این خودرو از پیشرانه ۴ سیلندر GDI بهره برده است که با ۲ لیتر حجم، میتواند ۱۷۸ اسب بخار قدرت و ۲۱۳ نیوتن متر گشتاور تولید کند. هیوندای i40 دیفرانسیل جلوست و برای انتقال قدرت در آن گیربکس ۶ سرعته اتوماتیک در نظر گرفته شده است. شتاب صفر تا صد ۱۰.۸ ثانیه، حداکثر سرعت ۲۰۰ کیلومتر بر ساعت و مصرف سوخت ترکیبی ۷.۸ لیتر از دیگر ویژگیهای فنی هیوندای i40 استیشن است.
فرمان برقی با چهار حالت تنظیم، کیلس استارتر، سیستم تهویه اتوماتیک به همراه دریچه تهویه عقب، صندلی ۱۰ حالته برقی راننده با امکان تنظیم گودی کمر، صندلی جلو ۶ حالته، گرمکن صندلیهای جلو و عقب، کول باکس، آینههای جانبی تاشو اتوماتیک، سقف پانوراما، آینه دید عقب الکتروکرومیک و … از جمله امکانات رفاهی این خودرو محسوب می شود.
از نظر تجهیزات ایمنی هیوندای i40 استیشن مجهز به سیستم کشش و پایداری، ترمزهای ABS و EBD و ۹ کیسه هوا (عادی، جانبی، پردهای و عقب) است. عملکرد مناسب سیستم تعلیق، فرمانپذیری خوب، همچنین هماهنگی موتور و گیربکس نیز از دیگر نقاط قوت این خودرو است.
از نقاط ضعف این خودرو میتوان به واردات بسیار محدود آن اشاره کرد که بیشترین تاثیر را، در بازار دست دوم این خودرو میگذارد. با این وجود اگر به دنبال خرید بهترین ماشینهای استیشن هستید، حتماً هیوندای i40 استیشن را در لیست انتخاب خود قرار دهید. چرا که با قیمتی ارزانتر میتوانید خودرویی با امکانات و تجهیزات مشابه با فضای بزرگتر داشته باشید (و البته شاید این خودرو تنها انتخاب معقول برای خرید خودروی استیشن در بازار ایران باشد).
آگهیهای خرید و فروش هیوندای i40
بیشتر بخوانید: معرفی بهترین ماشینهای اتومات بازار ایران
۲ – پیکان، پراید و پژو ۴۰۵ استیشن
تقریباً همه ما حداقل یکبار خاطرهای از مسافرتهای ۱۰-۱۲ نفره و سوار بر یک خودرو در دهه های ۵۰ و ۶۰ شنیدهایم. در دوران آن شکل از سفرها، پیکان استیشن با اضافه شدن حجم صندوق و فضای کابین با استقبال خوبی مواجه شد.
پس از پیکان و در راستای این تجربه نسبتا موفق، سایپا با پراید و ایران خودرو با پژو ۴۰۵ شانس خود را در بازار خودروهای استیشن امتحان کردند. پراید و پژو استیشن با اقبال خوبی روبرو نشدند و میتوان هر دوی این خودروها را از طرحهای شکست خورده خودروسازان داخلی دانست. هر سه مدل استیشن عنوان شده کاملاً مشابه نمونههای سدان خود هستند و تنها تفاوت ایجاد شده در قسمت عقب این خودروها به چشم میخورد.
آگهیهای خرید و فروش پراید استیشن
جمعبندی؛ ماشین استیشن چی بخرم؟
در پایان و در پاسخ به پرسش خودروی استیشن چی بخرم؟ در جوابی قاطعانه و با اطمینان، میتوانیم تنها گزینه موجود یعنی هیوندای i40 استیشن را معرفی کنیم، که البته با توجه به تعداد محدود وارد شده به کشور پیدا کردن این خودرو برای خرید، نمیتواند کار چندان راحتی باشد.
امیدواریم که مطلب بهترین ماشینهای استیشن بازار ایران برایتان مفید بوده باشد. در حال حاضر، ایرانیهای تمایل بیشتری به خرید خودروهای کراساوور و شاسیبلند دارند. بنابراین شاید بد نباشد که مطالب بهترین خودروهای کراساوور بازار ایران و بهترین خودروهای شاسی بلند بازار ایران را مطالعه کنید تا با بهترینهای هر کلاس آشنا شوید.
نظر شما درباره خودروهای بالا چیست؟ آیا به نظر شما خرید یک خودروی استیشن واگن در ایران تصمیم درستی است؟ نظرات و پیشنهادات خودتان را با ما در میان بگذارید.