سایپا همواره بهعنوان تولیدکننده محصولات ارزانقیمت و اقتصادی مطرح بوده است که باتوجهبه نیاز بازار به خودروهای پیشرفتهتر و برخوردار از امکانات بهتر و برای پاسخگویی به خواستهها و سلایق روز جامعه، سیاست تولید خودروهای رده متوسط و پیشرفته در دستور کار قرار داده است.
غلامرضا شریعتی در حاشیه بازدید از مرکز تحقیقات و خطوط تولید گروه خودروسازی سایپا، اظهار داشت: «سالهای گذشته مجموعه سایپا انواع محدودی خودرو تولید میکرد که بخشی از آن بهصورت سی. کی. دی بود، اما در ۲ سال گذشته، این مجموعه با خوداتکایی به پیشرفتهای خوبی رسیده است و توانسته با طراحی و تولید خودروهای جدید به سمت تأمین نیاز مشتریان و بهروزرسانی صنعت خودرو حرکت کند.»
غلامرضا شریعتی با بیان اینکه گروه خودروسازی سایپا در مسیر نوآوری و توسعه است، تأکید کرد: «آنچه که در مرکز تحقیقات سایپا دیده شد، بیانگر کار بزرگی است که مهندسان داخلی درحال انجام آن هستند؛ لذا با ادامه رویکرد فعلی، صنعت خودرو میتواند به پیشرفتهایی برسد که از سالهای دور انتظار آن میرفت.»
در سالهای گذشته، خواستهها و مطالبات عمومی جامعه از خودروسازان دستخوش تحول شده است و مشتریان بهدنبال استفاده از خودروهای پیشرفتهتر هستند؛ از این رو تلاش میشود تا هم محصولاتی با سطوح کیفی و امکانات بیشتر تولید شود و هم به نیاز بازار در زمینه محصولات اقتصادی با ساخت خودروهای جدیدتر و مجهزتر پاسخ داده شود.
غلامرضا شریعتی ادامه داد: «مدیریت حاکم بر سایپا مبتکرانه و نوآورانه است و سعی شده است برای احترام به حقوق شهروندان و نظرات مشتریان، برنامهریزیهای لازم صورت گیرد. قطعاً در این مسیر ایراداتی وجود دارد که این شرکت خودروساز باید برای حل آنها گام بردارد.»
شریعتی خاطرنشان کرد: «هیچکس انتظار ندارد که در شرایط سخت تحریم، خودروساز ایرانی با خودروسازان مطرح خارجی که سالهای متمادی است در بازارهای بینالمللی حضور دارد، تطابق داشته باشد اما حرکت بهسمت توسعه و حل چالشها ضرورت دارد.»
بیشتر بخوانید: افزایش ۲۰ درصدی سطح کیفیت محصولات سایپا
اتفاقاتی که در سالهای ۹۸ و ۹۹ در گروه خودروسازی سایپا رخ داد، بسیار قابلتوجه است؛ چراکه در شرایط تحریم و شیوع ویروس کرونا این مجموعه به افزایش و رشد تولید و متنوعسازی محصولات دست یافت.
رئیس سازمان ملی استاندارد تأکید کرد: «امیدوارم حرکت توسعهای سایپا متوقف نشود و فرآیندی که وجود دارد، حمایت و پشتیبانی شود.» وی با بیان اینکه شرایط امسال و سالهای آینده سایپا متفاوت از دهههای گذشته است، تصریح کرد: «من به توسعه این مجموعه امیدوار هستم و قطعاً با افزایش فعالیت مهندسان داخلی و نیازسنجی بازار میتوان صنعت خودروی کشور را متحول کرد.»
شریعتی ضمن تقدیر از مدیرعامل گروه خودروسازی برای خروج پراید از خط تولید این مجموعه، گفت: «ورود خودروهای ایمن و بهروز اتفاق خوبی بود که بعد از خروج پراید با جدیت بیشتری دنبال شد. از سایپا انتظار داریم که این حرکت روبهجلو را با شتاب بیشتری ادامه دهد.»
وی در ادامه به موضوع استاندارد ۸۵گانه خودرو اشاره کرد و افزود: «باتوجهبه رشد صنعت خودرو از شرکتهای خودروسازی میخواهیم تنها به استانداردهای اجباری بسنده نکنند و در راستای انتظارات مشتریان و احترام به مصرفکنندگان خودرو، سطح استانداردها را افزایش دهند؛ بهگونهایکه سازمان ملی، استاندارد خود را با استانداردهای بهروز و بومی شده خودروسازان تطبیق دهد.»
بیشتر بخوانید: تعلیق ۹ استاندارد خودرو به دلیل تحریمها
رئیس سازمان ملی استاندارد با اشاره به استاندارد مناسب خودروی شاهین که از اواخر سال گذشته وارد بازار شده است، گفت: «برای تدوین استاندارد این خودروی تولید داخل، همکاریهای گستردهای بین سازمان ملی استاندارد و گروه خودروسازی سایپا صورت گرفت که نتیجه آن بسیار مطلوب بود؛ هر دو مجموعه تلاش کردند که با وجود شرایط سخت تحریم، سطح استاندارد خودروی شاهین را بیشتر کنند».
وی ادامه داد: «هر میزان که استانداردها سختگیرانهتر باشد، بهطورقطع رضایت مشتریان بیشتر خواهد شد و صادرات خودروهای تولید داخل میسر میشود. در این میان ضرورت دارد تأمین رضایت مردم اولویت خودروسازان باشد.»
از دیگر موضوعات مهم که سایپا آن را محقق کرد، کاهش معوقات و بدهیها بود. در نیمه دوم سال گذشته وضعیت گروه خودروسازی سایپا بهبود یافت و حتی گامهای برداشتهشده نسبت به رقبای داخلی کمنظیر بود. وی تصریح کرد: «با روند توسعهای که سایپا در پیش گرفته است، نگاه جامعه به صنعت خودرو تغییر خواهد کرد و دیگر مردم بهدنبال خودروهای خارجی نخواهند بود.»
***
شما میتوانید اخبار خودرو را در بلاگ دیوار مطالعه کنید.