بزرگترین خودروسازان جهان کدامند؟ غولهای بزرگ صنعت خودروسازی در سالهای اخیر رقابت تنگاتنگی با هم دارند. این رقابت از چند نظر قابل قیاس است و هر کدام از این برندها سعی میکند در یک یا چند معیار از رقبای خود جلوتر باشد. از طراحی محصولات ساختارشکن و زیبا بگیرید، تا معرفی فناوریهای جدید مثل برقی بودن خودرو، امکانات جانبی جالب و هیجانانگیز، عمر مفید محصولات و کم استهلاک بودن تا رکوردهای فروش و به رخ کشیدن موفقیتهای هر کمپانی به دنیا.
هر ساله لیست بهترین و بزرگترین خودروسازان بزرگ جهان بهروز میشود و گاهی تفاوت دو کمپانی و دو رده در این لیست خیلی کم و ناچیز است. در مطلب امروز به فهرست بهترین، گستردهترین خودروسازان دنیا نگاهی گذرا میاندازیم.
۱ – فولکس واگن (Volkswagen) از آلمان
اولین جایگاه از فهرست بزرگترین خودروسازان جهان در اختیار فولکس واگن قرار دارد. این کمپانی آلمانی که به نوعی بزرگترین خودروساز جهان در حال حاضر نام برده میشود، در سال ۱۹۳۰ و توسط رهبر نازی آلمان یعنی هیتلر و حزب او تاسیس شد. مهمترین محصول تاریخ آن سالهای این کمپانی مدل فولکس بیتل (یا قورباغهای) است که به عنوان یک تولید تکمحصولی به رکوردها و موفقیتهای زیادی رسید (قبلاً درباره تاریخچه شرکت فولکس واگن به طور مفصل صحبت کرده بودیم).
امروز بزرگترین کارخانه تولید خودرو در دنیا با مساحتی بالغ بر حدود ۶.۵ کیلومترمربع در شهر وولفسبورگ آلمان و متعلق به این کمپانی است که روزانه میتواند ۳۸۰۰ خودرو تولید کند و این رقم بهطور میانگین سالانه بیش از ۸۰۰ هزار دستگاه خواهد بود.
امروزه فولکس واگن از موفقترین کمپانیهای خودروسازی به حساب میآید و در چند سال اخیر پیشرفتهای بسیار خوبی در تولید محصولات هیبریدی داشته است.
آگهیهای خرید و فروش فولکس واگن
بیشتر بخوانید: انزو فراری که بود؟
۲ – تویوتا (Toyota) از ژاپن
این کمپانی ژاپنی که در سال ۱۹۳۷ تاسیس شده هماکنون بعد از فولکس واگن در رده دوم بزرگترین خودروسازان جهان قرار دارد. این شرکت اولین خودروساز تاریخ بوده که موفق شده در یکسال بیش از ده میلیون دستگاه ماشین در سطح جهان تولید کند و این رکورد را از سال ۲۰۱۲ حفظ کرده است (پیشنهاد میکنیم مطلب تاریخچه تویوتا را هم مطالعه کنید).
از سال ۲۰۱۴ تویوتا بزرگترین شرکت از لحاظ سرمایه در ژاپن است و اختلاف آنها با رده بعدی بیش از دو برابر کل سرمایه مقام دوم این لیست است. همچنین، این شرکت یکی از بهترینها در فروش خودروهای هیبریدی و برقی حساب میشود و در تولید ماشینهای هیدروژنی نیز جزو ردههای بالا قرار دارد.
فروش جمعی مدلهای هیبریدی و هیدروژنی تویوتا و لکسوس در ژانویه ۲۰۲۰ به ۱۵ میلیون دستگاه رسید و سری مدل پریوس هیبریدی از سال ۲۰۱۷ با فروش ۶ میلیون دستگاه رکورددار فروش این شرکت است.
۳ – هیوندای و کیا موتورز (Hyundai-Kia Motors) از کره جنوبی
گزینهٔ دیگر از فهرست بزرگترین شرکتهای خودروسازی دنیا مجموعه دو خودروساز کره جنوبی است که تحت نام هیوندای موتور فعالیت میکنند.
هیوندای در سال ۱۹۶۷ تاسیس شد و در حال حاضر بههمراه کیا موتورز یکی از بهترین اتحادهای جهان را در صنعت خودروسازی تشکیل دادهاند. بزرگترین کارخانه این کمپانی در کشور هند واقع شده که حدود ۵ کیلومتر مربع مساحت دارد و ۱۴ مدل مختلف هیوندای را تولید میکند.
این کارخانه که در سال ۱۹۶۸ تاسیس شده امروز حدود ۳۴ هزار نیروی کار دارد و رکورد تولید ماشین را به خود اختصاص داده است؛ بهگونهای که بهطور میانگین هر ۱۲ ثانیه یک محصول از خط تولید آن خارج میشود.
دفتر مرکزی این برند در شهر سئول و هیوندای بعد از کمپانی سامسونگ، بزرگترین و سودآورترین شرکت کره جنوبی محسوب میشود. هیوندای و کیا، به عنوان یکی از بزرگترین خودروسازان جهان، در ایران هم بسیار پرطرفدارند.
آگهیهای خرید و فروش خودرو کیا
بیشتر بخوانید: تاریخچه شرکت ب ام و
۴ – جنرال موتورز (General Motors) از آمریکا
رده بعدی بزرگترین خودروسازان دنیا در اختیار یک خودروساز آمریکایی قرار دارد. این شرکت که از قدیمیترینها است و در سپتامبر سال ۱۹۰۸ تاسیس شده، امروز بزرگترین خودروساز کشور آمریکا محسوب میشود. دفتر مرکزی این شرکت در شهر میشیگان قرار دارد.
جنرال موتورز در اوج روزگار خود و در بازه زمانی سالهای ۱۹۳۱ تا ۲۰۰۷ بزرگترین سازنده در صنعت خودروسازی بود و ۵۰ درصد از سهم تولیدات بازار آمریکا را در اختیار داشت. در سال ۲۰۲۰ این کمپانی از لحاظ درآمد و ارزش برند در رده ۱۸ بهترینهای آمریکا قرار گرفته است.
جنرال موتورز امروز در چندین کشور دنیا و با نامهای کادیلاک، شورلت و بیوک به تولید محصولات خود میپردازد و بخشهای بزرگ و قابل توجهی از سهام چند شرکت خودروسازی را در اختیار دارد. این برند در سال ۲۰۱۶ به رکورد فروش بیش از ۱۰ میلیون دستگاه در آن سال رسید.
۵ – فورد (Ford) از آمریکا
کمپانی آمریکایی فورد نیز که با تاسیس در سال ۱۹۰۳ توسط هنری فورد یکی دیگر از قدیمیترین خودروسازها در این صنعت محسوب میشود در رده بعدی بزرگترین تولیدکنندگان خودروی جهان قرار میگیرد.
محصولات این شرکت با نام فورد و یا در شاخه لاکچری و لوکس با نام تجاری لینکلن به فروش میرسند، ضمن اینکه این کمپانی با خرید سهام چندین شرکت و داشتن قراردادهای همکاری با دیگر خودروسازان دنیا در کشورهای بسیاری مثل برزیل، انگلستان، چین، تایوان، ترکیه و روسیه سرمایهگذاری کرده است.
سهام شرکت فورد در بازار بورس نیویورک قرار دارد و توسط خانوادهٔ فورد کنترل میشود؛ هر چند که سهم آنها بهطور کمی در پایینترین عدد قرار دارد، اما این خانواده حق رای اصلی در تصمیمگیریها را خواهند داشت.
فورد از سال ۱۹۱۴ متدی برای تولید سریعتر و بهینهتر برای تولید خودرو در جهان ترسیم کرد که همچنان در جایجای جهان استفاده میشود و به متد «فوردیسم» مشهور است.
آگهیهای خرید و فروش خودروی فورد
بیشتر بخوانید: داستان برند تسلا
۶ – نیسان (Nissan) از ژاپن
رتبه بعدی بزگترین خودروسازان جهان مجدداً در اختیار یک کمپانی ژاپنی خوشنام است. گروه نیسان در دسامبر سال ۱۹۳۳ تاسیس شد و دفتر مرکزی آن امروز در شهر یوکوهاما قرار دارد. این شرکت امروزه به همراه دو خودروساز معروف دیگر دنیا، یعنی گروه میتسوبیشی و رنو، اتحادیه همکاری تشکیل دادهاند و درصد زیادی از سهام یکدیگر را در اختیار دارند.
نیسان در بسیاری از کشورها از جمله چین، روسیه و مکزیک برترین برند تولیدی محسوب میشود و در سال ۲۰۱۴ بزرگترین تولیدکننده خارجی خودرو در آمریکای شمالی بود. ضمن اینکه در سال ۲۰۱۸ نیسان به عنوان پرفروشترین کمپانی وسایل نقلیه برقی با فروش بیش از ۳۲۰ هزار دستگاه نام گرفت و مدل LEAF این کمپانی بیشترین فروش را بین خودروهای برقی یک کمپانی خودروساز عادی دارد و این مدل در بین تمام خودروهای برقی در رده دوم و پشت سر مدل ۳ شرکت تسلا قرار گرفته است.
۷ – هوندا (Honda) از ژاپن
قرار گرفتن هوندا در فهرست بزگترین خودروسازان دنیا نشان از توانایی بالای ژاپنیها در ساخت خودرو دارد. هوندا که در سال ۱۹۴۶ تاسیس شده از سال ۱۹۵۹ بزرگترین شرکت تولید و ساخت موتورسیکلت محسوب میشود و رقم ساخت این محصولاتش تا سال ۲۰۱۹ به عدد ۴۰۰ میلیون رسیده است.
هوندا در زمینهٔ ساخت موتورهای احتراقی نیز در ردهٔ اول سازندگان قرار دارد و سالانه حدود ۱۴ میلیون از این موتورها را تولید میکند. هوندا در سال ۲۰۰۱ دومین خودروساز بزرگ در ژاپن و در سال ۲۰۱۵ از این لحاظ در جهان هشتم شد.
این کمپانی اولین شرکت صنعت خودروسازی ژاپن بود که مدل «آکورا» که یک ماشین لوکس حساب میشد را در سال ۱۹۸۶ در این کشور معرفی کرد. غیر از صنعت خودروسازی و موتورسیکلت، هوندا در بازار ساخت لوازم موتوری و ژنراتورهای برق دیگر رشتهها مثل باغبانی و کشاورزی نیز فعال است.
از سال ۲۰۰۴ آنها با ساخت دو مدل موتور هواپیما و جت به صنایع هوافضا هم پیوستند. در سال ۲۰۱۳ هوندا به اولین شرکت ژاپنی تبدیل شد که میزان صادراتش به آمریکا از میزان وارداتش از این کشور پیشی گرفت.
آگهیهای خرید و فروش خودروی هوندا
۸ – کمپانی فیات-کرایسلر (Fiat-Chrysler) از ایتالیا
ردهٔ بعدی نیز در اختیار گروهی متشکل از دو برند قدیمی خودروسازی قرار دارد. این اتحاد بین فیات و کرایسلر در سال ۲۰۱۴ منعقد شد و در نتیجه خرید بخشی از سهام کرایسلر بود که توسط فیات انجام داد.
در آن زمان گروهی مالی که کنترل آنها را خانواده آنیلی در اختیار داشتند، ۳۰ درصد از سهم فیات را کسب کرد و این خانواده از حق ۴۴ درصدی برای رای دادن در تصمیمگیریها برخوردار بود.
محصولات و مارکهای تولیدی این تیم با نامهای فیات، کرایسلر، آلفارومئو، داج، جیپ و مازراتی در دو شعبهٔ تابعه شرکت اصلی یعنی «گروه فیات کرایسلر» در تورین ایتالیا و گروهی به همین نام در میشیگان تولید میشوند.
در سال ۲۰۱۹ اعلام شد که گروه فیات-کرایسلر در صدد است تا با گروه PSA که اتحادیه دو کمپانی خودروساز فرانسه یعنی پژو و سیتروئن بود ادغام شود.
سرانجام در دسامبر همان سال این تصمیم با رقم و ارزشی بالغ بر ۵۰ میلیارد دلار اجرایی شد و یک سال بعد اعلام شد که این شرکتها نام تجاری «استلانتیس» را برای اتحاد خود انتخاب کردهاند.
بیشتر بخوانید: تاریخچه شرکت بوگاتی
۹ – رنو (Renault) از فرانسه
رده بعدی نیز در اختیار یک شرکت فرانسوی است. کمپانی رنو در سال ۱۸۹۹ تاسیس شده و یک شرکت بسیار با سابقه در صنعت خودرو محسوب میشود. رنو بهتنهایی از سال ۲۰۱۶ این رتبه را در اختیار داشته و همواره در این سالها بین ردههای بالای فهرست بزرگترین خودروسازان جهان قرار میگیرد.
در سال ۲۰۱۷ این کمپانی در کنار اتحاد خود با میتسوبیشی و نیسان به عنوان بزرگترین فروشنده وسایل نقلیه سبک در جهان نام گرفت. ۴۳ درصد از سهام نیسان در اختیار این کمپانی است در حالیکه ۱۵ درصد از سهام رنو در اختیار دولت کشور فرانسه قرار دارد.
رنو و نیسان در طی ۴ سال از سال ۲۰۱۱ نزدیک به ۵ میلیارد دلار در زمینه ساخت خودروهای برقی سرمایه گذاری کردهاند که این حرکت به تولید ۸ مدل پیشرفته و محبوب در دنیا منجر شده است.
آگهیهای خرید و فروش خودرو رنو
۱۰ – گروه PSA از فرانسه
این گروه در واقع از اتحاد دو شرکت معتبر و آشنای فرانسوی یعنی پژو و سیتروئن تشکیل شد و این همکاری بین این دو برند در سال ۱۹۷۶ شکل گرفت. دفتر مرکزی این گروه در حومه شهر پاریس فرانسه است.
از شروع سال ۲۰۱۶ این گروه اعلام کرد که تصمیم به گسترش بازار محصولات خود با سرعت بیشتر در کل مناطق جهان از جمله هند، آمریکا، کانادا و آسیای شرقی دارد. آنها توانستند در سال ۲۰۱۸ با فروش بیش از ۳.۵ میلیون نسخه به سومین خودروساز بزرگ در قاره اروپا برسند (پیشتر درباره تاریخچه شرکت پژو صحبت کرده بودیم).
در سال ۲۰۱۹ آنها یک رده بالاتر از دهم و در رده نهم بزرگترین خودروسازان جهان قرار داشتند، اما یک سال بعد یعنی در ۲۰۲۰ اعلام کردند که قرار است با اتحادیه و گروه فیات-کرایسلر ادغام شوند.
این همکاری در نهایت ثبت شد و همانطور که در مورد ۸ این لیست اشاره کردیم، برند استلانتیس حاصل از توافقنامه رسمی بین این کمپانیهای بزرگ خودروسازی بهطور رسمی از سال ۲۰۲۱ بوجود آمد.
بیشتر بخوانید: زندگینامه کارل بنز
۱۱ – دایملر آگ (Daimler AG) از آلمان
شرکت خودروسازی دایملر (یا همان Daimler AG) یک ابرشرکت خودروسازی آلمانی و یکی از بزگترین خودروسازان بزرگ جهان است. این شرکت پس از کمپانی فولکس واگن و تویوتا از نظر میزان درآمد، سومین خودروساز بزرگ جهان محسوب میشود. با این حال از نظر شمار خودروهای تولیدی در ردههای پایینتری قرار دارد. از طرف دیگر دایملر در جهان به عنوان بزرگترین کامیونساز نیز شهرت دارد (پیشنهاد میکنیم مطلب تاریخچه مرسدس بنز را مطالعه کنید).
در سال ۱۹۹۸، شرکت دایملر-بنز شرکت آمریکایی کرایسلر را به ارزش ۳۸ میلیارد دلار خریداری کرد، که در زمان خودش بزرگترین معامله میان شرکتهای اتومبیلسازی به حساب میآمد. در سال ۲۰۰۷، در پی جدا شدن شرکت کرایسلر از دایملر، نام این شرکت به دایملر آگ تغییر یافت.
دایملر آگ در حال حاضر مالکیت برند خودروسازی مانند مرسدس AMG، مرسدس بنز، دایملر تراکس و اسمارت را در اختیار دارد. این خودروسازی همچنین، در شرکتهای کاماز، ایرباس و اتحاد رنو-نیسان نیز سهامدار است.
آگهیهای خرید و فروش مرسدس بنز
امیدواریم که مطلب بالا برایتان مفید بوده باشد. نظر شما درباره خودروسازان فوق چیست؟ شما تولیدات کدام یک از این غولهای خودروسازی را میپسندید؟ نظرات و تجربیات خودتان را از طریق بخش دیدگاهها با ما در میان بگذارید.
یک پاسخ
کی فکرشو میکرد فولکس بشه بزرگترین کمپانی ماشین؟
خیلی مطلب عالی بود ممنون