محدوده مینی سیتی فعلی در گذشته در اختیار یک فرد بهایی و میرزا فضل الله، برادر صدراعظم دوران ناصرالدین شاه یعنی میرزا آقا خان نوری، بود. بعد از انقلاب اسلامی سپاه پاسداران به ساخت مجتمعهای مسکونی در این اراضی پرداخت. به مرور زمان نظر سازمانهای دولتی به زمینهای این محدوده جلب شد و به همین دلیل به ساختوساز در این منطقه که زمانی چیزی جز درخت در آن جا نداشت، روی آوردند. حالا اگر در مسیر رفتن به مینی سیتی قرار بگیرید دیگر خبری از آن همه باغ و درخت نیست و تا چشم کار میکند شهرکهای مسکونی این محله را پوشاندهاند.
داستان نامگذاری این محله چیست؟ اولین شهربازی تهران به نام پارک شادی مینیسیتی در این محله ساخته شد. بعد از گذشت سالها این محله نام خود را از روی این شهربازی برداشت. در نهایت این شهربازی تخریب شد و جای خود را به ایستگاه متروی شهید محلاتی داد. این محله امکانات رفاهی بسیار مطلوبی دارد. محدودیت ترافیکی ندارد و وضعیت رفتوآمد با وسایل نقلیه کاملا رضایتبخش است. با وجود اینکه این محله از مرکز تهران بسیار دور است؛ اما آبوهوای مطبوع آن میتواند دلیل بسیار محکمی برای انتخاب مینیسیتی برای زندگی باشد.
محله مینی سیتی کجاست؟
در بخش شرقی رشته کوههای البرز در تهران درست در دامنهٔ البرز، محلهای به نام مینیسیتی جا خوش کرده است. این محله در شرقیترین منطقهٔ شمال تهران قرار دارد. به همین دلیل هم از آبوهوای بسیار مطلوبی برخوردار است. محلهٔ مینیسیتی در منطقه ۱ شهرداری تهران قرار میگیرد. این محله از شمال به رشته کوههای البرز، از جنوب به ازگل و اراج، از غرب به دارآباد و از شرق به سوهانک منتهی میشود. دسترسی این محله به سوهانک، دارآباد، رشته کوههای البرز، بلوار ارتش و کاشانک بسیار آسان است و جزء محلههای محبوب برای سازمانهای دولتی محسوب میشود.
نقشه محله مینیسیتی
در تقسیمبندیهای رسمی شهری، محلهای بهنام مینیسیتی در تهران وجود ندارد. بهطور کلی این منطقه را میتوان محلهای مشترک بین سوهانک، شهرک محلاتی و شهرک نفت دانست. در تصویر زیر، مرز حدودی محله را در مسیریاب بلد مشاهده میکنید.
تاریخچه محله مینیسیتی
مینیسیتی بخشی از تهران مدرن بود که برای بسیاری از اهالی تهران و کودکانشان بیشتر تداعیکننده شهربازی بود. اما پیش از احداث این شهربازی، منطقهای که بعدها به مینیسیتی معروف شد، مجموعهای از باغها و قنواتی بود که از دوران قاجار باقی مانده و از ده سوهانک تا اراضی لویزان را شامل میشد.
خرگوش تپه و دره خرگوش نو، محل زیست خرگوش و روباه و پرندگانی چون کبک و شاهین و عقاب بود. این باغات با چشمههایی که از رشته کوههای البرز و قناتها سیراب میشد، زیستگاهی مناسب برای حیوانات وحشی و شکارگاهی مطلوب برای بزرگان قاجار بود. باغهای سوهانک در مالکیت میرزا فضل الله، برادر صدراعظم دوران ناصرالدین شاه یعنی میرزا آقا خان نوری بود. همچنین بخش بزرگی از منطقهٔ مینیسیتی، باغات شمال لویزان بود که در آن یک شهرک برای سکونت اقلیتی مذهبی وجود داشت که اکنون محل سکونت نظامیان و خانوادههایشان است.
این منطقه پس از ساخت پارک شادی مینی سیتی، به این اسم معروف شد. شهربازی مینی سیتی که به چرخ و فلک و کشتی متحرک و ترسناکش معروف بود، در شمال جادهٔ لشگرک قرار داشت؛ اما سرانجام به منظور ایجاد ایستگاه متروی شهید محلاتی، تخریب شد.
امکانات محله مینی سیتی
از نخستین امکانات رفاهی این محله میتوان به دو ایستگاه متروی شهید محلاتی و قائم اشاره کرد که برای توانیابان و نابینایان مناسبسازی شده است. شهرک محلاتی ۲۹ مکان تخلیهٔ اضطراری دارد که از میان آنها میتوان بوستان کوثر در خیابان نصر، بوستان فدک در نصر ۹، مدرسهٔ فدک در خیابان توحید و مدرسهٔ حضرت معصومه در خیابان ایثار را نام برد.
مراکز ورزشی
مینی سیتی مراکز ورزشی و تندرستی زیادی دارد که از میان آنها میتوان به باشگاه مسجد الزهرا در خیابان نصر و باشگاه بدنسازی شهید تقی خانی در خیابان هجرت اشاره کرد. همچنین زمین چمن نور برای دوستداران فوتبال در میدان نور تعبیه شده است.
رستورانها
این محله ۲۰ رستوران را در خود جای داده که در دستهٔ رستورانهای اقتصادی و متوسط رو به بالا قرار میگیرند. از میان این ۲۰ رستوران، رستوران یاس و آوای راموز از معروفترینشان هستند.
بوستانها
سرتاسر این محله را پارکهای بزرگ و کوچک پوشاندهاند. این محله پارکهای بسیار زیادی دارد که از وسیعترین آنها میتوان به بوستان شهید اسکندری و بوستان مهرگان در خیابان علیزاده اشاره کرد که مناطق خوبی برای وقتگذرانی همراه با خانواده و دوستان محسوب میشوند.
مراکز خرید مینی سیتی
از دیگر مراکز تفریحی و تجاری این منطقه میتوان به مراکز خرید محله مینیسیتی اشاره کرد:
- مرکز خرید دریا در خیابان جهاد
- مرکز خرید اتکا در میدان جهاد
- مرکز خرید زیتون در خیابان شهید رضوی
- مرکز خرید مروارید در خیابان نخل
- مرکز خرید لالهها در خیابان جهاد
- مرکز خرید توچال در خیابان بیستون اول
- بازار میوهوترهبار کوهستان در خیابان مهرآسا
- هایپر نور در خیابان نور
- بازار قائم در مینی سیتی
- بازار ایثار در میدان صاحبالزمان
اگر ساکنان این محله به تماشای فیلمهای سینمایی روز علاقمند باشند، برای تماشای فیلمها باید به سینمای پردیس مینی سیتی مراجعه کنند.
مراکز درمانی
مراکز درمانی و بیمارستانهای معروف در مینیسیتی فراوانند. این محله سه بیمارستان شناخته شده زیر را دارد:
- محک
- ۵۰۵ ارتش
- مسیح دانشوری
نخستین سنگ بنای بیمارستان مسیح دانشوری توسط پزشک معالج مظفرالدین شاه گذاشته شد. بعدها دکتر مسیح دانشوری این مکان را به مدرسهٔ پرستاری تبدیل کرد. سالها بعد علیاکبر ولایتی مرکز تحقیقات سل و بیماریهای ریوی را در این مرکز تاسیس کرد و در نهایت در سال ۱۳۷۷ بیمارستان مسیح دانشوری و مرکز تحقیقات سل و بیماریهای ریوی با هم ادغام شدند و بیمارستان مسیح دانشوری را به وجود آوردند.
از دیگر مراکز درمانی این محله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درمانگاه قائم در خیابان سوسن دوم
- درمانگاه کوثر در نزدیکی میدان فتح
- درمانگاه کوثر در خیابان فتح
- درمانگاه مسجد امام صادق در خیابان رضوان
همچنین مجموعهٔ دانشگاههای پیام نور در شهرک نفت در محلهٔ مینیسیتی واقع شدهاند که این دانشگاهها، درمانگاههایی را به خود اختصاص دادهاند.
مراکز دیگر
در مینی سیتی ادارات و سازمانهای دولتی فراوانی وجود دارند:
- سازمان جنگلها و مراتع و آبخیزداری کشور در بزرگراه ارتش
- ستاد مدارس آموزش و پرورش تهران در خیابان جهاد
- سازمان فرهنگی سپاه پاسداران در خیابان جهاد
- همچنین دو مکان فرهنگی به نامهای مقبرهالشهدا و هیئت یاران خمینی در این محله وجود دارند که محل برگزاری هیات، فعالیتهای فرهنگی، اجرای مراسمهای مذهبی، یادوارهها، جشنها و سالگردها هستند.
قیمت خانه در مینی سیتی
مینیسیتی شرقیترین نقطه از مناطق شمال تهران است. این محله به دامنههای جنوب رشته کوه البرز منتهی میشود و به همین دلیل آبوهوای مثالزدنی دارد. این محله در حال حاضر ترکیبی از چند شهرک است. اگر سری به دیوار بزنید متوجه می شوید که قیمت خانه در این محله (آذر ۱۴۰۰) از متری ۳۳ تا ۱۰۵ میلیون تومان معامله میشود.
بهترین خانهها را میتوانید در محلهٔ کوی لاله بیابید. همانطور که گفته شد این محله از ترکیب چند شهرک به وجود آمده است. در این محله خانه از متراژ ۶۰ تا بالای ۲۰۰ متر هم یافت میشود. به طور مثال در شهرک نفت برای یک خانه ۶۱ متری باید متری ۵۵ میلیون تومان بپردازید.
اگر هم به دنبال خانه های با متراژ بالاتر از ۱۰۰ متر هستید، انتخابهای زیادی پیش روی شما وجود دارد. به طور مثال برای یک خانهٔ ۱۲۵ متری باید برای هر مترمربع ۶۸ میلیون تومان پرداخت کنید. بنابراین اگر علاقمندید که آبوهوای ناب دامنهٔ کوههای البرز را تجربه کنید، از خرید خانه در مینیسیتی به سادگی نگذرید.
خیابانهای مهم مینی سیتی
خیابان جهاد، آبادان، محک، نور و گلها از مهمترین خیابانهای محلهٔ مینیسیتی هستند. البته این محله بیشتر به شهرکهایی که در خود جای داده، شناخته میشود. مهمترین شهرکهای مینی سیتی شهرک قائم، شهرک لاله و شهرک نفت هستند.
شهرک لاله مینی سیتی شهرک مرفهنشین غیرسازمانی شهرک محلاتی است. اکثریت افراد ساکن در شهرک قائم را نظامیان و ارتشیها تشکیل میدهند. شرکت نفت هم از سال ۶۰ تا سال ۶۴ به ساختوساز شهرک نفت پرداخت و مجتمعهای ساخته شده در شهرک نفت را به کارکنان خود سپرد. به همین دلیل هم شهرک نفت میزبان کارکنان شرکت نفت است.
حملونقل عمومی
یکی از مهمترین خطوط متروی تهران، یعنی خط ۳ در این محله به انتها میرسد. این خط مترو که یکی از طولانیترین خطوط مترو در کشور ما است، رسیدن به بلوار ارتش و محلههای شمال شرق تهران را برای پایتختنشینان بسیار آسان کرده است. ایستگاههای مترو شهید محلاتی و قائم در محله مینیسیتی (شهرک محلاتی) قرار دارند و رفتوآمد به سایر نقاط تهران را برای ساکنان این محله بسیار آسان کردهاند.
۸ خط اتوبوسرانی از این محله عبور میکنند. دو خط اتوبوسرانی BRT جوانمرد قصاب به لاله و پارکوی به لاله به این محله راه دارند. از جمله خطوط اتوبوسرانی دیگر در این محله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- میدان رسالت به مینیسیتی
- سه راه ضرابخانه به سوهانک
- تجریش به ازگل
- تجریش به شهرک قائم