بر اساس سامانه شماره گذاری پلیس راهور، پلاک خودروها، فرد محور بوده و با توجه به اینکه هر پلاک به یک نفر اختصاص مییابد، قابلیت انتقال آن به هیچ وجه وجود ندارد.
ساز و کار شماره گذاری خودروها در ایران، طی چند سال اخیر به شکلی قابل توجه تغییر کرده و نه تنها شیوه شماره گذاری خودروها دقیقتر (براساس هویت دارنده پلاک) شده، بلکه توانایی نهادهای بالا دستی برای نظارت بر تخلفات افزایش یافته است. اما در این میان یکی از انتقاداتی که همواره وجود دارد، فروش پلاکهای رُند به افراد خاص است.
هرچند پلیس راهور ناجا میگوید اساساً امکانی برای انتخاب شماره پلاک وجود ندارد، به نظر میرسد حاشیهای برای خرید و فروش پلاکهای رند ایجاد شده، این بازار در ایران غیر قانونی است اما با این همه، در برخی کشورها شکل و شمایلی قانونی دارد.
پلاکهای ملی از ابتدای صدور تا انتها تنها یک مالک خواهند داشت و حتی در صورت فوت صاحب پلاک، این پلاکها قابل انتقال به ورثه نیز نیست.
در فضای مجازی عکسهای مختلفی از ماشینهای لوکس به همراه پلاکهای رند دیده میشود، که انتشار این قبیل عکسها موجب شده تا شایعات زیادی درباره خرید و فروش پلاکهای رند مطرح شود و در این شایعات، حرف از قیمتهای نجومی چند صد میلیونی به میان آید.
بیشتر بخوانید: واردات خودرو از چه زمانی آزاد میشود؟
سرهنگ محمدی در مورد روند انتخاب پلاک گفت: «برای هر وسیله نقلیه، سامانه از ۲۰ پلاک موجود در آن بازه زمانی، یکی را برای وسیله نقلیه مد نظر انتخاب میکند و هیچ کاربری نمیتواند دخل و تصرفی در این موضوع داشته باشد».
در سالهای گذشته، موضوع خرید و فروش پلاکهای رند بارها در رسانهها مطرح شد و این در حالی است که نهادهای نظارتی نه تنها این موضوع را تکذیب کردهاند، که همواره از پیگیری قضایی خرید و فروش این پلاکها (درصورت غیرشانسی بودن تخصیص آنها) گفتهاند.
گفته میشد برخی نمایشگاهداران خودرو و حتی برخی شهروندان عادی، با رصد خودروهای دارای پلاک با شماره خاص، اقدام به خرید و فروش این خودروها میکردند و سپس، با سوار کردن پلاکهای خاص روی خودروهای گران، قیمت این خودروها را بالاتر میبردند. در مواردی، به دلیل آنکه صدور پلاک توسط پیمانکاران انجام میشد، فرآیند تخصیص این پلاکها حتی سادهتر هم بود و متقاضیان، از همان ابتدا (پیشاز صدور) سراغ این پلاکها میرفتند.
بیشتر بخوانید: تحویل لیفان X70 به مشتریان آغاز شد
سردار کمال هادیانفر در این باره گفته بود: «در سال ۱۳۹۰ پلیس راهور ابلاغ کرده بود که پلاکهای رند به صورت رندوم توزیع شوند که البته از سوی برخی پیمانکاران، تخلفاتی صورت گرفته بود. پلاکهای رند هم متعلق به خودروهای معمولی است و هم خودروهای لوکس. در این میان برخی پیمانکاران تخلفهایی داشتند که برایشان پرونده قضایی تشکیل شده و به تخلفاتشان رسیدگی کردیم، البته برخی پیمانکاران و ضابطان امر استعفا دادند و عدهای نیز اخراج شدند».
***
شما میتوانید آخرین اخبار خودرو را در بلاگ دیوار مطالعه کنید.