درکه تهران و محله اطراف آن را بهتر بشناسید

0

درکه تهران قدمتی ۱۲۰۰ ساله دارد. طبق روایت‌های تاریخی، این محله را امامزاده سید محمد ولی از خاندان امام رضا (ع)، احیا کرد. تا قبل از سکونت سید محمد، این منطقه صعب‌العبور و خالی از سکنه بود. محله درکه تهران اکنون نامی آشنا برای کوهنوردان و علاقمندان به طبیعت‌گردی است. چشم‌اندازهای فوق‌العاده و کوچه باغ‌های سرسبزی در درکه وجود دارد. رفت‌وآمد به این محله همچنان به سختی میسر می‌شود و به‌نوعی مخصوص کوهنوردها و گردشگرها است. به عبارتی نمی‌توان به راحتی در آن قدم زد. اگر آدرس درکه را دقیق بخواهید،‌ باید به تجریش بروید و سپس راهی ارتفاعات تهران شوید.

درکه تهران کجا است؟

اگر اهل طبیعت و کوه‌نوردی باشید، درکه برایتان جایی آشنا خواهد بود. غیر از این حتما نام درکه را به عنوان جایی خوش آب‌وهوا شنیده‌اید. این منطقه در شمال تهران قرار دارد و در تقسیم‌بندی‌های شهری از محله‌های منطقه ۱ محسوب می‌شود. مسیر درکه برای کوه‌نوردان تازه‌کار، بسیار مناسب است. مسیر شیب‌داری که از دل کوچه‌ باغ‌‌ها می گذرد، عاشقان طبیعت گردی و کوهنوردی را در روزهای تعطیل و جمعه به این منطقه می‌کشاند. در واقع محلهٔ درکه در دره‌ای باریک و دراز در دو طرف رودخانهٔ درکه قرار گرفته است. این دره از جنوب به محلهٔ اوین و از شمال، شرق و غرب به کوه‌های توچال می‌رسد.

به‌دنبال خرید خانه در درکه هستید؟ اینجا کلیک کنید!

عکس محله درکه تهران

نقشه درکه

همان‌طور که در تصویر زیر می‌بینید، درکه در شمالی‌ترین نقطه تهران قرار دارد. سرراست‌ترین ادرس درکه از سمت میدان تجریش است و بسیاری از طبیعت‌گردهای تهران، از این مسیر به درکه می‌روند. این مسیر با طی کردن خیابان‌های زیر طی می‌شود:

ادرس درکه از میدان تجریش

  • خیابان ولیعصر (عج)
  • خیابان مقدس اردبیلی
  • بوار رشید‌الدین فضل‌الله
  • خیابان درکه

در تصویر زیر می‌توانید با بزرگ‌نمایی و جابه‌جایی، محل دقیق درکه تهران و محله‌های اطراف آن را ببینید.

تاریخچه درکه تهران

درکه محل اقامت همراهان امام رضا (ع) در دوران خلافت عباسیان بود. امام‌زاده سید محمد ولی که چهار نسل از او به امام سجاد (ع) می‌رسد، به همراه خانواده‌اش در درکه تهران ساکن شدند. در واقع درکه را این ‌اما‌مزاده‌ آباد کرد. بسیاری از درکه‌‌ای‌ها خود را نسل ایشان می‌دانند. تا قبل از ورود امامزاده سید محمد ولی، درکه جایی برای زندگی نبود. مسیرهای پرپیچ و خم و درختان تو در تو و تیغ‌دار عبور و مرور را برای مردم به سختی فراهم می‌کرد.

شاید بپرسید که امامزاده سید محمد ولی چرا به ایران و درکه آمد. در واقع این داستان به قرن سوم هجری و داستان شهادت امام رضا (ع) به‌دست مأمون بازمی‌گردد. مأمون برای همراه کردن ایرانیان که اغلب شیعه بودند، امام رضا (ع) را به اجبار به ایالت خراسان آورد. در این جریان، امام رضا (ع) به اجبار به همراه خاندانش به ایران آمد. سید محمد ولی هم با خانواده‌اش و عده‌ای دیگر از سادات در همان زمان از مدینه به سمت خراسان هجرت کردند؛ اما قبل از ورود به خراسان، خبر شهادت امام رضا (ع) را شنیدند. او به‌همراه عده‌ای از شیعیان و خانواده‌شان از شهر ری به این محل آمدند و در کنار چشمه‌ای به نام درکه ساکن شدند.

شاید از خود بپرسید که ریشه نام درکه چیست و چرا به این روستای کوچک درکه می‌گویند؟ در واقع دو روایت برای نام‌گذاری این محل وجود دارد. عده‌ای دلیل نام‌گذاری را این می‌دانند که روستا در دره‌ای به‌نام دره‌چه (درهٔ کوچک) قرار گرفته است. عده‌ای دیگر می‌گویند که قصهٔ این دره به دورانی بازمی‌گردد که شکارچیان و کوه‌نشین‌ها می‌خواستند از ارتفاعات پر از بلندی و لرف تهران، عبور کنند. آن‌ها پوششی به‌نام درگ به کفش‌هایشان می‌بستند. درگ دو تکه تختهٔ دراز بود که به شکل راکت و با روکش پوست حیوانات، ساخته می‌شد. درگ به کوه‌نشین‌ها و شکارچیان کمک می‌کرد که پای‌شان در برف فرو نرود و قدم‌های مطمئن‌تری بردارند. احتمالا همین واژه درگ با مرور زمان در بین مردم، تبدیل به درکه شده است.

محله درکه

محله‌های مهم درکه

درکه تهران محلی نیست که بشود در آنجا پیاده‌روی کرد و به راحتی به ایستگاه اتوبوس و مینی‌بوس رسید. ازطرفی آن‌قدر آب‌وهوا و درختان زیبایی دارد که کمتر این کمبودها به چشم می‌آید. با آنکه درکه یکی از محله‌های تهران است؛ اما با ورود به آن احساس خواهی کرد که در دورترین نقطه از تهران قرار دارید. درکه از زیرمحله‌های بسیاری تشکیل شده است که در ادامه معرفی می‌کنیم:

  • محله «تو ده» (مختصر شده «توی ده») که قدیمی‌ترین زیر محلهٔ درکه به شمار می‌آید. بقعهٔ امامزاده محمد ولی باعث شکل‌گیری این محله شده است. خانه‌های سنتی و روستایی درکه که از دیوارهای کاه‌گلی و سقف‌‌های شیروانی ساخته شده‌اند، در این محله کمتر به چشم می‌خورد.
  • محله سرچشمه، زیر محلهٔ کوهپایه‌ای است. قدیم‌ترها آب این محله از چشمه تامین می‌شد. به همین دلیل آن را سرچشمه می‌نامند. با شروع ساخت‌وسازها آب چشمه آلوده شد و برای آبیاری باغ‌ها مورد استفاده قرار گرفت. خودروها امکان عبور از این محله را به دلیل شیب تند ندارند.
  • محله جاده کوهستان واقع در انتهای خیابان شهید موسوی مطلق است که به کوه می‌رسد. رفت‌وآمد گردشگران و کوه‌نوردان در آن، زیاد است. در این محله باغ‌ها و خانه‌های مسکونی زیادی دیده می‌شود که در فاصلهٔ بین آن‌ها، طبیعت دست نخوردهٔ درکه را می‌بینید.
  • محله سرپل بالا در شمال محله جاده کوهستان قرار گرفته است. پلی که خانه‌های مسکونی در اطراف آن قرار دارد. بعد از گذر از این خانه‌ها، قهوه‌خانه‌های سنتی شروع می‌شوند.
  • محله شاه حسینی در یکی از مسیرهای فرعی خیابان درکه قرار گرفته است. این محله با شیبی تند به چند مجتمع مسکونی نوساز می‌رسد. این محله یکی از بلندترین محله‌های تهران محسوب می‌شود. در اطراف محلهٔ شاه حسینی فقط کوهستان قرار دارد. به همین دلیل بسیار خلوت و کم رفت‌وآمد است.

با محله‌های دیگر تهران هم آشنا شوید:

گالری عکس درکه

همان‌طور که گفتیم، درکه از زیباترین محله‌های تهران با آب‌وهوایی عالی محسوب می‌شود. این محله مناظر طبیعی زیبا و چشم‌نوازی دارد. در گالری زیر، تصاویری از محله زیبای درکه تهران را می‌بینید.

مشاغل مهم درکه تهران

فرق بین مشاغل جدید و قدیم درکه تهران از زمین تا آسمان است. قدیمی‌ترهای درکه، شغل‌هایی را تجربه کردند که خیلی از جوان‌ترها اصلا حتی اسمش را هم نشنیده‌اند. ساکنان درکه تهران به کارهای گوناگونی مانند کشاورزی، دامداری، باغ‌داری، آسیاب‌داری،‌ مرغ‌داری، کار در معدن و کارگری مشغول بودند. کارهای دستی مانند جوراب‌بافی و طناب‌بافی هم زمانی در درکه رونق داشت.

به مرور زمان، برخی از شغل‌های قدیمی درکه تهران حذف شدند. این روزها در کوچه و پس‌کوچه‌های درکه به وفور کبابی، کافه رستوران، اغذیه فروشی، مغازه‌های سوپرمارکت و لبنیاتی دیده می‌شود. بین این فروشگاه‌ها، چند سالی است که یک کتاب‌فروشی هم در مسیر کوه‌پیمایی درکه، افتتاح شده است.

قیمت املاک در درکه تهران

به طور میانگین قیمت خانه‌ها و املاک در درکه به نسبت املاکی که در شمال تهران قرار دارند، کمی پایین‌تر است. البته می‌توان قیمت‌های کمتر و بیشتری را در محلهٔ درکه پیدا کرد. با توجه به آگهی‌های فروش املاک در دیوار (مرداد ۱۴۰۰)، حدودا هر مترمربع بین ۸۰ تا ۷۰ میلیون به فروش می‌رسد. نوع آپارتمان و قرارگیری آن در هر محله، تاثیر زیادی بر قیمت دارد.

آگهی‌های اجاره مسکونی درکه را اینجا ببینید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.