تا جایی که به خاطر میآوریم، همیشه در درس جغرافیا صحبت از تراکم جمعیت بالا در شمال کشور بود. برای کسانی که در شمال ایران زندگی نکردهاند شاید این عبارت تنها یک جمله روی کاغذ باشد و تصور درستی از آن نداشته باشند. برای پیدا کردن یک تصور درست از این عبارت باید یک روز در میدان روز تنکابن بایستید و رفتوآمد جمعیت را ببینید. جمعیت بزرگی که در یک جلگه و کوهپایه سبز و حاصلخیز گرد هم آمدهاند. این داستان همه شهرهای شمالی ایران است. این شهر هم از این داستان مستثنی نیست. پنجمین شهرستان بزرگ مازندران با مساحتی قابل توجه و جمعیتی قابل توجهتر که از کوههای البرز تا ساحل خزر در این کوهپایه و جلگه زیبا گرد هم آمدهاند. در اینجا میخواهیم درباره زندگی در تنکابن حرف بزنیم. یکی از شهری غربی مازندران با طبیعتی زیبا و مردمانی دوست داشتنی.
تنکابن کجاست؟
تنکابن یکی از شهرهای غربی مازندران است. پنجمین شهرستان بزرگ مازندران و بزرگترین شهر غرب این استان. شهر تنکابن مرکز شهرستان تنکابن به حساب میآید و در مسیر چالوس به رشت قرار دارد. این شهر از شمال به دریای خزر میرسد و یکی از زیباترین سواحل خزری را در شمال این شهرستان میتوان دید. در جنوب هم این شهرستان به سلسله جبال البرز میرسد؛ جایی که ترکیب هیرکانی و ارتفاعات البرز یکی از زیباترین ترکیبهای کوه و جنگل ایران را ساختهاند.
اگر همچنان این سوال برایتان پیش آمده که تنکابن کجاست باید جایی بین چالوس و رامسر را روی نقشه پیدا کنید. در شرق این شهرستان چالوس زیبا قرار دارد و در غربش رامسر دوستداشتنی را میبینیم. قرار گرفتن بین این دو زیبای شمالی راهی برای این منطقه باقی نگذاشته جز اینکه خودش هم زیبا و دلفریب باشد.
برای رسیدن به تنکابن بهترین مسیر جاده زیبای چالوس است. اگرچه فرودگاه تنکابن وجود خارجی ندارد، اما میتوانید با پروازهای فرودگاه رامسر هم خودتان را به این شهر برسانید.
در تصویر زیر، نمایی از این شهر را روی نقشه میبینید. همانطور که میبینید با یک شهر کاملا ساحلی و کشیده شده در مرز دریای خزر روبهرو هستیم.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gmaps link=”#E-8_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”][/vc_column][/vc_row]
نگاهی کلی به تنکابن
تنکابن را پیش از این به نام شهسوار میشناختند. شهری قدیمی و تاریخی که نقش مهمی در تاریخ ایران داشته و حالا نامش به تنکابن تغییر پیدا کرده است. شیرود، نشتارود و خرمآباد در کنار تنکابن چهار شهر شهرستان تنکابن را تشکیل میدهند. همچنین این منطقه از چهار بخش تشکیل شده است:
- مرکزی
- نشتا
- خرمآباد
- کوهستان
جمعیت و گویش
سرشماری سال ۱۳۹۵ میگوید که جمعیت تنکابن ۱۶۶۱۳۲ نفر بوده است. همچنین در تقسیمات جدید کشوری و بعد از تبدیل شدن به یک شهرستان مساحت آن ۲۱۴۰ کیلومتر مربع تخمین زده میشود.
مردم تنکابن به زبان مازندرانی و یا تبری سخن میگویند در میان آنها طایفههایی از کردها هم دیده میشود که در زمان صفویه در قالب ایلهای بزرگی به این شهر کوچانده شده بودند.
اطلاعات کلی شهر
- جمعیت: ۱۶۶ هزار و ۱۳۲ نفر (سرشماری سال ۱۳۹۵)
- مساحت: ۲۱۴۰ کیلومتر مربع
- ارتفاع از سطح دریا: ۲۰ – متر
- میانگین دمای سالانه: ۱۶ درجه سانتیگراد
- بارش سالانه: ۱۴۰۰ میلیمتر
- روزهای یخبندان سل: ۲۰ روز
از جنگل تا دریا؛ هرچه شما میل داشته باشید
تنکابن یکی از بهترین و زیباترین مناطق مازندران برای زندگی یا گشت و گذار است. این شهرسان زیبا بهره خوبی از کوه و جنگل و دریا برده و همین مسئله موجب شده تا کیفیت بالایی از طبیعت را در دل خود جای داده باشد. حیات وحش این شهرستان بسیار متنوع و منحصر به فرد است و از مرال و گوزن قرمز ایرانی تا پلنگ در جنگلهای انبوه آن دیده میشود. جنگلهای دو هزار و سه هزار این منطقه هم که نمونهای عالی و بکر از هیرکانی هستند که اگر با همین کیفیت حفظ شوند احتمالا جزو معدود مناطق این کمربند سبز هستند که کمترین آسیب را از دخل و تصرف انسان دیدهاند.
از کوههای البرز و یال هیرکانی زیبا که پایین بیاییم به جلگه حاصلخیز این شهر میرسیم که محل کشت بسیاری از محصولات کشاورزی معروف ایران است. تنکابن یکی از مراکز کشت کیوی در ایران است. همچنین پرتقالهای این شهر هم که اغلب به اسم قدیمیاش یعنی پرتقال شهسوار شناخته میشوند، هم یکی از مهمترین محصولات این شهر است.
زندگی روستایی در این منطقه بسیار پر رونق است. به این ترتیب روستای تنکابن بخش مهمی از اقتصاد این شهرستان را میگرداند و مرکز زمینهای کشاورزی و باغات مرکبات و کیوی هم به شمار میآید. اما این همه ماجرای این شهر نیست و در ادامه، ساحل زیبای خزر وجود دارد. جایی که به همراه جنگلهای هیرکانی بخش مهمی از گردشگران این شهر را به خود جذب میکنند و به این ترتیب با توسعه گردشگری بخش دیگری از اقتصاد این شهر را میگردانند. فاصله تنکابن تا دریا بسیار ناچیز بوده و همانطور که در نقشه دیدید، به دریای خزر چسبیده است.
نگاهی به شهر تنکابن و زندگی شهری
تنکابن شهری قدیمی است. یک شهر قدیمی و حالا توسعه یافته که در آن هم بافت قدیمی دیده میشود و هم محلههای مدرن و جدید. مهمترین محلههای تنکابن را شاید بتوان در لیست زیر گرد هم آورد:
- سبزه میدان
- پل چشمه کیله
- بلوار امام رضا
- خیابان فردوسی
- شهید حیدری
- ساحل طلایی
- تختی
- جمهوری
- کشاورز
- کریمآباد
- علامه
- جاده دوهزار
قیمت خانه در تنکابن
در تنکابن هم میتوانید خانههای آپارتمانی پیدا کنید و هم ویلاهای شهری. در مناطق ساحلی و همچنین جنگلی هم که ویلاهای مدرن و زیبایی ساخته شده است. پیدا کردن بهترین محله تنکابن برای زندگی کمی سخت است، انا شاید بتوان از روی آگهیهای دیوار و اقبال عمومی و همچنین قیمت ملک در مناطق مختلف تصویری از این ماجرا ساخت.
اگر سری به دیوار بزنید، میبینید در این شهر ویلاهای بسیار شیک و گرانقیمتی در مسیر دو هزار ساخته شده است. برخی از این ویلاها تا متری ۴۰ میلیون تومان هم خرید و فروش میشود. در بخش شهری هم ویلاهایی با قیمت متری ۳۰ تا ۳۵ میلیون تومان پیدا میشود. در مجموع تنکابن یکی از شهرهای گران شمال از نظر قیمت خانه و ویلا (فروش و اجاره) است. اگر به سمت مناطق روستایی حرکت کنیم هم احتمالا با گزینههای بهتری مواجه شویم. برای همین بد نیست برای تهیه ملک در این شهر نقشه روستاهای تنکابن را دم دست داشته باشید.
امکانات شهری
حملونقل
تنکابن به فرودگاه رامسر بسیار نزدیک است و به این ترتیب مسافرانی برای رسیدن به آن به جز جاده زیبای چالوس، راه دیگری هم دارند. اگرچه خط آهن هنوز به این شهر نرسیده و مانند خیلی از شهرهای غرب مازندران از مسیر ریلی محروم است. با این حال به دلیل تردد زیاد از جاده چالوس و پروازهای هرازگاهی در فرودگاه رامسر میتوان گفت که دسترسی به آن آسان است.
مراکز دانشگاهی
تنکابن یک شهر دانشگاهی به شمار نمیآید اگرچه در آن مراکز آموزش عالی دیده میشود:
- دانشگاه آزاد اسلامی
- دانشگاه پیامنور
- مرکز تحقیقات ماهیان سردابی
- موسسه آموزش عالی آیندگان
- موسسه آموزش عالی رودکی
مراکز درمانی
این شهر یک مرکز بهداشتی در غرب مازندران هم به شمار می رود. بیمارستان شهید رجایی با ۲۰۰ تختخواب از سال ۱۳۶۲ در این شهر در حال خدمترسانی به شهروندان است. از مهمترین بخشهای این بیمارستان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- درمانگاه ENT
- درمانگاه ارتوپدی
- درمانگاه اطفال
- درمانگاه پوست
- درمانگاه چشم
- درمانگاه داخلی
- درمانگاه داخلی اعصاب
از دیگر بخشهای این بیمارستان میتوان به درمانگاه زنان و زایمان، درمانگاه عفونی، درمانگاه فیزیوتراپی، درمانگاه دندان پزشکی، درمانگاه جراحی عمومی، درمانگاه اورژانس، درمانگاه اورولوژی، درمانگاه اعصاب و روان (روانپزشکی)، درمانگاه قلب، مامایی، جراحی مغز و اعصاب، درمانگاه بیهوشی، درمانگاه روماتولوژی، درمانگاه گوارش، نفرولوژی، طب اورژانس و درمانگاه تغذیه اشاره کرد.