امروزه شرکتهای بزرگ خودروسازی در جهان تلاش میکنند تا کیفیت و ایمنی خودروهای خود را ارتقا دهند. این شرکتها هزینههای هنگفتی را برای افزایش سطح ایمنی خودروهای خودشان صرف میکنند تا بتوانند مشتریان را راضی نگه دارند. بهدلیل نبود فضای رقابتی، در گذشته معمولاً سطح کیفی و ایمنی خودروهای داخلی نادیده گرفته میشد. متأسفانه در حال حاضر هم سازمانهای اختصاصی برای سنجش امنیت خودروها در کشور وجود ندارد و تست ایمنی خودروهای ایرانی با جدیدترین استانداردهای روز دنیا در داخل انجام نمیگیرد.
بدون شک یکی از دغدغههای اصلی هر خریداری در هنگام انتخاب ماشین، سطح ایمنی و قدرت بدنه آن است. اما در ایران اندکی ماجرا متفاوت است و خریداران خودرو داخلی امید چندانی به کیفیت قابلقبول بدنه و سطح ایمنی ندارند.
محمدحسن جبلی جوان، معاون کیفیت خودروسازی سایپا اظهار کرد: «آزمونهای مربوط به استانداردهای ۸۵ گانه خودرو با حضور نماینده سازمان استاندارد دو بار در سال انجام میشود، اما برخی از موارد فعلاً به دلیل تحریمها اجرا نمیشود.»
وی گفت: «در سال جاری ۱۵۱ مورد آزمون بر روی همه محصولات سایپا انجام شده است و نماینده سازمان استاندارد بهصورت نمونهگیری تصادفی خودروها را برای آزمون انتخاب میکند.»
جبلی جوان با اشاره به باز نشدن کیسه هوا در خودروهای حادثه بهبهان افزود: «برای بررسی این موضوع باید خودروها را در اختیار داشته باشیم تا بتوانیم حافظه کیسه هوا را بازخوانی کنیم.»
وی در ادامه توضیح داد: «مشاهدات فعلی ما حکایت از این دارد که خودروهای حادثهدیده در تصادف زنجیرهای بهبهان، از قسمت جلو ضربه شدید نداشتند و این در حالی است که برای باز شدن کیسه هوا باید حد مشخصی از ضربه به قسمت جلوی خودرو وارد شود و یا شاید هم رانندگان به دلیل موقعیت جاده در زمان حادثه خودرو را خاموش کرده و از خودرو خارج شده بودند که همین باعث شده کیسه هوا باز نشود.»
معاون کیفیت خودروسازی سایپا در پایان افزود: «هنوز گزارش رسمی پلیس و آتشنشانی درباره این حادثه منتشر نشده است، اما در مورد ایمنی خودرو نمیتوان فقط به کیسه هوا بسنده کرد و ما مواردی نظیر کمربند ایمنی، ترمز خودرو، سیستمهای تعلیق و حتی اتصالات چرخها را داریم که در ایمنی دخیل هستند و هیچ مشکلی در این موارد مشاهده نشده است.»
***
شما میتوانید اخبار روز خودرو را در بلاگ دیوار بخوانید.