مقایسه هیوندای جنسیس سدان با خودروهای هم‌رده

رقابت سخت آسیایی‌ها برای تولید خودروهای لوکس!

0

بی‌گمان طراحی، تولید و فروش هیوندای جنسیس سدان برای این کمپانی کره‌ای تجربه موفق و بی‌مانندی بوده است و موج جدیدی از تولید خودروهای لوکس را در این کمپانی به راه انداخته است. سدانی لوکس و با کیفیت ساخت مطلوب، برخوردار از آپشن‌ها و امکانات رفاهی متعدد و قیمتی مناسب که با تکیه بر چنین ویژگی‌هایی، در هر بازاری احتمال موفقیت دارد.

با این حال، رقبای هیوندای هم دست‌بسته نیستند و در بازار سودده خودروهای لوکس، حرف‌های زیادی برای گفتن دارند. جدای از رقبای موفق و پرسابقه غربی، دو رقیب آسیایی، یعنی «کیا موتورز» کره و «هوندا» ژاپن، نیز در این عرصه توانمند عمل کرده‌اند. مقایسه جنسیس سدان با کیا کادنزا و هوندا آکورد، ابعاد دیگری از این رقابت تنگاتنگ بین شرقی‌ها را عیان می‌کند.

عکس هیوندای جنسیس سدان از پشت
نمای پشتی هیوندای جنسیس سدان

مقایسه هیوندای جنسیس سدان با کیا کادنزا

کیا کادنزا (Cadenza) نیز همچون هیوندای جنسیس سدان، جزو آن دسته از خودروهایی است که با وجود موفقیت در بازارهای بین‌المللی، تنها نسل اول آن‌ها به بازار ایران راه پیدا کردند.

کادنزای متولدشده در سال ۲۰۱۰، در سال ۲۰۱۲ به‌صورت محدود به کشور ما وارد شد و ۱ سال بعد، با تصویب قانون منع واردات خودروهای با حجم پیشرانه بالای ۲۵۰۰ سی‌سی، نسل‌ها و مدل‌های بعدی آن توفیق حضور در ایران را نیافتند.

کیا کادنزا سدانی فول‌سایز است که به‌نظر بسیاری از صاحب‌نظران عرصه خودرو، یکی از موفق‌ترین و برترین خودروهایی است که کمپانی کره‌ای «کیا موتورز» تاکنون تولید کرده است. به‌طوری‌که کادنزا را به‌نوعی می‌توان نماد و یکی از قله‌های موفقیت صنعت خودروسازی کره‌جنوبی در نظر گرفت. سدانی با پیشرانه‌ای با ظرفیت ۳۵۰۰ سی‌سی که امکان تولید ۲۹۰ اسب‌بخار قدرت با جعبه‌دنده‌ای ۶ سرعته اتوماتیک تیپ ترونیک در ۶۶۰۰ دور در دقیقه دارد و به‌صورت دیفرانسیل جلو، گشتاوری برابر با ۳۳۸ نیوتن‌متر در ۵۰۰۰ دور در دقیقه تولید می‌کند. حداکثر سرعت آن حدود ۲۳۰ کیلومتر بر ساعت است و طی ۶.۹ ثانیه از وضعیت سکون به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت می‌رسد.

این اعداد و اطلاعات، در برابر پیشرانه ۳۸۰۰ سی‌سی هیوندای جنسیس با توان تولید قدرت ۲۹۰ اسب‌بخار و گشتاور ۳۵۸ نیوتن‌متر و حداکثر سرعت ۲۵۰ کیلومتر بر ساعت، نشان از برتری ناچیز محصول هیوندای دارد، هرچند در بحث شتاب و مصرف سوخت برتری با محصول کیاست.

اما در بحث استهلاک و دوام، استفاده از این دو خودرو طی سالیان اخیر مشخص ساخته که کادنزا کم‌استهلاک‌تر از جنسیس است. با مقایسه هیوندای جنسیس سدان با کیا کادنزا به این نتیجه می‌رسیم که طراحی کادنزا شاید جوان‌‌پسندتر و اسپرت‌تر به‌نظر برسد و در بحث داخل کابین نیز طراحان کادنزا قوی عمل کرده‌اند. هرچند وجود تعداد زیادی دکمه برای راه‌اندازی سیستم‌ها و آپشن‌های متعدد کادنزا، ابتدا کمی گیج‌کننده به‌نظر می‌رسد، اما خب تمامی این دکمه‌ها لذت استفاده از امکانات رفاهی متعدد را به سرنشینان هدیه می‌کنند.

سیستم تعلیق، سیستم ترمزها، جلوبندی و فرمان‌پذیری سدان کیا قوی‌تر عمل می‌کند و به‌طور کلی، از کیفیت ساخت و مونتاژ بالاتری برخوردار است. در بحث ایمنی نیز، دریافت پنج ستاره از مؤسسه معتبر اروپایی Euro NCAP نشان‌گر سطح بسیار بالای امنیت و ایمنی مطلوب کیا کادنزاست. ترمزهای ضد قفل، سیستم الکترونیکی حفظ تعادل، برخورداری از هشت کیسه‌ هوا و دوربین پشتیبان و… ایمنی سرنشینان را هنگام تصادف تضمین می‌کند.

 درکل، با مقایسه هیوندای جنسیس سدان با کیا کادنزا می‌بینید از هر نظر، کادنزا خصایص و ویژگی‌های بارز یک سدان زیبا، لوکس و کاربردی را بیش‌تر در خود جای داده است و با انبوهی از امکانات، سواری خوب، ایجاد حس آرامش و آسایش در سرنشینان، جادار بودن و … برتری محسوسی نسبت به هیوندای جنسیس سدان دارد.

فراموش نکنید که در بین دو نسخه از این خودروها که در یک سال ساخته شده‌اند، عمدتاً کیا کادنزا در مقایسه با هیوندای جنسیس سدان از قیمت پایین‌تری برخوردار است و این موضوع ریشه در عرضه محدود این خودرو طی ۱ سال در ایران دارد.

البته در قیاس این دو خودرو نباید فراموش کرد که کیا کادنزا در بازار خودروی ایران خودروی چندان شناخته‌شده‌ای نیست و موضوع عرضه محدود آن، بی‌شک بر مشکل‌بودن خریدوفروش، تأمین خدمات و لوازم یدکی و مصرفی، گرانی قطعات و… تأثیر زیادی می‌گذارد. اما در مقابل، هیوندای جنسیس از این نظر مشکل چندانی ندارد و خودروی شناخته‌شده‌ای در بازار خودروی کشور ما به‌حساب می‌آید که تأمین قطعات و خدماتش چندان مشکل نیست و هنگام فروش راحت‌تر مشتری خودش را پیدا می‌کند.

در پایان می‌توان گفت که اگر قصد خرید سدان نیمه‌لوکس دارید و حالاحالاها قصد فروش آن را ندارید، کیا کادنزا گزینه مناسبی برای شماست، ولی اگر جزو آن دسته از خریدارانی هستید که خیلی زود تمایل به تعویض خودرویتان پیدا می‌کنید، با خیال راحت‌تر سراغ جنسیس سدان بروید.

پیشنهاد می‌کنیم برای کسب اطلاعات بیشتر، مطلب مقایسه کیا کادنزا با خودروهای هم رده را هم مطالعه کنید.

عکس هیوندای جنسیس سدان از داخل
نمای داخلی هیوندای جنسیس سدان

مقایسه هیوندای جنسیس سدان با هوندا آکورد 

فقدان حضور محصولات کمپانی معروف هوندا در ایران با عرضه سدانی با نام «هوندا آکورد» (Honda Accord) در سال ۲۰۱۳ به پایان رسید.

بیش از ۴ دهه از ارائه نسل اول این خودرو می‌گذشت که این کمپانی ژاپنی، نهمین نسل از آن را در بازارهای جهانی عرضه کرد و این خودرو در سال ۲۰۱۳ از سوی شرکت «گلرنگ‌موتور فامیلی» راه به بازار خودروی ایران یافت و خیلی زود توانست نظرها را به خود جلب کند و تبدیل به موفق‌ترین محصول هوندا در ایران شود. به‌طوری‌که درحال‌حاضر، خیلی‌ از ایرانی‌ها طرف‌دار این ژاپنی خوش‌طرح و بادوام هستند و به‌واقع، آکورد رقیب سرسختی برای جنسیس محسوب می‌شود. در ادامه هیوندای جنسیس سدان با هوندا آکورد ۲۰۱۴ (نسل نهم) را مقایسه خواهیم کرد.

با مقایسه هیوندای جنسیس سدان با این ژاپنی محبوب در می‌یابیم که طراحی زیبا و پخته، استهلاک پایین هم در بخش فنی و هم در بدنه، ایجاد فضایی راحت برای سرنشینان، کیفیت بالای متریال به‌کاررفته درون کابین و طراحی چشم‌نواز فضای داخلی، سرعت و شتاب بالا و … ازجمله مزایا و ویژگی‌های مثبت هوندا آکورد است.

پیشرانه ۴ سیلندر این خودرو ۲۳۵۶ سی‌سی حجم دارد که قدرتی برابر با ۱۸۵ اسب‌بخار و گشتاور ۲۴۵ نیوتن‌متر تولید می‌کند. جعبه‌دنده آن CVT اتوماتیک است و مصرف سوختش به‌صورت ترکیبی چیزی در حدود ۷.۵ لیتر است و حدود ۳ لیتر کم‌تر از جنسیس مصرف سوخت دارد. البته اعداد مقابل اطلاعات مرتبط با قدرت و گشتاور جنسیس به‌هیچ‌وجه قابل‌مقایسه با آکورد نیستند. در بحث آپشن و امکانات رفاهی، با وجود امکانات متعدد محصول هوندا، برتری از آن محصول هیوندای است. 

عدم مراجعه پی‌درپی به تعمیرگاه و استهلاک بالا، عملکرد بسیار مطلوب جعبه‌دنده و نرمی تعویض دنده و هماهنگی جعبه‌دنده با پیشرانه، توانمندتر بودن سیستم جلوبندی و فرمان‌پذیری، متریال مصرفی مرغوب‌تر به‌عنوان ویژگی‌های مثبت هوندا آکورد در مقابلِ فضای بیش‌تر و راحتی سرنشینان و امکانات و آپشن‌های بیش‌تر به‌عنوان خصایص مثبت هیوندای جنسیس شناخته می‌شود.

درکل، هوندا آکورد گزینه عقلانی‌تر و کارآمدتری در مقابل جنسیس به‌نظر می‌آید و بررسی آیتم‌های متعدد این دو خودروی شرق آسیا نشان می‌دهد که موفقیت از آن محصول ژاپنی است.

امیدواریم که این مقایسه هیوندای جنسیس سدان با هم‌رده‌هایش توانسته باشد اطلاعات مفیدی را درباره این سه خودروی نیمه‌لوکس شرقی در اختیارتان قرار داده باشد. شما می‌توانید با مراجعه به سایت دیوار از آخرین قیمت خرید و فروش هیوندای جنسیس سدان مطلع شوید.

نظر شما درباره خودروهای بالا چیست؟ به نظر شما کدام خودرو ارزش خرید بیشتری دارد؟ نظرات و تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.