اردیبهشت سال ۹۷ رئیسجمهور پیشین آمریکا با خروج از برجام، در اولین اقدام خود شرکتهای خودروسازی ایران را تحریم کرد و سد راه تجارت سایر کمپانیهای خودروسازی با ایران شد. همراه با قوتگرفتن احیای برجام، برخی از دستاندرکاران صنعت خودرو از احتمال بازگشت خودروسازان خارجی به بازار ایران خبر میدهند.
از جمله شرکتهای خودروسازی که پس از این تصمیم دونالد ترامپ از ایران خارج شدند، میتوان به پژو، سیتروئن و رنو از فرانسه، اسکانیا و ولوو از سوئد و هیوندایی و کیا از کره جنوبی اشاره کرد. این شرکتهای خودروسازی در شرایطی از ایران رفتند که برخی از آنها با شرکتهای خودروساز کشور قرارداد همکاری مشترک امضا کرده بودند.
این بار اما مقاومتی جدی برابر بازگشت بیقیدوشرط این شرکتها وجود دارد. نجفی منش، رئیس انجمن صنایع همگن قطعهسازان کشور، دررابطه با برگشت خودروسازان خارجی به ایران اعلام کرد: «شرکتهایی که با ایران در گذشته کار کردند، میتوانند دوباره به کشور بیایند و وارد همکاری شوند اما باید برای آنها شرایطی در نظر گرفت.»
بیشتر بخوانید: شرایط مشارکت خودروسازان ایرانی با خودروسازان خارجی
شرط اول جبران زیانهای گذشته است. البته این موضوع را میدانیم که این شرکتها با پای خودروشان نرفتند؛ حتی سیتروئن و رنو آمده بودند در ایران سرمایهگذاری انجام دهند و پول هم آورده بودند. بنابراین این شرکتها با پای خودشان از ایران خارج نشدند و این فشار ترامپ رئیسجمهور آمریکا بود که آنها را وادار کرد تا ایران را ترک کنند.
در ایران، همه نگران این موضوع هستند که در جایی انحصار ایجاد شود و با همین نگرانی مانع بهرهمندی از تمام ظرفیتها میشوند؛ دیدگاهی که نوع دیگری از آن در دنیا موردتوجه است و هیچ کسی نگران انحصارسازی در این زمینه نیست. بنابراین همه بهدنبال افزایش همکاری و استفاده از ظرفیتهای همدیگر هستند.
خبری دیگر دراینباره: هر توافقی با خودروسازان خارجی باید به تصویب مجلس برسد
در حال حاضر، دیوار تعرفه از یک سو و قیمتگذاری دستوری از سوی دیگر نهتنها مسیر ورود خودروسازان خارجی را به صنعت خودرو مسدود کرده، بلکه حتی عرصه را برای خودروسازان داخلی نیز فوقالعاده سخت و به لحاظ تولید غیرقابلتداوم کرده است.
***
شما میتوانید جدیدترین اخبار خودرو را در بلاگ دیوار مطالعه کنید