با وجود تعیین سقف برای افزایش اجارهبها در کشور، بازار اجاره امسال تکانههای سنگینی داشته است. به طوری که بسیاری از خانوادهها برای تامین مسکن متناسب با بودجهشان، مجبور به مهاجرت به مناطق پایینتر یا حاشیه شهرها شدند.
دلیل این شرایط نابسامان افزایش نرخ اجارهبها را برخی از چشم مشاوران املاک میبینند. زیرا در بازار اجاره هیچ نظارتی وجود ندارد و مشاوران املاک با قیمتسازی دست به ریتم بازار زده و بازار اجاره را آشفته میکنند.
البته برخی نیز مقصر این آشفتگی را وزارت راه و شهرسازی میدانند که با عدم تحقق برنامههای اعلام شده از سوی دولت و کمبود نظارت کافی، سبب افزایش قیمت مسکن و اجارهبها شدهاند. دلیل این آشفتگی چه از سوی مشاوران املاک باشد چه از سوی دولت، سبب افزایش اجارهبها در به بخشهای مختلف مسکن شده است.
میزان افزایش قیمت زمین یا زمین مسکونی کلنگی
براساس گزارشهای منتشرشده از سوی مرکز آمار ایران، متوسط قیمت فروش هر مترمربع زمین یا زمین ساختمان مسکونی کلنگی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی در کل کشور ۱۱۶۷۱۱ هزار ریال (۱۱ میلیون و ۶۷۱ هزار تومان) با میانگین مساحت ۲۴۵ مترمربع بوده است.
این میزان نسبت به فصل قبل (پاییز ۱۴۰۰) ۶.۸ درصد و نسبت به فصل مشابه سال قبل (زمستان ۱۴۰۰) ۲۵.۴ درصد افزایش داشته است.
میزان افزایش قیمت فروش زیر بنای مسکونی
براساس گزارشهای منتشرشده از سوی مرکز آمار ایران، متوسط قیمت فروش هر مترمربع زیربنای مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی در سطح کل کشور ۱۲ میلیون و ۷۹۷ هزار تومان با میانگین مساحت ۱۰۷ مترمربع و متوسط عمر بنا ۱۳ سال بوده است.این آمار نسبت به فصل قبل ۸.۸درصد و نسبت به فصل مشابه سال قبل ۲۴.۸ درصد افزایش داشته است.
همچنین حداکثر متوسط قیمت فروش یک مترمربع زمین یا زمین ساختمان مسکونی کلنگی در کشور ۲۶۲ میلیون و ۳۶۳ هزار تومان بوده است. حداکثر قیمت فروش یک متر مربع زیربنای مسکونی در کل کشور نیز طی زمستان ۱۴۰۰ به میزان ۲۷۶ میلیون و ۷۹۹ هزار تومان بوده است.
میزان افزایش اجارهبها
براساس گزارشهای منتشرشده از سوی مرکز آمار ایران، متوسط مبلغ اجاره ماهانه بهعلاوه سه درصد ودیعه پرداختی برای اجاره یک مترمربع زیربنای مسکونی معامله شده از طریق بنگاههای معاملات ملکی در سطح کشور ۳۶۸۶۹۴ ریال با میانگین مساحت ۱۰۳ مترمربع و متوسط عمر بنای ۱۵ سال بوده که نسبت به فصل قبل ۱۶.۳ درصد و نسبت به فصل مشابه سال قبل ۶۰.۹ درصد افزایش داشته است.
راه حل پیشنهادی برای بازار اجارهبهای مسکن چیست
با توجه به شرایط موجود نمیتوان تنها مشاوران املاک، بانکها و وزارت راه و شهرسازی را مقصر چنین افزایش قیمتی دانست. بنابراین لازم است تا راهی برای کنترل نرخ اجارهبها در کشور پیدا شود.
چنین به نظر میرسد که اصلیترین و تنهاترین راه برای کنترل بازار اجاره در مسکن، ایجاد یک ساختار، سازمان یا سامانهای باشد که منجر به راهاندازی سازمان اجارهداری نوین در کشور شود.
همچنین نیاز است تا یکسری از شرکتهای خصوصی و شهرداری وارد عمل شوند و در شهرهای مختلف مسکن استیجاری به صورت انبوه بسازند. این اقدام سبب میشود تا سازمان اجارهداری نوین شکل بگیرد و در آن زمان مسکنهای تولید شده انبوه، نرخ اجاره را در بازار تعیین میکند.
در دیوار بخوانید:
- متقاضیان طرح نهضت ملی مسکن باید ۲۵ میلیون تومان بپردازند
- املاک شهرداری تهران وارد بورس کالا میشود
- وام فوری مسکن به دهکهای پایین از محل صندوق ملی مسکن
***
اخبار و مطالب بازار املاک را بخوانید