[vc_row][vc_column][vc_column_text]بافت محله ازگل تهران اکنون تلفیقی از بافت سنتی و مدرن است. هم آسمانخراش در آن پیدا میشود و هم باغ و خانه باغ. دسترسی این محله به بزرگراههای شهید بابایی، امام علی و ارتش بسیار آسان است. با اینکه این محله از مرکز تهران دور است؛ اما امکانات رفاهی قابل توجهی دارد. این محله محدودیت ترافیکی نداشته و از نظر ایستگاه مترو و خطوط اتوبوسرانی وضعیت مطلوبی دارد. قیمت خانه در ازگل نسبت به سایر محلههای منطقه ۱ بسیار مناسب است. بنابراین اگر هوای زندگی در منطقه ۱ تهران به سرتان زده و منظره باغها و رشته کوههای البرز را میپسندید، خرید خانه در ازگل را از دست ندهید.
آگهیهای فروش آپارتمان ازگل را اینجا ببینید
محله ازگل تهران کجاست؟
اگر در شمال تهران قرار بگیرید و به سمت شرق بروید، جایی درست بعد از بزرگراه امام علی به محله خوش آبوهوایی به نام ازگل میرسید. این محله در منطقه ۱ شهرداری تهران واقع شده و به دلیل نزدیکی به دامنه رشته کوههای البرز از آبوهوای مطبوعی برخوردار است. محله ازگل تهران از شمال به شهرک شهید محلاتی (مینی سیتی)، از جنوب به لویزان، از شرق به بلوار نیروی زمینی و از غرب به اراج متصل میشود. این محله به سه بزرگراه ارتش، بابایی و امام علی (ع) دسترسی آسانی دارد و یکی از مناطق نظامی تهران هم محسوب میشود.
نقشه محله ازگل
در تصویر زیر مرزبندی محله را بههمراه دسترسیها و مکانهای مهم مشاهده میکنید. همینطور که میبینید، این محله به پارک جنگلی لویزان و بوستان جنگلی سوهانک بسیار نزدیک است.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gmaps link=”#E-8_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”][/vc_column][/vc_row]
تاریخچه محله
هر جا آب بود، آبادانی هم از همانجا شروع میشد. درباره ازگل هم همین مثال صادق بود. رود دارآباد از ازگل میگذشت و به همین دلیل هم زمینهای اطراف این رود حاصلخیز بودند. در کنار این رود، برکهای وجود داشت به نام برکه اوزون گل که آبادی در اطراف آن به همان نام شکل گرفت. با مرور زمان، نام این آبادی کوتاه شد و به ازگل تغییر نام داد.
ناصرالدین شاه در یکی از سفرهای ییلاقی خود، دختر مالک ازگل را میبیند و او را به همسری انتخاب میکند. دختر مالک خانومباشی نام داشت. او ۴ دانگ ازگل را به نام خانومباشی میزند. شغل مردمان آبادی ازگل کشاورزی بود. بافت ازگل تا سال ۱۳۷۰ به شکل روستا باقی ماند و از سال ۱۳۷۰ نظر ساختمانسازان را به خود جلب کرد. همین موضوع شرکتهای بزرگ ساختمانسازی را به این محله کشاند.
ازگل در دوره قاجار یکی از روستاهای خوش آبوهوای شمیران بود. زمانیکه ناصرالدینشاه در تابستان برای ییلاق قصد عزیمت به شمیران و شمال را داشت، از این روستای خوش آبوهوا عبور میکرد. در شروع تابستان که هوا رو به گرمی میرفت ناصرالدین شاه، سوار و سپاهان خود را جمع میکرد و برای فرار از گرما به سوی شمال میرفت. جالب است بدانید که ازگل از دوره قاجار و پهلوی تا همین امروز در دسته مناطق نظامی تهران قرار داشته و دارد.
همانطور که گفته شد، در یکی از سفرها به شمال، ناصرالدین شاه دختر صاحب روستای ازگل (باغبانباشی تجریش) را به همسری انتخاب میکند. خانمباشی با اخلاق و منش خاصش ناصرالدین شاه را مجذوب خود میکند و به یکی از سوگلیهای محبوب ناصرالدین شاه تبدیل میشود. به واسطه خانومباشی ازگل در نظر ناصرالدین شاه جلوه میکند و از همین رو ناصرالدین شاه به این آبادی توجه ویژهای داشت.
شغل اصلی مردمان آبادی ازگل مانند تمامی شمیرانیها کشاورزی بود. خاک آن منطقه حاصلخیز بود و در خاک حاصلخیز هم چه شغلی بهتر از کشاورزی؟ ناگفته نماند که رود دارآباد هم از این آبادی میگذشت و به حاصلخیزی خاک این منطقه میافزود. اما حالا آن همه درخت و باغ جای خود را به آسمانخراشهای لوکس داده است.
در ازگل ۳ خاندان اصلی به نامهای ازگلی، رنجبریان و طلوعی، از قدیمیترین ساکنان هستند. این ۳ طایفه مانند بسیاری از طوایف دیگر از شمال به تهران آمدند و در روستاهای شمیران و شمال تهران ساکن شدند. ازگلیها که از طایفه اصلی این آبادی بودند، دقیقا بعد از ورود به ازگل نام خانوادگی خود را از اسم این آبادی برداشتند.
روایتهای مختلفی برای نامگذاری آبادی ازگل وجود دارد. یکی دلیل این نامگذاری را برگرفته از میوه ازگیل، دیگر روایت به زبان ترکی و برگرفته از کلمه «ازگلی» به معنای گلرخ میداند. آخرین روایت، ازگل را برگرفته از بلبل به دلیل زیستگاه بلبلها در باغهای ازگل تصور میکند. یک روایت هم از دلیل نامگذاری این روستا وجود دارد که از باقی روایتها درستتر به نظر میرسد. در این روایت گفته شده که یک برکه به نام «اوزون گل» در مکان فعلی محله ازگل جاری بوده که ازگل نام خود را از این رود برداشته است.
آنچه که از ازگل به حال و روز فعلی آن موجود است، به سال ۱۳۷۰ و شروع ساختوساز در این آبادی بازمیگردد. ازگل تا پیش از سال ۷۰ بیشتر از یک آبادی نبود. بعد از این سال بود که ساختمانسازان به ساختوساز در این محله روی آوردند. ساختوساز در ابتدا به صورت شخصی پیش رفت. به این صورت که صاحبان خانهها به خاطر ترغیب سازندگان، به ساخت خانههای ویلایی و چند طبقه در زمین خود روی آوردند. بعدها پای شرکتهای بزرگ ساختمانسازی به این محله باز شد و آنچه امروز از ازگل میبینید، حاصل این ساختوسازها است.
مکانهای دیدنی و قصههای محله ازگل
یکی از مکانهای به جا مانده از قبل از انقلاب، مرکز توانبخشی امام علی (ع) محله ازگل است. یکی از درباریان پهلوی که پزشکی خوانده بود و دکتر شاقلی نام داشت، این مرکز را ساخت. این مرکز در آن زمان مخصوص بیماران روحی روانی بود. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی این مرکز به بنیاد مستضعفان واگذار شد. در همکاری که بهزیستی و مرکز توانبخشی با یکدیگر داشتند، این مکان به مرکز توانبخشی امام علی (ع) تغییر کاربری داد. این مرکز ۴ بخش دارد و هزینههای آن توسط افراد خیر تامین میشود.
درست بعد از میدان ازگل، منارههای مسجد جامع ازگل خودنمایی میکند. پیشینهٔ این مسجد به بیش از ۲۰۰ سال قبل میرسد. زمین مسجد ازگل وقفی بود. اهالی محل در زمان ناصرالدین شاه تصمیم گرفتند که حسینیهای در آن برپا کنند. در ابتدا خیمهای زدند و بعد به مرور زمان حاج ابوالقاسم ازگلی در آنجا مسجدی بنا نهاد. چند صباحی بعد، حاج آقا صدیقی به کمک مردم زمینهای اطراف مسجد را از فتحالله ازگلی خرید و مسجد و حسینیه را با یکدیگر ادغام کرد و وسعت مسجد را به ۴ هزار متر رساند. در حال حاضر این مسجد هزار متر وسعت دارد. یک کتابخانه در سال ۱۳۶۱ در آن ساخته شده و در سال ۱۳۸۰ گنبد و مناره اش را بازسازی کردهاند.
امکانات محله ازگل
یکی از مهمترین امکانات این محله، توجه شهرداری به مناسبسازی اماکن عمومی برای نابینایان و توانیابان بوده است. سه مکان عمومی شامل ایستگاه مترو محلاتی، فروشگاه شهروند در خیابان نیروی زمینی و بازار میوه و ترهبار در خیابان باغ سبز شمیران، طوری طراحی شده که توانیابان و نابینایان میتوانند به راحتی از آن استفاده کنند.
در ازگل سه مکان برای تخلیه اضطراری پیشبینی شده که از این مکانها میتوان به دبیرستان سما در خیابان نوبهار، پارک ازگل در خیابان هاشمی ازگلی، دبیرستان تقوینیا در خیابان مرتضوی و میدان میوه و ترهبار اشاره کرد.
در محله ازگل بیمارستانی وجود ندارد. ساکنان محله با استفاده از وسایل نقلیه عمومی میتوانند خود را به بیمارستان نیکان و بیمارستان اراج برسانند. البته در این محله دو درمانگاه سیدالشهدا در خیابان تهرانی و درمانگاه ازگل در خیابان شهید صدرنژاد وجود دارد که ساکنان برای کارهای درمانی و سرپایی خود میتوانند به این مراکز مراجعه کنند.
این محله سه مرکز خرید مهم دارد:
- الماس در ابتدای بلوار نیروی زمینی
- گلچین در خیابان گلچین
- البرز در خیابان اردستانی
همچنین ساکنان این محله برای خرید روزانه خود میتوانند از میدان میوه و ترهبار و بازار روز ازگل استفاده کنند. محله ازگل ۱۲ بوستان و ۱۳ رستوران را در خود جای داده که این مکانها محل مناسبی برای تجمعهای خانوادگی و جوانان به حساب میآیند.
از رستورانهای معروف این محله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نور
- اگرین
- شبزدگان
گفتنی است این رستورانها در دسته رستورانهای اقتصادی و به صرفه قرار میگیرند.
از دیگر مراکز تفریحی این منطقه میتوان به یک سالن سینما در خیابان شهید علیدوست اشاره کرد که نیاز ساکنان ازگل را برای دیدن فیلمهای روی پرده سینما برطرف کرده است. در ادامه میتوان به مجموعه ورزشی شهید قرنی، شهدای ازگل و زمین چمن فوتبال برای وقت گذرانی و تندرستی ورزش دوستان و جوانان اشاره کرد.
سرنوشت محلهٔ ازگل از روزگاران دور تا به امروز با فعالیتهای نظامی گره خورده است. به همین دلیل هم سرتاسر این محله را مراکز نظامی بسیار زیاد و شناخته شدهای پوشاندهاند. از جمله این مراکز میتوان سوله آبی ایثارگران نیروی زمینی ارتش، هیئت معارف جنگ شهید صیاد شیرازی، پادگان هوانیروز ارتش، ستاد نیروی زمینی ارتش و مدیریت وظیفه عمومی نزاجا را نام برد.
ازگل با وجود دور بودن از مرکز تهران، دانشگاههای زیادی را در خود جای داده است. از مراکز آموزشی موجود در این محله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دانشگاه شهید صیاد شیرازی
- دانشگاه امام باقر
- مرکز آموزشهای علمی کاربردی فارابی
- دانشگاه علوم و فنون فارابی
- حوزه علمیه امام خمینی (ره)
- دانشگاه آزاد اسلامی سما واحد ازگل
قیمت خانه در ازگل
همانطور که گفته شد، ازگل در شمال شرق تهران قرار دارد. این منطقه به دلیل نزدیکی به تجریش، مینیسیتی، آجودانیه و اقدسیه از محلات گران شمال شهر محسوب میشود. اگر به سایت دیوار مراجعه کنید میتوانید از قیمت خانه در محله ازگل آگاه شوید. در این محله اکثرا خانهها متراژ بالای ۱۰۰ متر هستند البته خانههایی با متراژ پایینتر از ۱۰۰ متر هم به چشم میخورد.
حداقل مبلغی که باید برای خرید خانه در ازگل بپردازید، حدودا متری ۳۰ میلیون تومان و حداکثر مبلغ متری ۶۰ میلیون تومان (آبان ۱۴۰۰) معامله است. البته کمابیش آگهیهایی با قیمت بالاتر تا متری ۱۰۰ میلیون تومان هم در این محله دیده میشوند. این محله به دلیل ادغام سنت و مدرنیته در بافت خود طرفداران هر دو سو را به خود جذب کرده و به همین دلیل، هم آسمانخراشهای مدرن و هم خانههای قدیمی و لوکس ویلایی در آن پیدا میشود.
برای اجاره مسکونی در ازگل اینجا کلیک کنید
خیابانهای مهم محلهٔ ازگل
نقطهٔ شروع زندگی شهرنشینی در ازگل، اطراف خیابان ازگل بوده است. رودخانهٔ دارآباد در مسیر این خیابان، جاری می شد. به همین دلیل، خیابان ازگل از قدیمیترین و مهمترین خیابانهای محله ازگل محسوب میشود. یکی دیگر از خیابانهای مهم محله، خیابان نوبهار نام دارد. باغها سرتاسر این خیابان را پوشاندهاند و خانه خانومباشی همسر ناصرالدینشاه زمانی در این خیابان بوده است. از دیگر مراکز مهم این خیابان، میتوان به حوزه علمیه امام خمینی (ره) اشاره کرد. خیابان نیروی زمینی، خیابان گلستان، خیابان گلچین و خیابان گلزار دیگر خیابانهای مهم این محله هستند.
گالری عکس محله
در آلبوم زیر تصاویری از این محله شمالی تهران را مشاهده میکنید. ترکیب بافت سنتی در کنار آپارتمانهای نوساز، حال و هوای خاصی به ازگل تهران داده است.
حملونقل عمومی در محلهٔ ازگل
محله ازگل هیچ محدودیت ترافیکی و آلودگی هوا ندارد. با اینکه این محله یکی از شمالیترین مناطق تهران به شمار میرود؛ اما از نظر حملونقل عمومی بسیار رضایتبخش است. ازگل به خودی خود ایستگاه مترو ندارد؛ اما ایستگاه متروی شهید محلاتی و قائم نزدیکترین ایستگاه مترو به این منطقه محسوب میشود. این دو ایستگاه مترو فاصلهٔ چندانی با ازگل ندارند و میتوانند ساکنان این محله را به راحتی به سایر نقاط تهران برسانند. وجود ۹ خط اتوبوسرانی نظیر خط پایانه شهید حقانی، میدان رسالت به شهرک شهید محلاتی، اتوبوسهای تندروی پایانه لاله به جوانمرد قصاب، شهرک قائم به پایانه تجریش و شهرک شهید محلاتی به پایانه علم و صنعت نیاز ساکنان این محله به خطوط اتوبوسرانی را برطرف کرده است.