پرستاران بیکار شده دوران کرونا به کار بازگشتند؟

آیا پرستاران بیکار شده دوران کرونا به کار بازمی‌گردند؟

به گفته سازمان نظام پرستاری کشور ۱۰ هزار پرستار پس از فروکش‌کردن کرونا در ایران بیکار شدند. مسئولین باید چاره‌ای برای این پرستاران فداکار بیندیشند تا بیش از این خانه‌نشین نمانند.

یکی از مهم‌ترین خبرهای بهار ۱۴۰۱ در حوزه بهداشت و درمان بیکار شدن خیل پرستارانی بود که در دوران کرونا به کار گرفته شده بودند. دو سال سخت زیر سایه کرونا موجب شده بود تا فشار کاری زیادی به نظام بهداشت و درمان ایران وارد شود. از این رو، نیروهای زیادی به‌کار گرفته شدند و در شرایط بسیار سخت خدمت کردند.

این درست زمانی بود که موج مهاجرت گسترده کادر درمان هم در ایران آغاز شد. شرایط اقتصادی نامناسب از یک سو و پیشنهادهای کاری مناسب در کشورهای عربی و اروپایی موجب شده بود که تعداد زیادی از پزشکان و پرستاران ایرانی هم مهاجرت کنند.

مهاجرت‌ها در کنار گسترش سیل‌آسای کرونا در ایران موجب شده بود که نظام بهداشت و درمان ایران با شرایط سختی مواجه شود و برای همین تلاش شد تا این وضعیت به بهترین شکل ممکن مدیریت شود. از این رو پرستاران مختلفی با شرایط استخدامی متفاوت در بیمارستان‌ها به کار گرفته شدند. اما بعد از دو سال و در پی واکسیناسیون گسترده و فروکش‌کردن ابتلا و مرگ‌ومیرهای کرونایی خیلی زود و راحت با پرستارهای که در بیمارستان‌ها خدمت می‌کردند قطع همکاری شد.

در شش ماه گذشته یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های سازمان نظام پرستاری تعیین تکلیف استخدامی این نیروها بود. علیرغم وعده‌های فراوانی هم که برای این ماجرا داده شد اما هنوز گزارش‌ها می‌گوید که وضعیت استخدامی پرستارهای بیکار شده بعد از موج کرونا به سرانجام نرسیده است.

۱۰ هزار پرستار بعد از کرونا خانه‌نشین شدند

آمارهای مختلفی از وضعیت پرستارهای بیکار شده بعد از موج کرونا منتشر می‌شود. آنچنان که محمد میرزابیگی، رئیس کل سازمان نظام پرستاری کشور در روز دوشنبه ۲۱ شهریور ماه ۱۴۰۱ اعلام کرده آمار این پرستارها در نیمه سال نزدیک به ۱۰ هزار نفر است. میرزابیگی در این زمینه می‌گوید:

«حدود ۱۰ هزار نفر از جوانان تمدید طرحی دوره کرونا خانه‌‌نشین شدند. این پرستاران جوان قبل از کرونا طرح عادی خود را به اتمام رسانده بودند اما از آنها خواسته شد که چون درگیر جنگ هستیم صبر کنند و با همان حقوق طرحی خدمت کنند. حدود ۱۷ هزار نفر از پرستاران جوان تمدید طرح دوران کرونا شدند و مردانه پای کار آمدند و قبول کردند با حقوق طرحی مجددا خدمت کنند.

اما الان با فروکش‌کردن موج کرونا ۱۰ هزار نفر از این عزیزان را خانه‌نشین کردند. مگر اینها که طرح‌شان تمام شده بود نمی‌توانستند جان خود را بردارند به خانه بروند؟ اما تمدید طرح کردند و حالا کسی که در دوره کرونا خودش دورکاری کرده است، می‌آید و سرباز دوره کرونا را به خانه می‌فرستد.»

رییس کل سازمان نظام پرستاری می‌گوید اگر جلوی این فرایند گرفته نشود ممکن است تا پایان سال حتی ۱۷ هزار پرستار بیکار در کشور داشته باشیم. او معتقد است این فرایند و تصمیم‌ها در خصوص پرستارانی که در سخت‌ترین شرایط با حقوق و دستمزد نامناسب و پرخطرترین نقاط درگیری با کرونا فعالیت کردند عادلانه نیست. میرزابیگی به شرایط آزمون برای استخدام این پرستارها هم اشاره می‌کند و می‌گوید:

«این ۱۷ هزار نفر جنس‌شان جنس شرکت در آزمون نیست، آنها در آزمون سخت کرونا خود را اثبات کردند. چه کسی در دوره کرونا با حقوق طرحی کار می‌کند؟»

خانه‌نشینی پرستارها بعد از کرونا در حالی است که در ایران و در سال‌های پیش از همه‌گیری کرونا هم با کمبود نیرو در بخش بهداشت و درمان مواجه بودیم. موج مهاجرت‌های چند سال اخیر هم بار دیگر این کمبود نیرو را تشدید کرده است. با این حال سیاست‌های استخدامی به سمتی می‌رود که به جای استخدام پرستار شاهد خانه‌نشین شدن آنها هستیم.

در چند ماه اخیر و بعد از فشار رسانه‌ها و افکار عمومی در زمینه بکارگیری پرستارهای بیکار شده در نظام درمانی تصمیم‌هایی در دستگاه‌‎های اجرایی کشور گرفته شد. از جمله اجماعی میان سازمان امور استخدامی، نظام پرستاری، وزارت بهداشت و سازمان برنامه و بودجه شکل گرفت. قرار شد برای قبول استاندارد و هرگونه تغییر وضعیت ظرف دو ماه تصمیمات لازم گرفته شود. همچنین قرار شد ظرف دو هفته راهکاری صحیح برای بازگشت به کار نیروهای خانه‌نشین‌شده اتخاذ شود.

سازمان نظام پرستاری می‌گوید یکی از راهکارها این است که ستاد ملی کرونا مصوبه ویژه برای این نیروهای خانه‌نشین‌شده، ارائه دهد. محمد میرزابیگی در این خصوص می‌گوید:

«کار را از دو مسیر دنبال می‌کنیم که یک مسیر، طرح ساماندهی در بخش مجلس شورای اسلامی است و بالغ بر ۲۷ عنوان شغلی به جز استخدام رسمی داریم که شامل شرکتی، قراردادی، ۸۹ روزه و… می‌شود. در طرح ساماندهی برای این پرستاران هم فکر می‌شود. احتمالا تا یک ماه آینده این موضوع در مجلس طرح می‌شود. مسیر دولت هم جلساتی است که با نهادهای مختلف می‌گذاریم. باید در بحث استخدام حتما نتیجه بگیریم و به شدت پیگیر فوق‌العاده خاص نیز هستیم.»


انواع آگهی مشاغل را در بلاگ دیوار ببینید

***

اخبار استخدام را در بلاگ دیوار بخوانید

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *