رانا یکی از محصولات فیسلیفت شرکت ایران خودرو است که اولین بار در سال ۱۳۸۸ از آن رونمایی شد. این خودرو در ابتدا قرار بود با قیمتی در حدود ۱۰ میلیون تومان به بازار عرضه شود و جایگزینی شایسته برای پیکان باشد، اما در سال ۱۳۹۱ پیش فروش آن در حالی آغاز شد که قیمتی بالغ بر ۲۰ میلیون تومان برای آن تعیین شده بود! این خودرو بر پایه ۲۰۶ صندوقدار شکل گرفته است و دقیقا از همان پلتفرم (X12) نیز بهره میبرد، به همین دلیل قطعات مشترک فراوانی میان این دو خودرو وجود دارد.
حمیدرضا حاجی اسماعیلی با اشاره به مشخصات فنی و مزایای رانا پلاس با برخورداری از گیربکس شش سرعته دستی، عنوان کرد: «مهمترین مزیت این خودرو، افزایش شتاب، کاهش مصرف سوخت در سرعتهای بالا و راحتی راننده در هنگام رانندگی است. کاهش استهلاک و صدای موتور به همراه ارتقای کیفیت تعویض دنده از دیگر مزایای این خودرو به شمار میرود».
ایران خودرو اعلام کرده بود در بحث ارتقا محصولات جدید، ۲ مسیر را پیش گرفته، یک مسیر بحث طراحی و تولید محصول جدید بود و مسیر دیگر هم ارتقا محصولات فعلی بوده است.
وی با تاکید بر اینکه رانا شش سرعته پانوراما نیز مانند ۲۰۷ پانوراما، از تمامی استانداردهای لازم پیش از تولید انبوه عبور کرده، از اعمال برخی تغییرات به موازات افزوده شدن سقف شیشهای و گیربکس شش سرعته خبر داد و بیان کرد: «با شروع تحریمها و قطع همکاری شرکای خارجی، ارادهای در مجموعه به منظور ورود به حوزه طراحی گیربکس شکل گرفت و موجب شد تا جعبه دنده شش سرعته به مرحله تولید انبوه برسد».
وی با بیان این که طراحی گیربکس شش سرعته، تجهیزات و توان تولید در شرکت نیرو محرکه را نیز تحت تاثیر قرار داد، تصریح کرد: «این دستاورد موجب شد تا هم شرکت نیرو محرکه با توجه به تمهیدات علمی و عملی که دیده بود، از منظر طراحی و تولید پیشرفت کند و هم سازندگان زیر مجموعه آنها به ارتقای قابل توجهی دست یابند».
بیشتر بخوانید: طرح جدید مجلس؛ سهمیه بنزین ۱۵ لیتر به ازای هر نفر
مجهز شدن رانا به گیربکس ۶ سرعته باعث افزایش رضایتمندی افراد در زمان رانندگی با این خودرو میشود و در کاهش مصرف سوخت هم اثرگذار است. گیربکس ۶ سرعته حدود ۲.۵ درصد مصرف سوخت را کاهش میدهد.
مدیر پروژه انطباق گیربکس شش سرعته عنوان کرد: «تولید این گیربکس چه در اجزای داخلی و چه در اجزای خارجی و انطباق آن با موتور +TU5، کاملا بر مبنای دانش بومی و داخلی انجام شده است».
وی با اشاره به برنامههای آینده گروه صنعتی ایران خودرو برای ارتقای گیربکس شش دنده داخلی سازی شده، اظهار کرد: «در حال حاضر اقدامات لازم در زمینه نصب این گیربکس بر روی دنا با موتور توربوشارژ به صورت موازی در حال انجام است و در تلاش هستیم تا در انتهای امسال این محصول را نیز به تولید انبوه برسانیم».
به گفته حاجی اسماعیلی، طبق برنامه ریزیهای صورت گرفته، در آینده نزدیک دو خودروی ۲۰۶ و ۲۰۷ و سپس سایر محصولات مطابق نقشه راه قوای محرکه شرکت ایران خودرو به گیربکس شش سرعته داخلی مجهز خواهند شد.
بیشتر بخوانید: فیسلیفت جک S5 به زودی وارد بازار ایران میشود
وی با بیان این که گیربکس شش دنده پایهای برای طراحی و تولید نوعی از گیربکس اتوماتیک و نیمه اتوماتیک AMT است، یادآور شد: «بر اساس نقشه راه ایران خودرو، علاوه بر اینکه این گیربکس بر روی خودروی رانا و دنا قرار میگیرد، نسخه AMT آن نیز بر روی رانای جدید قرار خواهد گرفت. این پروژه نیز در حال انجام بوده و اواسط سال آینده به مرحله تولید انبوه میرسد. طراحی و تولید جعبه دنده اتوماتیک دو کلاچه DCT نیز جزء برنامههای آینده ایران خودرو است».
مدیر پروژه انطباق گیربکس شش سرعته افزود: «وقتی سه محصول پایه یعنی رانای شش دنده، رانایAMT و دنای شش دنده با موتور TC تولید شود، این گیربکس بر روی بقیه محصولات از جمله سمند نیز قرار میگیرد».
وی با بیان این که در آینده شاهد تولید دو موتور EF7+NA و EF7+TC خواهیم بود، خاطر نشان کرد: «هر دوی این موتورها به همراه گیربکس شش دنده داخلی سازی شده بر روی محصولاتی نظیر دنا، سورن و سمند قرار خواهد گرفت».
موضوع بعدی طراحی گیربکس نیمه اتوماتیک است که یک نمونه آن در بهمن ماه امسال رونمایی خواهد شد و از سال آینده به تولید انبوه خواهد رسید.
***
شما میتوانید جدیدترین اخبار خودرو را در بلاگ دیوار بخوانید.