تقاضا برای خرید خودرو در بازار زیاد شده است، اما فروشندگان این بار نسبت به فروش خودروی خود عقب نشینی کردهاند؛ چراکه معتقدند در هفته آینده هم سیر صعودی قیمت خودرو ادامه دارد.
برخی از خودروهای داخلی در این هفته نسبت به یک ماه گذشته حدود ۲۰ تا ۳۰ میلیون تومان گران شد؛ بهطوریکه پژو ۲۰۶ تیپ ۲ که در ۹ مردادماه ۲۲۵ میلیون تومان معامله میشد، به ۲۴۵ میلیون تومان، پژو ۲۰۶ تیپ ۵ از ۲۶۶ میلیون تومان به ۲۹۰ میلیون تومان، پژو ۲۰۷ اتوماتیک از ۳۹۵ میلیون تومان به ۴۱۵ میلیون تومان و پژو ۴۰۵ GLX از ۲۱۶ میلیون تومان به ۲۲۵ میلیون تومان رسیده است.
سمند LX معمولی نیز از ۲۱۸ میلیون تومان به ۲۳۷ میلیون تومان صعود کرده است. قیمت رانا پلاس بیشتر از سایر خودروها افزایش یافت؛ بهطوریکه با رشد ۳۷ میلیون تومانی فقط در ۲ هفته از ۲۳۳ میلیون تومان به ۲۷۰ میلیون تومان رسیده است. قیمت دنا معمولی نیز طی دو هفته از ۳۰۰ میلیون تومان به ۳۲۰ میلیون تومان، پراید ۱۱۱ از ۱۳۹ میلیون تومان به ۱۴۷ میلیون تومان، پراید ۱۳۱ از ۱۲۶ میلیون تومان به ۱۳۵ میلیون تومان و ساینا از ۱۴۷ میلیون تومان به ۱۵۵ میلیون تومان رسیده است.
همچنین قیمت تیبا از ۱۳۵ میلیون تومان به ۱۵۴ میلیون تومان و تیبا ۲ از ۱۴۰ میلیون تومان به ۱۴۶ میلیون تومان رسیده است. قیمت کوییک دندهای نیز که طی ماههای گذشته یکی از باثباتترینها در بازار خودرو بود، متأثر از این هیجانات رشد ۱۱ میلیونی یافته و از ۱۵۸ میلیون تومان به ۱۶۹ میلیون تومان رسیده است.
وضعیت فعلی بازار خودرو در حالی است که بهصورت عرف تابستان فصل رونق خرید و فروش خودرو است و اغلب مصرفکنندگان در این فصل بهدنبال خرید خودرو هستند، اما با شرایط فعلی خریدار واقعی توان حضور در بازار را ندارند. مشاهدات بازار نشان میدهد خریداری برای خودرو وجود ندارد، اما روند قیمت خودرو در بازار صعودی است. در کنار این موضوع، بلاتکلیفی بازار عاملی شده است تا چشمانداز مثبتی برای کاهش قیمت خودروها در آینده نزدیک وجود نداشته باشد.
مازیار بیگلو، دبیر انجمن قطعهسازان، معتقد است: «در حال حاضر رانت بین قیمت کارخانه و بازار ۵۰ هزار میلیارد تومان است. کسانی که این رانت را در دست دارند، بدون شک اجازه نمیدهند قیمت خودرو کاهشی شود و یا بازار به ثبات برسد. آنها شبکههایی هستند که بازار را مدیریت میکنند. هرچقدر قیمت در کارخانه بیشتر شود، قیمت در بازار خارج از تصور افزایش مییابد.»
رسول سلیمانی، کارشناس صنعت خودرو، با بیان اینکه تولید خودرو در سال ۹۹ نسبت به سال ۹۶، ۴۳ درصد کاهش یافته است، گفت: «فرایند معیوب تولید و عرضه در صنعت خودرو طی این سالها فقط به نفع دلال و واسطه بوده است. میزان تولید خودرو در سال ۹۶ حدود ۱٫۶ میلیون دستگاه بود که این میزان در سال ۹۹ به ۹۰۰ هزار دستگاه رسید که نشانگر کاهش ۴۳ درصدی تولید خودرو است.»
محمدعلی دهقان دهنوی رئیس سازمان بورس گفته است: «مدیران صنعت خودرو نسبت به سهامداران مسئولیت دارند؛ بنابراین در راستای صیانت از حقوق سهامداران و گذر از قیمتگذاری دستوری باید اقداماتی جدی انجام دهند. لازم است برای رفع این چالش از طریق طرح شکایت به مراجع قانونی ازجمله دیوان عدالت، هیئت تجدیدنظر شورای رقابت و دیگر محاکم قضائی دراسرعوقت اقدام کنند.»
بر این اساس باتوجهبه اینکه به احتمال زیاد کابینه دولت جدید تا اوایل شهریورماه شکل میگیرد، به نظر میرسد اولین مطالبه از وزیر صمت سر و ساماندادن به بازار خودرو باشد. فروشندگان منتظر تثبیت نرخ دلار در قیمتهای بیشتر هستند و ازاین رو حاضر به کمکردن نرخشان نیستند. از سوی دیگر، خریداران منتظرند تا قیمتهای کاذب فروکش کند. در این میان، تنها چیزی که تعیینکننده این بازار در کوتاه مدت است، نرخ دلار و واکنشهای هیجانی بازار به آن خواهد بود.
بر اساس گفتهها، خودروسازان برنامه آزادسازی قیمت در قبال آزادسازی واردات را از دولت جدید مطالبه خواهند کرد؛ ازاینرو باید منتظر ماند و دید تا پایان تابستان بازار خودرو به چه سمت و سویی هدایت خواهد شد و دولت جدید چه برنامهای برای ساماندهی این بخش دارد. بااینحال به دلیل انحصار تولید و عرضه خودرو در بازار ایران، مردم راهی جز تندادن به شرایط کنونی حاکم بر بازار خودرو ندارند؛ شرایطی که محصول مشترک دلالها و خودروسازان است.
برای مشاهده قیمت انواع خودروهای صفر در بازار بر روی لینک زیر کلیک کنید:
***
شما میتوانید اخبار خودرو را در بلاگ دیوار مطالعه کنید.
یک پاسخ
خدایا ی ادم دلسوز نیست که دزد نباشه جلو خورو بگیر ه قیمتها مسخر کم کنه مرگ برترامهای ایران