رکود؛ این سرنوشت محتوم بازار آپارتمانهای استیجاری در فصل پاییز است. اجارهنشینانی هم که از نقل و انتقال تابستانی جا ماندهاند، در همان اوایل مهر، وضعیت سکونت خود برای یک سال آینده را مشخص میکنند تا در روزهای سرد سال دچار بلاتکلیفی نشوند.
طی چهارماه آبان تا پایان بهمن، آپارتمانهای اجارهای با کمترین تقاضا در بازار مواجه هستند و صاحبخانههایی که در اوج جابهجاییها موفق به یافتن مستأجر نشدهاند، چارهای جز شکست قیمتها در روزهای سرمازده سال ندارند.
با این حال گزارشهای منتشرشده از سوی مراجع رسمی از تغییر معادلات بازار اجاره مسکن طی یک سال اخیر حکایت دارد. در گزارشهای دو ماه اخیر بانک مرکزی نیز نرخ رشد سالانه مسکن استیجاری پایتخت روی شاخصهایی بالاتر از ۵۰ درصد ایستاده تا در همین فصل پاییز ۱۴۰۰ رکورد ۳۰ ساله نرخ رشد اجارهبها شکسته شود.
نرخ منفی اجاره بها در آگهیهای شهرهای شمالی
به گزارش دیوار، بررسی آگهیهای مربوط به آپارتمانهای اجارهای فرضی ۸۰ متری دو تا پنج سال ساخت در ۳۱ مرکز استان نشان میدهد رکوردشکنیهای بازار اجاره محدود به تهران نبوده و به سراسر کشور سرایت کرده است. چنانکه این نرخ رشد طی آخرین ماه پاییز شاخص ۴۶.۵ درصد را نشان میدهد.
در بازه ماهانه نیز این نرخ رشد به دو درصد رسیده است؛ البته در هفت شهر روند تحولات قیمت اجاره آپارتمان روند منفی به خود گرفته و هشت مرکز استانی هم بدون تغییر قیمت نسبت به آبان ماه باقی ماندهاند.
ساری، گرگان و رشت که سه مرکز استانی شمال ایران شناخته میشوند بیشترین نرخ منفی را به خود اختصاص دادهاند تا مشخص شود شمال ایران که معمولاً در تابستان بیشترین تورم را دارد، در روزهای سرد سال در ابتدای صف رکودزدهها میایستند.
در مقابل شهرهای شمالی، سمنان و بیرجند مشاهده میشوند که اجارهبهای آپارتمان آنها در آگهیهای دیوار تنها طی یک ماهه آذر به ترتیب ۲۱ و ۱۹ درصد رشد داشته است. این اتفاق در حالی رخ داده که با تبدیل نرخ ودیعه به کرایه ماهانه، اجاره یک واحد آپارتمانی فرضی ۸۰ متری دو تا پنج سال ساخت در بیرجند به دو میلیون تومان میرسد. این بدان معناست که با پرداخت تنها ۲۴ میلیون تومان بهعنوان ودیعه مسکن میتوان یک سال در بیرجند اجارهنشین شد؛ یعنی حدود ۱۷۳ میلیون تومان کمتر از پایتخت.
مبلغ ماهانه اجارهنشینی در سمنان نیز طی آذر به سه میلیون و ۶۸۰ هزار تومان رسیده تا این شهر در عین رکوردشکنیِ روند رشد اجاره آپارتمان در میان مراکز استانی، همچنان در بین ارزانترین شهرهای برای اجارهنشینی قرار داشته باشد.
گزارش مرتبط از دیوار: تحولات نرخ اجاره آپارتمان در آگهیهای دیوار تهران طی آذر ماه ۱۴۰۰
گرانترین آپارتمانهای استیجاری آگهیهای دیوار در بین مراکز استانی
گرانترین آپارتمانهای اجارهای در آگهیهای دیوار به کدام مراکز استانی تعلق دارد؟ زمانی که از گرانی شهرهای ایران در هر زمینهای سخن به میآید، نمیتوان از نام تهران بهراحتی گذشت؛ شهری که لقب «پایتخت گرانیها» را یدک میکشد.
پایش اطلاعات بهدستآمده از آگهی اجاره آپارتمانهای فرضی ۸۰ متری دو تا پنج ساخت مراکز استانی در دیوار نشان میدهد تهران با ثبت نرخ ۱۶ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان در صدر فهرست گرانترین آپارتمانهای اجارهای کشور قرار گرفته است. بزرگی این رقم زمانی ملموستر میشود که تأثیر آن بر میانگین نرخ اجارهبهای آپارتمان را در کشور مورد بررسی قرار دهیم؛ این بررسی از تأثیر حدود ۱۰ درصدی تهران بر میانگین کل حکایت دارد.
در حالی که میانگین قیمت آپارتمانهای اجارهای با محاسبه تهران به بیش از ۴.۵ میلیون تومان میرسد، با حذف این شهر قیمتها تا کمتر از ۴.۱ میلیون تومان تقلیل مییابد. بدین ترتیب حساب پایتخت را باید از سایر مراکز استانی جدا کرد و سپس در گستره کشور به تحلیل شرایط پرداخت. مشخصاً مرکزیت اداری، تجاری، سیاسی و … و جمعیت حدود ۹ میلیون نفری (بالغ بر ۱۰ درصد جمعیت کل کشور) بیش از هر عامل دیگر بر شکلگیری چنین اختلافی مؤثرند.
اگر نگاهی به سایر شهرهایی که در فهرست گرانترین مراکز استانی ایران برای اجارهنشینی قرار گرفتهاند بیندازیم مشخص میشود نزدیکی به تهران نیز خود از عوامل رشد اجارهبها در آگهیهای دیوار بوده است.
توسعه صنعتی و بازرگانی و رشد گردشگری را میتوان از دیگر عوامل تأثیرگذار بر قیمت نهایی آپارتمان در شهرهای مختلف کشور دانست. در واقع شهرهایی نظیر مشهد، شیراز، رشت و ساری به دلیل جاذبههای توریستی و همدان، بندرعباس و اهواز به موجب توسعه صنعتی و بازرگانی در این فهرست قرار گرفتهاند. کرج، قزوین و اراک نیز علاوه بر داشتن مزیتهای فوق، دسترسی راحتتری به تهران دارند و حضور آنها در این فهرست چندان دور از ذهن نبود.
بررسی روند ماهانه قیمتها نشان میدهد که این ۱۱ شهر نسبت به آبان ۰.۴ درصد رشد داشتهاند. البته ساری با ثبت نرخ منفی ۹ درصد بیشترین افت را نسبت به تمامی مراکز استانی کشور ثبت کرده و چهار شهر دیگر هم در این گروه بازدهی خود را از دست دادهاند.
روند رشد قیمت گرانترین شهرهای تهران در بخش اجاره آپارتمان نیز در آگهیهای دیوار حدود ۴۵ درصد بوده است.
نرخ اجاره آپارتمان در گرانترین مراکز استانی در آگهیهای دیوار
اجاره یک آپارتمان فرضی ۸۰ متری دو تا پنج سال ساخت (تومان) – برای دیدن آگهیهای اجاره هر شهر، روی نام آن کلیک کنید.
[table id=227 /]
گزارش مرتبط از دیوار: تغییرات قیمت فروش آپارتمان در مراکز استانها در آگهیهای دیوار (آذر ۱۴۰۰)
نرخ اجاره در آگهیهای دیوار شهرهای متوسطقیمت
شاید حضور اصفهان، تبریز و قم عجیبترین نکتهای باشد که با مشاهده فهرست مراکز استانی متوسطقیمت کشور در بخش آپارتمانهای استیجاری متوجه آن میشویم. اما پایش اطلاعات دیوار طی آذر ماه این واقعیت را پیش رو میگذارد که صاحبان واحد آپارتمانی در این سه کلانشهر در چانهزنیها ملایمتر از همگروههای خود در شهرهایی نظیر اهواز و اراک عمل میکنند.
البته اصفهان با افت بیش از سه درصدی که در ماه گذشته نسبت به آبان ماه داشته به این گروه تبعید شده و به نظر میرسد طی ماههای آینده و با گرمشدن تنور بازار مسکن استیجاری این عقبماندگی را جبران کند.
بازه قیمتی در این ۱۰ شهر نشان میدهد اختلاف بین ارزانترین تا گرانترین مراکز استانی متوسطقیمت در بخش آپارتمانهای استیجاری دیوار به یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان میرسد. در حالی که در فهرست گرانترینها این اختلاف از تهران تا ساری و همدان، بیش از ۱۱.۵ میلیون تومان رقم خورده است.
میانگین قیمت این واحدها در ۱۰ شهر مورد بررسی طی آذر ماه به چهار میلیون و ۱۶۸ هزار تومان رسیده و متوسط رشد قیمتهای در بازه ماهانه ۲.۴ بوده تا بار اصلی رشد قیمتها بر دوش این شهرها باشد. البته از حضور سمنان در این گروه و تأثیر رشد ۲۱ درصدی ماهانه آن بر متوسط نرخ رشد نمیتوان چشمپوشی کرد. چنانکه با حذف سمنان از این فهرست، میانگین نرخ رشد ماهانه آپارتمانهای متوسطقیمت به همان ۰.۴ درصد شهرهای گران میرسد.
گرچه در اغلب این شهرها مؤجران عموماً واحد آپارتمانی خود را نسبت به آذر سال گذشته با ۵۰ درصد افزایش قیمت در دیوار آگهی کردهاند که نرخ رشد سالانه گرگان عدد ناچیز ۳.۸ درصد را نشان میدهد.
گرچه در نرخ اجاره مسکن این شهرها با گرانترین مراکز استانی برای اجارهنشینان اختلافی چشمگیری مشاهده نمیشود، اما به نظر میرسد بیشتر این مراکز استانی هنوز نتوانستهاند از ابعاد مختلفی رشد و توسعه قابل توجهی را به ثبت برسانند تا با افزایش تقاضا در بازار اجاره مواجه شوند. با این حال به اندازهای هم از توسعه بازنماندهاند که در یکسوم پایین مراکز استانی قرار بگیرند.
نرخ اجاره آپارتمان در مراکز استانی متوسطقیمت در آگهیهای دیوار
اجاره یک آپارتمان فرضی ۸۰ متری دو تا پنج سال ساخت (تومان) – برای دیدن آگهیهای اجاره هر شهر، روی نام آن کلیک کنید.
[table id=228 /]
نرخ اجاره در آگهیهای دیوار شهرهای ارزانقیمت
نگاهی به فهرست ۱۰ مرکز استانی ایران در بخش ارزانترین آپارتمانهای استیجاری دیوار نشان میدهد که دوری از مرکز و آبوهوای نهچندان مطبوع از عمدهترین عوامل بازماندگی این شهرها از تورم عمومی بازار بوده است. با این حال رشد میانگین رشد قیمت آپارتمانهای استیجاری در آگهی دیوار این شهرها هم طی یک سال اخیر ۴۷.۷ درصد بوده است.
یاسوج و بیرجند که به ترتیب با ثبت رشد ۸۰ و ۶۶.۷ درصدی رکوردداران رشد قیمت سالانه آپارتمانهای استیجاری بودهاند هم در این فهرست قرار دارند؛ با این حال حتی چنین رشدهایی هم باعث نشده که بهای اجاره آپارتمان در این شهرها هم از دو میلیون تا دو میلیون و ۲۰۰ هزار تومان عبور کند.
اغلب این شهرها یا در نواحی گرم و خشک و یا در مرز قرار دارند و طبیعتاً رشد شتابانی برای بازار مسکن و اجاره آنها نمیتوان متصور شد. اردبیل نیز شرایط مشابهی دارند و سردسیرترین منطقه ایران به حساب میآید؛ از این رو نرخ رشد جمعیت در این شهر هم چندان بالا نیست که موجران بتوانند کنترل بازار را در دست بگیرند.
چنانکه در جدول پایین هم مشاهده میشود طی یک ماهه آذر نرخ اجاره آپارتمان در دیوار این شهرها تغییری نداشته و روند تحولات در سنندج هم منفی بوده است.
نرخ اجاره آپارتمان در مراکز استانی ارانقیمت در آگهیهای دیوار
اجاره یک آپارتمان فرضی ۸۰ متری دو تا پنج سال ساخت (تومان) – برای دیدن آگهیهای اجاره هر شهر، روی نام آن کلیک کنید.
[table id=229 /]