هماکنون شرکت ملی پالایش و پخش، بزرگترین تولیدکننده و صادرکننده بنزین در منطقه است. این شرکت به کشورهایی مانند افغانستان، پاکستان، ارمنستان، آذربایجان، کردستان عراق بهطور مستقیم بنزین صادر میکند.
طبق آمارهای ایران در ۱۲ماهه سال ۹۹ بیش از ۷٫۸ میلیون تن بنزین با وجود تحریمها صادرات شد. صادرات بنزین ایران پس از اجرای طرح سهمیهبندی در آبان ۹۸، باتکیهبر صرفهجویی حاصل از اجرای این طرح و رشد تولید بنزین در کشور، روند روبهرشد به خود گرفته است.
طبق آمارهای گمرک در این مدت، ۲٫۹ میلیارد دلار بنزین فروخته شده است که نسبت به مدت مشابه سال ۹۸ بالغ بر ۳۵۸ درصد رشد به لحاظ ارزش و ۶۱۸ درصد رشد به لحاظ وزنی مشاهده میشود؛ یعنی در سال گذشته نسبت به سال ۹۸، ارزش صادرات ۴٫۶ برابر و حجم صادرات ۷٫۲ برابر شده است. در سال ۹۸ حدود ۶۳۶ میلیون دلار بنزین صادر شده بود. اگر دولت به بخش خصوصی اعتماد کند، خیلی راحت میتواند میزان صادرات مشتقات نفتی را به ۲ برابر رقم فعلی برساند.
بیشتر بخوانید: سهمیهبندی بنزین در سال ۱۴۰۰ چگونه خواهد بود؟
در سال ۹۹ بالغ بر ۱۳٫۷ میلیارد دلار محصولات پتروشیمی صادرات شده است. این میزان در مقایسه با سال ۹۸ از لحاظ ارزش، بالغ بر ۲۳ درصد افت کرده است. حجم صادرات محصولات پتروشیمی در سال گذشته نسبت به سال ۹۸ هم حدود ۱۳ درصد کاهش یافته است. در سال ۹۸ بیش از ۱۷٫۸ میلیارد دلار از این محصولات صادر شده بود.
براساس این گزارش، یکی از دلایل کاهش حجم و ارزش صادرات محصولات پتروشیمی در سال گذشته نسبت به سال ۹۸، شیوع کرونا و کاهش تقاضای خرید محصولات پتروشیمی در جهان بوده است.
رشد صادرات بنزین از سوی بخش خصوصی و دولتی ایران به ۳ علت ادامه خواهد داشت:
- مازاد عرضه چشمگیر بهعلت افزایش تولید و کاهش مصرف داخلی بنزین؛
- جلوگیری از پر شدن ظرفیت انبارهای ذخیرهسازی این کالا؛
- پیشگیری از افت تولید پالایشگاهها در دورانی که تقاضای داخلی کاهش پیدا کرده.
این عوامل انگیزه ایران برای صادرات را افزایش میدهد، هرچند قیمت جهانی بنزین زیر سایه شیوع کرونا نزولی باشد.
***
شما میتوانید تازهترین اخبار خودرو را در بلاگ دیوار مطالعه کنید.